2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

SunFlower: felfedező kutatás a fotoszintézis és a napenergia-hasznosítás területén

Janáky Csaba, a Szegedi Tudományegyetem kutatója 2 millió eurós támogatást nyert az Európai Kutatási Tanácstól SunFlower című projektjének megvalósítására. Az SZTE-n 2022 júniusában ennek köszönhetően ötéves felfedező kutatási program indul Janáky vezetésével.

A kutatásban foto-elektrokémiai módszerekkel és a napelemekben található félvezető anyagokkal szeretnének forradalmian új kémiai reakciókat végrehajtani, hasonlóan ahhoz, ahogyan az a fotoszintézis során történik, csak sokkal nagyobb sebességgel.

Elvileg egyesíthetők a fotoszintézis kémiai előnyei azzal a napenergia-hasznosítási hatékonysággal, amelyet a napelemek tudnak nyújtani.

A Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala (A kép illusztráció) Fotó: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre

A szegedi kutatók a két tudományterület legújabb vívmányait kívánják ötvözni, a hagyományos foto-elektrokémiai gondolkodástól elrugaszkodva, új szemlélettel, korábbi kutatási eredményeikre alapozva 

– írta az MTI a Szegedi Tudományegyetem közleménye alapján.

Janáky Csaba és munkatársai felfedező kutatási projektjükkel teljesen új tudományos-technológiai irányokat próbálnak kijelölni, de siker esetén az újításaikra – foto-elektrokémiai folyamatokra, illetve cellákra – a piaci és ipari szereplők is vevők lehetnek majd.

A kutatásról itt olvashat részletesebben a Szegedi Tudományegyetem honlapján.

Neked ajánljuk
A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Az ELTE kutatói rájöttek, hogyan érdemes tájolni a napelemtáblákat Innovációval az északi tájak energetikai átállásáért Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam