2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

17 és fél percen át 70 millió Celsius-fokon működött a kínaiak fúziós reaktora

A kínaiak által fejlesztett fúziós reaktor legutóbb tavaly májusban ért mérföldkőhöz, amikor 120 millió Celsius-fokos hőmérsékletet ért el, és azt 101 másodpercig tudta megtartani. A reaktorral a kutatók célja az, hogy biztonságos körülmények között lehessen szinte végtelen mennyiségű energiát termelni környezetbarát módon.

Ezúttal 70 millió Celsius-fokos hőmérsékletet ért el a kínaiak mesterséges napja, és ezt 1056 másodpercen át, vagyis több mint 17 és fél percig tartotta is, ezzel újabb rekordot állított fel – adta hírül a telex.hu a South China Morning Post január 1-jei beszámolója alapján.

Az EAST (teljes nevén Experimental Advanced Superconducting Tokamak) vezető tudósa kijelentette, hogy ez az eredmény már „szilárd tudományos és kísérleti alapot teremt a fúziós reaktor működtetéséhez”

mondta a Telex szerint a Kínai Tudományos Akadémia Plazmafizikai Intézetének kutatója.

Új világrekord: Kína mesterséges napja több mint 17 percen keresztül működött ötször olyan magas hőfokon, mint a valódi Napunk Forrás: ShanghaiEye魔都眼/YouTube.com

A létesítmény energiaellátásához hidrogén- és deutériumgázokat használnak, ezek tiszták, minimális melléktermék keletkezik – hangsúlyozta a South China Morning Post cikke.

Bár a most elért eredmény világrekordnak számít, és már az EAST eddigi teljesítménye is hatalmas előrelépést jelent a tiszta fúziós energia felé, ám a mesterséges napként működő energiaforrás álma még mindig messze van attól, hogy valóra válhasson. Hatalmas kihívás lesz ugyanis a hőmérsékletet tartósan 100 millió Celsius-fok felett tartva hosszú ideig és stabilan működtetni a reaktort.

A világon több helyütt is folyik ilyen kísérlet, legutóbb például a dél-koreaiak KSTAR névre keresztelt mesterséges napjának eredményeiről számoltunk be: a Korea Superconducting Tokamak Advanced Research berendezésében fél percig sikerült 100 millió Celsius-fokon tartani a plazmát.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam