2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Stanford Egyetem kutatói éjszakai műszakra fogták a napelemeiket

A napelemekkel kapcsolatban az egyik leggyakrabban elhangzó kritika, hogy éjjel nem képesek áramot termelni a panelek. Az amerikai Stanford Egyetem mérnökei erre a problémára találtak olyan megoldást, amely az eddigi próbálkozásoknál hatékonyabbnak tűnik – adta hírül a hvg.hu.

Az Applied Physics Letters szaklapban megjelent publikáció szerint az általuk épített szerkezet képes arra, hogy éjszaka is termelje az áramot.

Nappal hagyományos napelemként működnek a panelek, éjszaka pedig egy beépített termoelektromos generátor állít elő energiát a panelek és a környezet közötti hőmérséklet-különbség segítségével

– írta a The Daily Beast beszámolója alapján a hvg.hu.

Maga a technológia nem újdonság, korábban is próbálkoztak már hasonlóval kutatók. A mostani megoldás viszont sokkal hatékonyabban generál áramot az eddigieknél.

A napenergia esetében az egyik legfőbb megoldásra váró probléma az energiatermelés folyamatosságának biztosítása (A kép illusztráció) Fotó: H. Hach képe a Pixabayen

Azonban még nem tökéletes a módszer. A napelemek éjszakai termelése ugyanis még így is csak a töredéke a nappalinak. Ráadásul a tárolt hő gyorsan elillan, így éjjel csak rövid ideig lehet áramot termelni az egységgel.

A technológiát valószínűleg ott lehet majd először hatékonyan használni, ahol rendelkezésre áll valamilyen természetes hőforrás is, és ahol alacsony energiaigényű fogyasztókat kell kiszolgálni – húzta alá a gazdasági híroldal. 

Neked ajánljuk
A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Júliustól üzemelhet Európa legnagyobb úszó napelemfarmja Mozgó napelemes rendszert fejlesztettek holland kutatók Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam