2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mozgó napelemes rendszert fejlesztettek holland kutatók

Holland vállalatok és kutatóintézetek közös fejlesztéseként született meg a várhatóan a mezőgazdaságban is jól használható mozgó naperőmű, melynek egyik prototípusát jelenleg egy holland gazda, a másikat pedig egy kutatóközpont teszteli. 

A PV Magazine cikke szerint a holland konzorcium által létrehozott agrofotovoltaikus rendszer előnye mozgékonysága mellett az, hogy pozitívan hat a megművelt területek talajára és biodiverzitására. A H2arvester nevű prototípust egy cukorrépa-ültetvényen kezdték el használni Oude-Tongénél, a másikat pedig Lelystadnál, egy kutatófarmon próbálja ki a Wageningeni Egyetem. A holland gazdálkodó, Jacob Jan Dogterom által használt napelemes rendszer négy kocsiból áll, melyekhez összesen 168 panel és egy öntözőberendezés tartozik.

A gépeket egy éven át fogják használni, hogy kiderüljön, valóban jó hatást gyakorolnak-e a földre és a termésre. A projekt egy olyan nagyobb program része, amelyben az elektromos energia és a zöldhidrogén kombinációját támogató innovációkat segítik. A napelemes kocsik elektrolizátorral összeillesztve a hidrogén előállításában is segíthetnek, a termelésből származó hő pedig felhasználható növények, így zab vagy lucerna szárítására.

Forrás: Vimeo/npk design
Neked ajánljuk
A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Júliustól üzemelhet Európa legnagyobb úszó napelemfarmja Az ELTE kutatói rájöttek, hogyan érdemes tájolni a napelemtáblákat Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: tisztajovo.hu
Vissza
Hírfolyam