2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Japán rástartolt a lebegő tengeri szélerőművek fejlesztésére

A kormány tervei szerint 2030-ra Japán legalább 10 gigawatt, 2040-re pedig 30-45 gigawatt offshore szélerőművi kapacitással kell rendelkezzen. Már több, japán cégekből álló konzorcium is létrejött annak érdekében, hogy saját technológiai fejlesztéseket dolgozhassanak ki a szélerőművek vízre tételéhez.

A „K” Line Wind Service, a Japan Marine United Corporation (JMU), a Nihon Shipyard és a Toa Corporation például egy olyan közös projektre hozott létre konzorciumot, amelynek keretében a lebegő vagy úszó szélerőművek alapzatának tömeggyártásán és az ilyen szélparkok telepítésének költségcsökkentésén fognak dolgozni 

írta a napi.hu az iparág üzleti lapja, az OffshoreWIND.biz cikke alapján.

A konzorcium tagjai a platformok kikötési, illetve horgonyzási rendszereinek áttervezését, anyagbeszerzését, építését és telepítését (EPCI) is magukra vállalták.

A tengeri szélerőművek látványos európai sikerei Kína és az Egyesült Államok után Japánt is megbabonázta (A kép illusztráció) Fotó: Waldemar Brandt fotója az Unsplash-en

A JMU 2021 nyarán már megkapta a DNV tanúsítványát a 12 megawattos és annál nagyobb teljesítményű szélturbinákhoz való, félig merülő úszó alap építéséhez és továbbfejlesztéséhez, most az alapozáson túl az EPCI fejlesztéséért és gyártásáért is felelős lett – részletezte a napi.hu.

A Nihon Hajógyár az úszó alapok mérnöki ellenőrzését, tömeggyártását és a költséghatékony telepítést, illetve az ehhez szükséges tengeri segédhajók fejlesztését vállalta fel, a „K” Line az alapozási eljárás fejlesztésén, a Toa Corporation pedig a költséghatékony és versenyképes szélturbina-összeszerelési eljárás kifejlesztésén dolgozik majd.

Néhány hónapja a MODEC, a Toyo Construction és a Furukawa Electric is együttműködési megállapodást kötött egy új generációs úszó szélerőműplatform és kikötési rendszer kifejlesztésére.

Japánban tavaly decemberben tartották a 3. offshore szélerőmű-építési aukciót. A három eddigi aukción három különböző konzorcium nyert, de a Mitsubishi mindhárom csapatnak a tagja.

Neked ajánljuk
Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen Mozgó napelemes rendszert fejlesztettek holland kutatók Zöld mérföldkő: 15 percig 100 százalékban tiszta energiával üzemelt Kalifornia Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam