2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyszer már lemondtak róla, de most újra a szélenergiás potenciál kiaknázása mellett döntöttek

Nemcsak a lengyel kormány ébredt rá, hogy a szélenergiának mégis van helye az ország energiamixében, hanem számos spanyol, német és holland befektető is megcélozta a balti-tengeri régiót, amely az Egyesült Királyság vizeinek telítődését követően a legkeresettebb szélenergiás beruházási övezetté válhat Európában.

A lengyel parlamentben 2021 februárjában fogadták el a balti-tengeri offshore szélenergiaparkok fejlesztéséről szóló törvényt, mely alapján számos koncessziót is kiosztanak. A cél mintegy 11 gigawatt áramtermelő kapacitás kiépítése az ország északi partvidéke mentén. Az első tengeri szélparkot a PGE állami energiaszolgáltató helyezheti üzembe 2026-ig, 1 gigawatt termelőkapacitással, amelyet 2030-ig a két és félszeresére növel majd. Az Orlen nevű olajcég pedig összesen 7 gigawatt kapacitás építésére vonatkozó koncessziót tervez megszerezni.

Hamarosan két új szélturbinatornyokat gyártó üzem is nyílik Lengyelországban, hogy 2024-től ellássák majd a frissen újrainduló lengyel szélenergia-ipart 

írta a napi.hu a Notes from Poland cikke alapján.

Február első felében a spanyol GRI Renewable Industries írt alá szándéknyilatkozatot turbinagyár létesítéséről Gdańsk városában. Évente akár száz torony is épülhet majd itt, 13 megawatt kapacitású szélturbinákkal felszerelve.

Február közepén egy másik spanyol gyártó, a Windar is leszerződött Lengyelországban. Az ő gyárukban is évi száz torony készülhet, amelyekre 14-16 megawatt kapacitású turbinák kerülhetnek.

A képen a bogatyniai felszíni szénbányászat sebeit hordozó táj látható, a háttérben szélturbinákkal 2018-ban. A lengyel kormány 2016-tól a szenet favorizálta, ám nemrég stratégiát váltottak, és hatalmas szélenergiás beruházások indulnak Fotó: Florian Gaertner/Photothek via Getty Images

Az új üzemek és szélparkok új munkát is jelentenek majd, összesen 60 ezer munkahely betöltésére kell a következő években megfelelő szaktudású munkaerőt képeznie Lengyelországnak.

2015-ig virágzott a lengyel szélenergia-ipar, ám ezután az ágazatba irányuló befektetések a kormány szélenergiát háttérbe toló döntései miatt elapadtak – emlékeztetett rá a napi.hu

Az elmúlt hónapban az ország áramszükségletének harmadát fedezték a lengyelek szárazföldi turbinái, ami rávilágít arra, milyen fontos szerepet játszhat a szélenergia Lengyelországban.

Neked ajánljuk
A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Mozgó napelemes rendszert fejlesztettek holland kutatók Föld napja: Fotókiállítás a visegrádi országok természeti kincseiről Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam