2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kémiai reakciókkal növelhető bizonyos energiatároló rendszerek hatékonysága

A nettó zéró emisszió elérésére irányuló célkitűzés megköveteli a megtermelt zöldenergia eltárolására szolgáló technológiák minél hatékonyabb és rugalmasabb alkalmazását. Egy friss tanulmány szerint termokémiai hővisszanyeréssel a sűrített levegős energiatároló rendszerek fejleszthetők.

Az Oregon State University (OSU) kutatói rájöttek, hogyan lehet javítani a megújuló energiára való áttérés sikerességéhez kulcsfontosságú hálózati szintű energiatárolás hatékonyságát – adta hírül a greendex.hu az Environmental News Network cikke alapján.

A nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás felé való elmozdulás megköveteli a zöldenergia-források, például a szél- és napenergia kiszámíthatatlan természetének kezelését, valamint a kereslet és kínálat eltéréseinek leküzdését 

– mondta az online magazin szerint a kutatás egyik vezetője, Nick AuYeung.

AuYeung hangsúlyozta, hogy a kihívások a szivattyús energiatározó vízerőműveken és a hatalmas lítiumion-akkumulátorok telepítésén túlmutató eszközök bevetését teszik szükségessé.

Levegőkompressziós energiatároló rendszer Nick AuYeung grafikáján Forrás: Oregon State University Newsroom/Nick AuYeung

A reverzibilis reakciók hő formájában energiát tudnak felvenni, és ezt követően meg is őrzik azt az energiát, amely egyébként elveszne.

A kutatás fő eredménye, hogy a kiegészítő tárolásra alkalmas levegőkompressziós vagy sűrített levegős, valamint folyékony levegős energiatároló rendszerek hatékonysága a fent említett kémiai eljárással, termokémiai hőtárolással, illetve hővisszanyeréssel fejleszthető.

Az eredményekről az egyetem honlapján lehet részletesebben tájékozódni, a tanulmányt pedig az Energy Conversion and Management című folyóiratban közölték a kutatók.

Neked ajánljuk
Zöldenergia a háztetőre szerelt napelemeken túl Napelemet minden háztetőre Környezetszennyezés = elhízás? A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam