2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövőbiztos energiaellátás áll a BME és az MVM együttműködésének fókuszában

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az MVM Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A kooperáció keretében a klímasemleges gazdaság feltételeit, valamint a villamosenergia-szektort érintő innovatív műszaki, üzleti, illetve szabályozási megoldásokat kutatják majd.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 8 karán elérhető 25 alap- és 38 mesterképzés szinte mindegyike érinti az energetika és az energiagazdálkodás területeit építőipari, informatikai, vegyipari, villamoshálózati vagy gazdasági szempontból.

A Műegyetem kutatói a fenntartható épületek jellemzői mellett az elektromos járművek hajtórendszereinek fejlesztési lehetőségeit és a mesterséges intelligencia energiagazdálkodásban betöltött szerepét is kutatják.

Ezt a már most is sokrétű kapcsolódást erősíti az MVM-mel kötött megállapodás

hangsúlyozta az egyetem MTI-hez is eljuttatott közleménye.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épülete esti kivilágításban a Műegyetem rakparton Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László

Az induló kutatások az energiaközösségek, az elosztói rugalmassági piac, az energiatárolás, az intelligens elosztóhálózati fejlesztések, valamint a kiberbiztonság egymással szorosan összefüggő témaköreit ölelik fel. A négyéves kutatási programot a BME-n létrehozott Zéró Karbon Központ vezeti majd.

A Zéró Karbon Központot arra a felismerésre építve hozták létre, hogy a zöldátmenet során olyan üzleti és technológiai újítások kapják majd a főszerepet, amelyek nemcsak kutatási és innovációs lehetőségeket kínálnak, hanem a hazai háttéripar megerősítésével a gazdaságfejlesztés fontos eszközeivé is válhatnak.

Magyarország egyike annak az öt európai uniós tagállamnak – Franciaország, Dánia, Németország és Svédország mellett –, amelyekben nemzeti szinten is törvénybe iktatták, hogy 2050-re elérik a nettó zéró szén-dioxid-kibocsátást, azaz karbonsemlegesek lesznek 

– emlékeztetett rá közlemény.

Neked ajánljuk
A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: bme.hu
Vissza
Hírfolyam