2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hidrogénre irányíthatja a figyelmet az energiaválság

Miközben az ukrajnai háború nehezebben elérhetővé teszi, hogy Európa 2050-re elérje a kitűzött klímasemlegességet, a kialakult energiaválság minden olyan energiaformának javítja az esélyeit, amely hozzájárulhat Európa minél magasabb fokú önellátásához. Így kaphat még több reflektorfényt a hidrogén.

Az Európai Bizottság által 2019 decemberében közzétett tervszámok ambiciózusak: 2050-re van előirányozva a nettó zéró szint elérése az 1990-es értékekhez mérten, ehhez pedig 2030-ig 55 százalékkal kell visszafogni a kibocsátást 

írja a profitonline.hu.

A kitűzött célok fényében az európai hidrogénigény 2030-ra meghaladja majd a 30 millió tonnát, ami a háromszorosa az EU hidrogénstratégiájában rögzített értéknek – derült ki a Hydrogen4EU-jelentésből. Az IFP Energies Nouvelles, a SINTEF Energi és a Deloitte Finance SAS konzorciumának felmérése megállapította azt is, hogy a 2030-as és 2040-es években jelentősen meg fog nőni a hidrogén iránti kereslet, és 2050-re már a 100 millió tonnát is meghaladja majd.

Oxigén- és hidrogéntartályok egy németországi hibrid erőmű elektrolízisrészlegén (A kép illusztráció) Fotó: MTI/EPA/Bernd Settnik

A prognózishoz a háború előtti energetikai status quo jelentette a kiindulási alapot. Az Oroszország felől érkező kőolajtól és földgáztól azonban határozottan és gyorsan akarnak megszabadulni az európai államok, így nem lenne meglepetés, ha az Európai Zöld Megállapodásban foglalt célok is változnának – hívja fel rá a figyelmet a profitline.hu cikke.

Az energiaárak ingadozása már korábban új fényben tüntette fel a megújulók szerepét a piaci szereplők előtt, az ukrajnai háború pedig még inkább felerősíti a változás igényét az energetikai piacokon Mező Csaba, a Deloitte Magyarország energetikai tanácsadója szerint. A mostani helyzet minden olyan energiaforrásnak javítja az esélyeit, amellyel Európa közelebb jut ahhoz, hogy önellátó legyen.

A hidrogén esetében számolni kell azzal is, hogy Ukrajna atomerőművekre épített és a későbbi uniós exportra kihegyezett hidrogénstratégiája meghiúsul a háború miatt. De a szakember úgy véli: akárhogyan állítsák is elő a hidrogént, középtávon jelentősen csökkenteni lehet vele a kőolaj szerepét, ez pedig segíti az Európai Uniót és a teljes kontinenst abban, hogy a lehető leggyorsabban önellátóvá váljon.

Neked ajánljuk
A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát A fenntarthatatlan hulladékkezeléssel fontos erőforrástól fosztjuk meg magunkat 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? Elő a gumicsizmát és a fényképezőgépet!
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam