2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Finnországban lesz a világ első hosszú távú radioaktívhulladék-tárolója

A délnyugat-finnországi Olkiluoto szigetén, csaknem fél kilométer mélyen a föld alatt építik azt a nukleárishulladék-tárolót, amely a tervek szerint 2024-ben kezd majd üzemelni, és 100 ezer évig biztonságosan tudja majd tárolni a kiégett uránium-fűtőelemeket. A finn létesítmény lesz az első ilyen a világon.

Finnországban két atomerőmű működik, az egyik a délnyugat-finnországi kisvároshoz, Eurajokihoz tartozó Olkiluoto szigetén. Az itteni erőmű első két reaktorát még a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján építették, míg a harmadik reaktor idén márciusban kezdett áramot termelni, és a nyár közepére éri el maximális, 1,6 gigawattos kapacitását.

Ekkorra az atomenergia teszi majd ki a finn villamosenergia-termelés több mint 40 százalékát 

írta meg a Qubit.hu a Singularity Hub cikke alapján.

A nukleárishulladék-tároló építéséhez megfelelő helyszínt a Posiva nevű cég szintén Olkiluotón találta meg, ugyanis két geológiai törésvonal között félúton fekszik, ezért védett a földrengésekkel szemben, valamint az alapkőzet itt gneisz, amelybe nem tud behatolni a víz, így nem tud káros anyag szivárogni a felszínre.

A Posiva animációja a kiégett nukleáris fűtőelemek végső eltárolásáról Forrás: Posiva Oy/YouTube.com

A kiégett fűtőelemeket robotok zárják majd öntöttvas tartályokba, amelyeket aztán rézhordókba helyeznek, majd a két réteg közé argongázt eresztenek, mielőtt a rézhordókat lehegesztik. 30-40 tartályonként bentonittal fedik le a hulladékot, majd le is betonozzák a hordókat. A 430 méter mélyen kialakított alagutakban 100 ezer évig lehet így biztonságosan eltárolni a radioaktív hulladékot.

Az Onkalo, azaz a Gödör 100 ezer évig biztonságosan tudja majd tárolni a kiégett uránium-fűtőelemeket Fotó: Posiva

A hosszú távú radioaktívhulladék-tároló az Onkalo (Gödör) nevet kapja, és 2024-ben kezdi meg működését. A projekt nagy etikai kérdése:

hogyan lehet úgy kommunikálni a veszélyt, hogy a jövő generációit se fenyegesse a hulladéktároló, miközben abban sem lehetnek biztosak, hogy milyen nyelvet fognak ezek a leszármazottak beszélni.

A finnek azonban erős bizalommal vannak a tudomány és a nemzeti hatóságok iránt, ezért nem aggodalmaskodnak a tároló biztonságossága miatt – mutatott rá a tudományos portál cikke szakértők véleményei alapján.

Neked ajánljuk
Boris Johnson évi egy új atomerőművet ígért a Twitteren Algoritmus segítségével csökkenteni a dugót Hogyan alakítja Szaúd-Arábia a sivatagot termőfölddé? (videó) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam