2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagy volumenű megújuló energiás fejlesztések jönnek Taszáron

A bajai Optimum Solar Zrt. az 50 százalékos tulajdonosa lett a taszári repülőtér megvételére és hasznosítására kijelölt SGF Silu Global Fund Zrt.-nek – közölte a vállalat. A cég aktívan keresi a megújuló energetikai fejlesztési vagy befektetési lehetőségeket, és ezt látták meg Taszárban.

A cég szakértői szerint ugyanis Taszár és a légibázis tökéletes helyszín naperőmű-fejlesztéshez: van szabad földterület és hálózati csatlakozási lehetőség, valamint nagy volumenű naperőművi kapacitás telepíthető. Nemzetközi tapasztalatok igazolják, hogy a repülésbiztonságot nem veszélyeztetik a megfelelően tervezett és kivitelezett naperőművek – ismertette a vállalat álláspontját a napi.hu.

Hiába vannak Magyarországnak kiváló adottságai rendelkezésre álló tetőfelületek és technikai potenciál terén, mégis csak a 9. helyen áll az Európai Unióban a tetők napenergetikai kihasználtságának tekintetében

– hívta fel rá a figyelmet az Optimum Solar a gazdasági hírportál szerint.

A tetőfelületek ilyen célú kihasználtsága hazánkban gyakorlatilag alig haladja meg a 0 százalékot. Pedig műholdas adatok alapján mintegy 191 millió négyzetméter tetőfelület volna használható naperőművek telepítésére az országban, ez a lakossági, az ipari és a kereskedelmi tetőket is magában foglalja.

Egy példa a tetőfelület napenergetikai felhasználására: a hatvani kórház energetikai korszerűsítése 2020 nyarán zárult le Fotó: MTI/Komka Péter

A logisztikai és ipari parkokban működő vállalatok egy ilyen fejlesztés után hasznosítani tudnák a zöldáramot, ez hozzájárulna az energiaszámláik csökkentéséhez is.

A megtermelt áram mennyisége a többszöröse lehet az ipari és logisztikai parkok ellátáshoz szükséges energiamennyiségnek, a többletenergia elosztását, valamint a villamosenergia-rendszer egyensúlyban tartását tehát meg kell oldani. Előbbire az energiaközösségek létrehozása, utóbbira pedig az energiatárolás mint új, de már bevált technológia rendszerbe integrálása volna a megoldás 

– hangsúlyozta az Optimum Solar Zrt.

A naperőművek többlettermeléséből gyártható zöldhidrogén is. A zöldáram segítségével vízből elektrolízis útján előállított hidrogént a közlekedésben, a műtrágyagyártásban és a földgázimport kiváltásában is fel lehet használni.

Az Optimum Solar a taszári reptér zöldterületein mindemellett geotermikus és agrofotovoltaikus energetikai fejlesztéseket is tervez.

Neked ajánljuk
A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Zöldhidrogénüzem épül Százhalombattán Országos naperőműboom várható Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam