2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Együttműködési megállapodást írt alá az ITM és a Linde

Újabb lendületet kapnak a hazai hidrogénipari fejlesztések, ugyanis a Linde Gáz Magyarország Zrt. hamarosan nagyszabású beruházásba és technológiafejlesztésbe kezd majd Pakson, azzal a szándékkal, hogy előkészítse a majdani atomerőművi blokkok többlettermelésének zöldhidrogén gyártására való felhasználását is.

Együttműködési megállapodást írt alá Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM) vezető miniszter és Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója 2022. március 3-án, csütörtökön Pakson.

A Linde Gáz Magyarország Zrt. vállalja, hogy zöldhidrogéngyártó kapacitást épít ki, valamint töltőállomás-infrastruktúrát hoz létre Magyarországon. Emellett megvizsgálják egy töltőállomás-gyártó kapacitás megvalósításának lehetőségét is – mondta el Hegedüs Ákos az MTI közleménye szerint az aláírás előtt tartott sajtótájékoztatón.

A hidrogén nagy szerepet fog játszani a klímacélok elérésében és abban is, hogy Magyarország függetlenedni tudjon a jelenlegi energiaellátási forrásoktól 

– hangsúlyozta a vezérigazgató.

A Linde Gáz Magyarország Zrt. és a Linde-csoport a hidrogén előállítása, feldolgozása, tárolása és elosztása terén világszerte vezető szerepet tölt be, ami megalapozza magyarországi szerepvállalását – húzta alá Hegedüs Ákos.

A Paksi Atomerőmű melletti naperőmű napelemtáblái Fotó: MTI/Sóki Tamás

A 2021-ben elfogadott Nemzeti Hidrogénstratégia két alappillére, hogy a zöldhidrogént egyrészt a közlekedésben és az iparban alkalmazható zöldüzemanyagként, másrészt energiatárolásra hasznosítjuk 

– ismertette az eseményről beszámoló origo.hu cikke szerint Palkovics László.

Mára energiaválság alakult ki, és „kitört egy háború, amely meg fogja változtatni Európa és a világ energiahelyzetét” – tette hozzá a miniszter. Az energiaválság azonban szerinte egyben motivációt is jelent a változtatásokra.

Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a megújuló energia és az atomenergia rendszereinek hatékony üzemeltetésében nagy szerepe van a hidrogéngazdaságnak.

Ha elkészül a két új, 4400 megawatt kapacitású atomerőművi blokk, akkor a felesleges villamos energiával hidrogént lehet fejleszteni, amely üzemanyagként vagy a kohászatban is hasznosítható lesz – részletezte Süli János. 

Neked ajánljuk
Ezt lépik a németek az orosz gázimporttól való függetlenedésért 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme Kizárólag villanyautó lesz a következő Audi A3 Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? Elő a gumicsizmát és a fényképezőgépet!
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam