2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Forradalmian új szélturbinát terveztek a Lancasteri Egyetem diákjai

Nicolas Orellana Olguin és Yanseen Nooran, a Lancasteri Egyetem diákjai tervezték és építették meg a James Dyson-díjas O-Wind szélturbinát, amelynek nem csak a dizájnja különleges: az alakja folytán bármilyen irányú szelet képes felfogni, és az energiáját hasznosítani.

Az O-Wind egy látványosan gömbölyű formavilágot követ. Az eszköz több különböző irányba néző beömlőnyílással rendelkezik – ezeknek, valamint a gömbölyű formájának köszönhetően pedig bármilyen irányból képes felfogni a szelet. Ugyanúgy egyetlen tengelyen forog, mint a hagyományos társai, így nagyjából hasonló feltételekkel telepíthető és használható elektromos áram előállítására.

A tervezők az O-Windet elsődlegesen városi környezetben való használatra tervezték, ahol a hagyományos turbinákat túl bonyodalmas volna telepíteni. Az alábbi angol nyelvű videóban Nicolas Orellana Olguin és Yanseen Nooran mutatják be találmányukat.

Forrás: YouTube/James Dyson Foundation
Neked ajánljuk
A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Zöldhidrogénüzem épül Százhalombattán A BMW magyarországi üzeme teljesen lemond a fosszilis tüzelőanyagokról Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam