2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már létező technológiák újszerű kombinációja oldja meg a megújuló energia eltárolásának dilemmáját?

A szakaszosan termelő megújuló energiahordozókkal járó legnagyobb probléma a zöld energia eltárolása. Hogyan lehet például eltárolni a napos órákban keletkező többlet napenergiát olcsón és rugalmasan azokra az időszakokra, amikor nem süt a nap? Erre jelenthet megoldást egy izraeli fejlesztés.

Izrael déli, sivatagos területeire rengeteg naperőművet telepítettek. Amikor süt a nap, a környék szinte teljes energiaellátását napenergiával fedezik. Amikor azonban felhős az idő, vagy leszáll az éj, a hálózat visszavált fosszilisenergia-felhasználásra.

Az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokból származó zöld energia nem tárolható többletköltségek nélkül, ami megnehezíti a szennyező fosszilis tüzelőanyagoktól való elszakadást – írja a Tiszta Jövő környezetvédelemmel foglalkozó szakoldal. Nem messze a Vörös-tengertől, a Negev-sivatagban, Kibbutz Yahelben a Reuters beszámolója szerint új technológiát alkalmaznak, amely olcsón tárolja el a nappal termelt megújuló energiát, és éjszakánként áramot is termel.

Az AirBattery energiatároló rendszer pilot installációja Yahelben Forrás: Augwind Energy Tech/YouTube.com

Napközben a napelemekből származó többletenergia az Augwind Energy nevű izraeli startup által kifejlesztet AirBattery nevű energiatároló rendszerét „működteti”.

Ahogyan a cég videójából kiderül, a rendszer egy víztározóból a többletenergia által hajtott pumpák segítségével vizet juttat egy kompressziós tartályba, ahonnan a sűrített levegő föld alatti tárolókba vándorol. Éjszakánként a föld alatti tárolókból a magas nyomású levegő visszakerül a kompressziós tartályba, a nyomás pedig a vizet keresztülhajtja egy turbinarendszeren, amely áramot termel. Végül a víz visszajut a tározóba, majd a körforgás másnap kezdődhet elölről.

Az Augwind Energy szerint az AirBattery a szivattyús és a sűrített levegős energiatároló rendszerek újszerű kombinációja. Biztonságos, fenntartható, moduláris és méretezhető megoldás, amely tökéletesen megfelel megosztott energiatermelésre és -tárolásra épülő rendszerekben. 

Neked ajánljuk
A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Júliustól üzemelhet Európa legnagyobb úszó napelemfarmja Mozgó napelemes rendszert fejlesztettek holland kutatók A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: tisztajovo.hu
Vissza
Hírfolyam