2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát

A csodaanyag néven emlegetett perovszkit segítségével akár már a közeljövőben különösen hatékony napelemeket lehet készíteni – írja a greendex.hu a The Independent cikkére hivatkozva. 

Az új generációs napelem segíthet a klímacélok mielőbbi elérésében Fotó: Pixabay

A perovszkitot a hagyományos szilícium-napelemekhez képest figyelemre méltó tulajdonságai miatt csodaanyagnak nevezik, de mostanáig túlságosan instabilnak bizonyult a kereskedelmi felhasználáshoz. A cikk szerint nemrég a City University of Hong Kong és a londoni Imperial College csapata áttörést ért el: az általuk kifejlesztett cellák várhatóan sokkal nagyobb teljesítményátalakítási hatásfokkal rendelkeznek majd, valamint könnyűek, rugalmasak és olcsóbbak lesznek. Így olyan új alkalmazási lehetőségek nyílnak meg, mint például az, hogy az üvegablakokat átlátszó napelemek vékony rétegével vonják be.

Az új napelemek tesztelése során kiderült, hogy több mint 1500 órán keresztül képesek folyamatos megvilágítás mellett működni, miközben megtartják eredeti hatékonyságuk 98 százalékát. 

„A munka legfontosabb része, hogy sikeresen gyártottunk olyan, nagy hatékonyságú perovszkitnapelemeket, melyek ugyanakkor ígéretes stabilitást biztosítanak”

– mondta dr. Zhu Zonglong, a CityU kémiai tanszékének adjunktusa.

Neked ajánljuk
Júliustól üzemelhet Európa legnagyobb úszó napelemfarmja Mozgó napelemes rendszert fejlesztettek holland kutatók Az ELTE kutatói rájöttek, hogyan érdemes tájolni a napelemtáblákat Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam