2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az európai óceánenergiás kapacitásbővülés üteme újra a járvány előtti szinten

Az új árapály- és hullámerőművi kapacitások telepítése 2021-ben Európában visszaállt a járvány előtti szintre, és jelentősen nőttek a szektorba érkező beruházások. Az óceánenergia-ágazat összességében ugrásszerű növekedést mutatott a múlt évben a friss adatok alapján.

Az Ocean Energy Europe által március 17-én, csütörtökön közzétett adatok szerint tavaly 2,2 megawatt árapályáramlási kapacitást telepítettek Európában, míg 2020-ban mindössze 260 kilowattot. A hullámenergiás kapacitásbővítés 2021-ben 681 kilowatt volt, ami az OEE szerint háromszoros növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Összességében az európai vizeken jelenleg 11,5 megawatt teljesítményű árapályerőművi kapacitás található, a hullámenergia esetében ez az érték 1,4 megawatt. Az óceánenergia-ágazatba 2021-ben 70 millió euró (76,8 millió dollár) értékben ruháztak be, ez az összeg 50 százalékkal több a 2020-asnál.

Remi Gruet, az Ocean Energy Europe vezérigazgatója szerint az óceánenergia hasznosítása technológiai szempontból és befektetésként is bizonyított már (A kép illusztráció) Fotó: Manuel Sardo fotója az Unsplash-en

„Az új, szén-dioxid-mentes, helyi és megfizethető energiaforrások kifejlesztése nem luxus, hanem szükségszerűség” – idézte a greendex.hu a CNBC riportja alapján Remi Gruet, az Ocean Energy Europe vezérigazgatója szavait. Gruet szerint az óceánenergia hasznosítása technológiai szempontból és befektetésként is bizonyított.

Az árapály- és hullámenergia-projektek aránya a többi megújuló energiás beruházáshoz képest még mindig nagyon kicsi Európában. De azért történtek jelentős fejlesztések az óceánenergia-iparban.

Tavaly júliusban például egy 680 tonnás árapályturbina kezdte meg a hálózatra kapcsolt energiatermelést a Skócia szárazföldjétől északra fekvő Orkney-szigeteknél, erről a projektről korábban mi is beszámoltunk már.

Valamint nemrég jelentették be, hogy független bizottság fogja megvizsgálni az Anglia és Wales közötti nagy víztömeg árapályenergiás hasznosításának lehetőségeit. 

Neked ajánljuk
A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Zöldhidrogénüzem épül Százhalombattán A harkányi önkormányzat felkészül a csapadékvíz elvezetésére A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam