2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagyot fejleszt a távhőrendszeren Kecskemét

A megújuló energia távhőszolgáltatásba integrálását, a meglévő távhőrendszer bővítését, valamint az egységes, energiatakarékos energetikai rendszer kialakítását célzó átfogó fejlesztés kezdődik Kecskeméten – közölte a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, Horváth Attila az MTI-vel.

A mintegy 8 és fél milliárd forint értékű beruházás keretében 20+5 megawatt teljesítményű, megújuló energiaforrást hasznosító biomassza-fűtőművet létesítenek Kecskemét déli iparterületén, a szennyvíztisztító melletti új Termostar-telephelyen. A fűtőmű új távhő-gerincvezetékkel kapcsolódik majd a város meglévő távhőrendszeréhez, egységes energetikai rendszert alkotva – mondta el az alternativenergia.hu cikke szerint Horváth.

Az ügyvezető kiemelte:

a biomassza-fűtőmű gazdaságos működtetéséhez szükséges fűtőanyag a városban szelektíven gyűjtött, fásszárú zöld biomasszából, napraforgóhéjból, valamint a Kefag Zrt. erdészeteiben keletkező, más célra nem hasznosítható faipari melléktermékből biztosítható.

A kecskeméti széchenyivárosi lakótelep látképe (A kép illusztráció) Fotó: MTVA Fotó/Molnár-Bernáth László

Az új Termostar-telephely kialakításával párhuzamosan megkezdődik a távhőrendszer bővítése is. A fejlesztés célja, hogy új körzetek csatlakozhassanak a rendszerre, és ezzel több ezer új fogyasztó számára váljon elérhetővé a távhőszolgáltatás. Az ellátás biztosításához szükséges 320 ezer gigajoule energia előállítására a biomassza-fűtőmű üzembe állítása hosszú távon is fenntartható megoldást jelent – fogalmazott Horváth Attila.

A fűtőmű várhatóan 2023. október végére készül el, és működtetése révén 65 százalékkal csökken majd a hőtermelésből származó szén-dioxid-kibocsátás Kecskeméten.

Neked ajánljuk
Szerverek hulladékhőjével fűtik majd Bécs ultramodern kórházát Mozgó napelemes rendszert fejlesztettek holland kutatók A biomassza itthon leginkább a fatüzelés fedőneve Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam