2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

20 kilométer mélyre fúrna le egy amerikai cég a geotermikus energiáért

A Quaise Energy nevű úttörő energetikai vállalat célja az, hogy eddig példátlan mélységekig fúrjon le a földköpenybe, és a geotermikus energiát hasznosítsa. Az MIT-ből kinőtt szervezet kockázatitőke-finanszírozásának első köre lezárult, a vállalat 63 millió dollárt gyűjtött össze.

Bár tiszta, és gyakorlatilag korlátlan energiaforrásról van szó, a geotermikus energia a legtöbb helyen csak nehezen elérhető. A Quaise Energy úgy változtatna ezen, hogy minden korábbinál mélyebbre fúrna.

A cég a hagyományos fúrási technikákat girotronokkal kombinálná – ezek olyan vákuumcsöves eszközök, amelyek elektromos vagy mágneses mezővel gyorsítják az elektronnyalábot, így hozva létre nagy teljesítményű mikrohullámú sugárzást.

Quaise – A tiszta energia jövője, a jövő tiszta energiája Forrás: Quaise/YouTube.com

Az eddigi rekorder fúrás során nagyjából 12,3 kilométerrel a felszín alá értek el, de a vállalat ennél is mélyebbre jutna, ehhez pedig kemény kőzetekkel, extrém hővel és felhalmozódó törmelékekkel kell megküzdeniük.

A megoldást az 1 megawattos girotron jelentheti, amely a legforróbb és legkeményebb kőzeteken is átjuthat, és akár 20 kilométerrel a felszín alá is lefúrhatnak majd vele. Amennyiben ez valóban sikerül, az nagyban hozzájárulhat a fosszilis energiahordozók visszaszorításához

írja a 24.hu a ScienceAlert cikke alapján.

Ebben a mélységben már nagyjából 500 Celsius-fokos forróság uralkodik, ami elég magas hőmérséklet ahhoz, hogy a bepumpált vizet gőzszerű, szuperkritikus állapotba alakítsa, amely már alkalmas elektromos áram előállítására – emelte ki a hírportál.

Geotermikus potenciál kiaknázását célzó kutatófúrás a Mecsekben 2018-ban (A kép illusztráció) Fotó: MTI Fotó/Sóki Tamás

A vállalat szerint ha minden a terveknek megfelelően halad, a próbafúrások után az első rendszer 2026-ban kezdhet el üzemelni. 

Neked ajánljuk
Bécs leszámol a földgázzal Algoritmus segítségével csökkenteni a dugót Hogyan alakítja Szaúd-Arábia a sivatagot termőfölddé? (videó) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam