2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Okosvirágként a nap után fordul, így termel energiát a Smartflower fejlesztése

A hagyományos napelemek korszaka lassan a múlté, de ki tudja, hogy mi vár ránk ezután? Az Ausztriában alapított, bostoni székhelyű Smartflower például különleges, napraforgóra emlékeztető fejlesztéssel állt elő. Ez is napelem, csak okosabb – állapította meg az innovatív megoldásról a hvg.hu.

A Smartflower újdonságának paneljei ugyanis egyrészt követik a nap járását, akárcsak a napraforgók, másrészt évente mintegy 5 ezer kilowattóra energiát biztosítanak garantáltan, ami 40 százalékkal jobb teljesítményt jelent a hagyományos rendszerek termelésénél.

A szirmokat formázó panelekből álló napelemes rendszer egy virágszárra emlékeztető állványzatra van rögzítve, így keresi a napsugarakat. Az egész szerkezet 5 méter magas. A szirmokat be is lehet csukni, és az okosvirághoz saját akkumulátor is tartozik.

A Smartflower okosvirága családbarát technológia, könnyen és biztonságosan telepíthető a cég szerint Fotó: © Smartflower

Az akkumulátor a Smartflower +Plus nevet viseli, a cég szerint mínusz 40-től plusz 60 Celsius-fokig jól működik, mintegy százszor gyorsabban feltölthető, mint hagyományos társai, és még az élettartama is ötvenszer hosszabb

– részletezi az Interesting Engineering cikke alapján a gazdasági hírportál.

Az újfajta napelemek a Smartflower szerint biztonságosan és könnyedén telepíthetők. Az Egyesült Államokban tavaly nyár végéig 350 ilyen eszközt helyeztek működésbe, Európa-szerte pedig 1800-at.

Az okosvirág szirmai össze is csukhatók Fotó: © Smartflower

A fejlesztésre a spanyol Vodafone is felfigyelt, így a madridi irodájuk tetején már ilyen napelemek sorakoznak, hogy megújuló energiát szolgáltassanak.

Neked ajánljuk
A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Júliustól üzemelhet Európa legnagyobb úszó napelemfarmja Mozgó napelemes rendszert fejlesztettek holland kutatók Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam