2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordmennyiségű áram fúziós energiából Nagy-Britanniában

Bekapcsolták az Egyesült Királyság kísérleti fúziós erőművét, amely rekordmennyiségű, 59 megajoule energiát állított elő nagyjából 5 másodperc leforgása alatt – írja a CNN-re hivatkozva a hvg.hu.

Hosszú ideje dolgoznak már a fúziós erőművek kifejlesztésén. Az Egyesült Királyság tudósai bejelentették, hogy áttörést értek el: sikerült megduplázniuk a fúziós energia létrehozásának és fenntartásának korábbi rekordját. A szakemberek egy fúziós (tokamak) reaktorral érték el mindezt: 59 MJ (megajoule) energiát sikerült előállítaniuk több mint öt másodpercig.

A kísérlet során a Nap magjánál tízszer magasabb hőmérsékletet kellett elérni. Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Ehhez a gép belsejében a Nap magjánál tízszer magasabb hőmérsékletet kellett elérni, hatalmas nyomás mellett. Az öt másodperc nem tűnik soknak ahhoz képest, hogy Kína nemrég például 1056 másodpercig működtette a mesterséges Napot, ám ennyi ideig ilyen nagy mennyiségű energiát még nem sikerült termelni.

Neked ajánljuk
A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Mozgó napelemes rendszert fejlesztettek holland kutatók A fenntarthatatlan hulladékkezeléssel fontos erőforrástól fosztjuk meg magunkat Segítőközpont a menekültekért Zöldáramot szolgáltató elektromosautó-töltőket telepítenek országszerte
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam