2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lézeres neutronforrás segítségével kezelnék a nukleáris hulladékot

Az SZTE kutatói bebizonyították, hogy lézerrel gyorsított deuteronionokkal neutronok kelthetők. A távolabbi cél a hosszú felezési idejű nukleáris hulladékot stabil vagy gyorsan lebomló magokká alakító lézeres neutronforrás kifejlesztése, de a technológiának szerepe lehet a tóriumalapú energiatermelés fejlesztésében is.

Rövidebb távon a lézeres iongyorsításnak és neutron-előállításnak valószínűleg más gyakorlati haszna is lesz, például a gyógyászatban.

A nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárás fejlesztése folyik a Szegedi Tudományegyetemen, az ELI-ALPS lézeres kutatóközpontban

– tájékoztatta az SZTE az MTI-t.

A Szegedi Tudományegyetem, a párizsi École Polytechnique és a kaliforniai székhelyű Tri Alpha Energy (TAE) vállalat 2019-ben kötött szakmai együttműködési megállapodást, a projektet a magyar kormány három év alatt 3,5 milliárd forinttal támogatja.

Osvay Károly, az SZTE Nemzeti Lézeres Transzmutációs Laboratórium szakmai vezetője az egyetem közleménye szerint elmondta, hogy a projekt első két évében sikerült a teljes nyalábvonalat megtervezni, valamint két előkísérletet is elvégezni.

Utóbbiakban kimutatták, hogy az ELI-ALPS-ban lévő nagyon rövid lézerimpulzusokkal nagy energiájú protonokat tudnak gyorsítani, nagyon jól összetartó nyalábokban; valamint bizonyították, hogy a lézerrel gyorsított deuteronionokkal neutronok kelthetők, lézerlövésenként legkevesebb 1500 neutron.

A szegedi ELI-ALPS lézeres kutatóintézet 2021. január 18-án Fotó: MTI/Cseke Csilla

A következő két évben a lövésenkénti neutronszámot akarják megsokszorozni, illetve a lövések másodpercenkénti számát a jelenlegi több milliószorosára készülnek emelni – részletezte Osvay.

A lézeres iongyorsítás és neutron-előállítás ígéretesnek tűnik a tóriumalapú energiatermelés fejlesztése során is, a tóriumalapú erőművek ugyanis akkor működnek, ha a tóriumot kívülről besugározzák neutronnal 

– magyarázza a közlemény.

Az elkövetkezendő hónapokban olyan radiobiológiai kísérleteket hajtanak majd végre a kutatók, amelyek a rák egyik leghatékonyabb terápiája, a protonterápia forradalmasításához vezethetnek, emellett az orvosi gyakorlatban használható izotópok előállításának első kísérleteit is tervezik – hangsúlyozta az MTI szerint az SZTE.

Neked ajánljuk
Boris Johnson évi egy új atomerőművet ígért a Twitteren Nagyra törők a tengeri szélenergiával kapcsolatos tervek Európában A siker titka vidéken, 15. rész – Falusi Fortélyok Iskolája (videó) Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam