2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2050-re teljesen felhagy az OMV az energiacélú olaj- és gázkitermeléssel

Az OMV olaj- és gázipari konszern március 16-án, szerdán mutatta be új, Stratégia 2030 névre keresztelt üzleti tervét, mely szerint hosszú távon teljesen ki kívánnak szállni az energiatermelésre szánt fosszilis energiahordozók kitermeléséből, és a vegyipari és alapanyaggyártó üzletágat teszik meg fő profilnak.

Az új stratégia szerint a nyersolajtermelést mintegy 30 százalékkal, a földgáztermelést pedig mintegy 15 százalékkal fogják csökkenteni 2030-ig – írta meg az MTI közlése alapján az origo.hu.

Az olaj- és gázkitermelési beruházások 2026-ig a gázprojektek fejlesztésére összpontosítva folytatódnak, majd ezt követően jelentősen csökkennek. A gáz részaránya a kitermelésben várhatóan több mint 60 százalékra nő.

A vállalat tervei szerint az energiacélú olaj- és gázkitermelés 2050-re teljesen megszűnik.

2022. április 1-jétől a gázértékesítési és logisztikai üzletág (az OMV Petrom kivételével) szervezetileg a kutatási és termelési divízióba (Exploration & Production) kerül át.

A vegyipari és alapanyaggyártó üzletágat (Chemicals & Materials) teszik meg fő profilnak és a növekedés motorjának.

Az OMV célja, hogy vezető fenntartható üzemanyagokkal, vegyi anyagokkal és alapanyagokkal foglalkozó vállalattá váljon, nagy hangsúlyt fektetve a körforgásos gazdaságra Fotó: OMV

Ezzel párhuzamosan a finomítás és marketing üzletág (Refining & Marketing) a fenntartható üzemanyagok, fenntartható nyersanyagok és vezető mobilitási megoldások egyik fő európai szolgáltatójává fog fejlődni.

Ennek érdekében 2030-ig több mint 400 millió eurót költenek majd el arra, hogy több mint 2 ezer elektromos töltőállomást telepítsenek autópályák és tranzitútvonalak mentén működő benzinkutakon, valamint mintegy 17 ezer hálózati töltőállomást szereljenek fel vállalati telephelyeken.

A fenntartható üzemanyagok és fenntartható vegyi alapanyagok termelése 2030-ra évi 1,5 millió tonnára fog növekedni, amelynek közel felét – 700 ezer tonnát – a fenntartható repülőgép-üzemanyagok teszik majd ki.

Mindemellett az OMV az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében mintegy 5 milliárd eurót tervez befektetni az alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzletágak, azaz a geotermikus energia és a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás (CCS) fejlesztésébe.

Az OMV szerdai bejelentése angol nyelven ide kattintva elolvasható

Neked ajánljuk
A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Szerverek hulladékhőjével fűtik majd Bécs ultramodern kórházát A fenntarthatatlan hulladékkezeléssel fontos erőforrástól fosztjuk meg magunkat Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam