2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bécsben élesben tesztelik a jövő energiarendszereit

Az osztrák főváros Aspern Seestadt városrészében valós körülmények között tesztelik a jövőben a fenntartható városfejlesztés alapjait adó energiarendszereket. A cél, hogy valódi épületeken és hálózatokon, valódi üzemeltetők és felhasználók részvételével tegyék próbára a városi területek zöld energiaellátását.

A nagy ívű projekt 2013-ban az infrastruktúrák kialakításával indult, azóta pedig növekvő számban vonták és vonják be a rendszerek kipróbálásába és finomhangolásába a lakókat – írta a napi.hu a Siemens közleménye alapján.

Az új városrészben rendszerbe kapcsolták a fogyasztókat és a termelőket, olyan energiaközösségeket hozva ezzel létre, amelyek lehetővé teszik a helyben termelt megújuló energia felhasználását, valamint az energia átadását is. Az elektromos járművek töltését is ebből oldják meg.

Seestadt Aspern, az okosvárosrész Fotó: Siemens AG

A projekt részeként összekapcsolták az okosépületeket, és a hatékonyságnövelő épületautomatizálási rendszer mellett új világítástechnikai koncepciót is kidolgoztak. Olyan formabontó megoldásokba is belevágtak, mint például hogy adatközponti hulladékhőt használnak egy klinika fűtésére. 

Az energiarendszerek adatait folyamatosan monitorozzák, és a kiértékeléshez, illetve a környezeti ingerekre való reagáláshoz mesterséges intelligenciát is bevetnek

– sorolta a közlemény.

A több mint száz szakértőt foglalkoztató Aspern Seestadt Smart City Research a Siemens támogatásával valósul meg, ez a kutatás alapozza meg Aspern Seestadt városrész kialakítását.

A projektben piacorientált, méretezhető és gazdaságos megoldásokat akarnak kidolgozni a városi területek energiaellátására, továbbá klímabarát energiarendszereket terveznek létrehozni.

Neked ajánljuk
A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Szerverek hulladékhőjével fűtik majd Bécs ultramodern kórházát A fenntarthatatlan hulladékkezeléssel fontos erőforrástól fosztjuk meg magunkat Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam