2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az emberi test mint megújuló energiaforrás

A nem is olyan távoli jövőben lehetségessé válhat, hogy edzés közben feltöltsük kedvenc kis méretű digitális eszközeinket is. Nanomérnökök ugyanis olyan viselhető elektromos mikrohálózatot fejlesztettek, amely az izzadtságból és a mozgásból származó energiát gyűjti össze és tárolja el elektronikai eszközök meghajtásához.

Az így nyert energiával ugyan az elektromos autónkat sosem fogjuk tudni feltölteni, de az amerikai kutatók találmánya nagyon hasznos lehet olyan kisebb elektromos eszközök, mint például okosórák, fülhallgatók vagy okostelefonok ellátására – írja az új eredményről beszámoló alternativenergia.hu.

A rendszer izzadtsággal működő bioüzemanyag-cellákból, triboelektromos generátorokból és energiatároló szuperkondenzátorokból áll. Minden alkatrész rugalmas és mosható – ezáltal tökéletesen alkalmas arra, hogy a ruházatunk részévé váljon 

– részletezi a megújuló energiaforrásokra fókuszáló hírportál a Study Finds online tudományos magazin cikke alapján.

A hordható elektromos mikrohálózat az emberi mozgásból és izzadtságból származó energiát használja az LCD-kijelzős karóra működtetésére Fotó: Lu Yin/UC San Diego/UC San Diego News Center

„A mikrohálózat-koncepció alkalmazásával hozunk létre olyan hordható rendszereket, amelyek önállóan, fenntarthatóan és megbízhatóan működnek. Hasonlóan a jelenleg is használatban lévő városi mikrohálózatokhoz, amelyek különböző megújuló energiaforrásokat, például szél- és naperőműveket integrálnak, ez az eszköz is a test különböző részein gyűjti össze az izzadtságból és a mozgásból származó energiát, valamint tárolni is képes azt”

mondta el az egyetem szerint Lu Yin, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem nanomérnök doktorandusz hallgatója, a hordható mikrohálózatok egyik kifejlesztője.

A triboelektromos generátorok azonnal elkezdenek áramot termelni, amint a felhasználó mozogni kezd, és egészen addig dolgoznak, amíg viselőjük el nem kezd izzadni. Ekkor lépnek a színre a bioüzemanyag-cellák, amelyek éppen az izzadásra kapcsolnak be, és kezdik meg az energiatermelést.

A hordható mikrohálózat az emberi testet használja megújuló energiaforrásként Forrás: JacobsSchoolNews/YouTube.com

A kaliforniai kutatócsoport 2013-ban kezdte el fejleszteni a hordható energiagyűjtő és -tároló mikrohálózatokat. Az azóta eltelt években dolgozták ki, hogyan lehet a találmányuk elég erős a kisebb elektronikai eszközök működtetéséhez, és elég rugalmas ahhoz, hogy ne menjen tönkre mosás és használat közben.

A kutatók, akik eredményeiket a Nature Communications című folyóiratban közölték, most azon dolgoznak, hogyan lehetne olyankor is energiatermelésre fogni az emberi testeket, amikor azok éppen nem edzenek, hanem az irodájukban ülnek vagy az utcán andalognak.

Neked ajánljuk
A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam