2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tengerekben is tárolható lesz a szélenergia?

Egy dán startup, az Ocean Grazer kitalált egy módszert arra, hogyan lehet a tengeri szélerőművek által termelt energiát hatékonyan eltárolni. A folyamathoz nincs szükség akkumulátorokra, mert a tengervíz felhasználásán alapszik. A megoldás ráadásul más vizekben, így tavakban is működhet.

A megújuló – általában napszak- és időjárásfüggő – energiaforrásokból származó energia tárolása napjaink egyik legnagyobb megoldandó problémája. 

A KPMG tanácsadó cég egyik közleménye szerint csak „2020-ban egymillió háztartás ellátására elegendő energia ment veszendőbe azért, mert a megtermelt energiára épp nem volt szükség, tárolására pedig nem volt mód” – idézi a a hvg.hu a BBC cikkét

Az Ocean Grazer tárolórendszere – amelynek prototípusát már ki is próbálták Hollandiában – a következőképpen tárolná az energiát: a szélerőművek által előállított energiával a tengerfenék alatt lévő tározókból vizet pumpálnak hatalmas, a fenéken elhelyezkedő rugalmas csövekbe. A vizet turbinákon áramoltatják keresztül, amelyek visszatermelik azt az áramot, amelyet a pumpálás felhasznált. A turbinák szabályozhatóságának köszönhetően azonban az energia akkor termelődik, amikor arra valóban szükség van. 

Fotó: Pixabay/ELG21
Neked ajánljuk
A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Zöldhidrogénüzem épül Százhalombattán A BMW magyarországi üzeme teljesen lemond a fosszilis tüzelőanyagokról A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam