2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Geotermikus hőhasznosító rendszerrel csökkentik Mosonmagyaróvár gázigényét

Tavaly január óta ismeretes, hogy termálkútpáron alapuló geotermikus hőhasznosító rendszert terveznek építeni Mosonmagyaróváron, hogy az így nyert hőt a távfűtőmű kazánházába vezetve csökkenthessék a távfűtéshez szükséges gáz mennyiségét. Tavaly eredménytelenül zárult a közbeszerzés, de idén megtalálták a kivitelezőt.

A szanki székhelyű Greenmen Energia Energetikai Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Kft. építheti ki Mosonmagyaróváron a meglévő termálkútra alapozott hőhasznosító rendszert nettó 1 milliárd 250 millió forintért. A közbeszerzésen indult még a nagytarcsai Trust-Bau Építőipari Szolgáltató Kft. is. A nyílt tender eredményét az ajánlatkérő Geotherm Hungary Kft. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben – adta hírül a napi.hu.

Földfelszín fölötti távhővezeték (A kép illusztráció) Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László

A nyertes feladata a meglévő termálkútpárra (termelő- és visszasajtoló kútra) alapozott geotermikus fűtőmű megtervezése és kiépítése. A termelőkútból óránként 120 köbméternyi 83 Celsius-fokos víz nyerhető. A hőt a mosonmagyaróvári távhőrendszerbe táplálják majd, csökkentve ezzel a város földgázigényét, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A nyertessel március 25-én szerződést is kötött az ajánlatkérő a napi.hu cikke szerint.

Neked ajánljuk
A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen Átgondolt szabályozással a közbeszerzések is elősegíthetnék a fenntarthatósági célok teljesítését Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Két amerikai dizájnerhallgató újragondolta a vízszűrőket
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam