2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szeged geotermikus energiára cseréli a földgázt?

Az elmúlt években négy geotermikus fűtési rendszer már elkészült a városban, ezek az energiaigény 13–14 százalékát biztosítják. Hamarosan újabb öt városrészben kezdődik el a rendszer kialakítása Szegeden, egy 9 milliárd forintos beruházás részeként, amelynek 60 százalékát uniós támogatás fedezi.

Kóbor Balázs, a Szegedi Távfűtő Kft. ügyvezetője a fejlesztéseket bemutató március 7-i rendezvényen hangsúlyozta: soha nem volt ennyire aktuális az importfüggetlen, tiszta energia biztosítása.

Az évente felhasznált 26–28 millió köbméter gáz elégetése 50–60 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátással járt, a cég Szeged levegőjének a legnagyobb szennyezője.

A városban elindult beruházások már most is az energiaigény 13–14 százalékát biztosítják, és végül a felére csökkenhet a Szegedi Távfűtő Kft. gázfelhasználása és szén-dioxid-kibocsátása, amivel jelenlegi árakon évente 6–7 milliárd forintnyi gáz lesz megspórolható 

adta hírül a Portfolio.hu online gazdasági újság az MTI közleménye alapján.

A Tisza felett átívelő Belvárosi híd és a háttérben a Fogadalmi templom tornyai Szegeden Fotó: MTVA Fotó/Molnár-Bernáth László

Bozsó Gábor, a Szegedi Távfűtő Kft. üzemfenntartási vezetője elmondta, az öt új geotermikus rendszer több mint 21 ezer lakás és csaknem 200 intézmény fűtési energiaigényét fedezi majd részben. Összesen 28 ezer lakást és intézményt lát el a város távfűtési rendszere.

A geotermikus csatlakozás előtt jelentős beruházásokat kell végrehajtani a fűtőművekben. Az üzembiztonság javítása érdekében pedig összekapcsolják a közel lévő fűtésköröket.

A geotermikus rendszerek kialakításához kutatás-fejlesztési tevékenységek is kapcsolódnak – fűzte hozzá Bozsó. Ilyen például a literenként négy gramm oldott anyagot tartalmazó termálvíz okozta vízkövesedés megakadályozásának megoldása.

Neked ajánljuk
A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen Hány fa tudja ellensúlyozni egy város kibocsátását? Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam