2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szerverek hulladékhőjével fűtik majd Bécs ultramodern kórházát

2023-tól részben a szomszédban található adatközpont, az Interxion szervereinek hulladékhőjével fűtik majd Ausztria legmodernebb kórházát, a bécsi Klinik Floridsdorfot. A 3,5 millió eurós beruházással évente mintegy 4 ezer tonnányi szén-dioxid kibocsátását kerülhetik el az osztrák fővárosban.

A terv az, hogy a kórház hőigényének 50–70 százalékát fedezik majd az újrahasznosított hulladékhővel 

közölte Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Az Interxion Brünner Straßén található adatközpontjában többezer négyzetméteren 120 ezer szerver üzemel, amelyek folyamatos hűtést igényelnek. A termek klimatizálásakor keletkező 26 Celsius-fokos vizet átvezetik a szomszédos kórház energiaközpontjába, ahol hőszivattyúk segítségével elvonják a víz hőenergiáját, és 82 Celsius-fokosra hevítik a kórház fűtéséhez használt vizet. A folyamat során keletkező hideg vizet pedig újra a szervertermek hűtéséhez használják. A hőszivattyúkat a tetőn elhelyezett szélkerék által termelt árammal hajtják majd.

Az innovatív rendszer 2023-ban kezdheti meg működését.

Bécs modern arca (A kép illusztráció) Fotó: Arno Senoner fotója az Unsplashen

Bécs legmodernebb kórházának tervezésekor eleve nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy tudatosan bánjanak az energiával és az erőforrásokkal.

Az épület megépítésekor kerülték a PVC használatát, távfűtéssel oldották meg a klimatizálást, hasznosítják az esővizet, valamint kiépítették a kerékpárút-hálózatot is a környéken.

A garázsblokk tetején pedig nemrég helyeztek üzembe egy napelemes rendszert.

Neked ajánljuk
A Wiener Linien bevonná a bécsi utasokat a csomagszállításba Kizárólag villanyautó lesz a következő Audi A3 Még velünk marad kicsit az e-UP Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: eurocommpr.at
Vissza
Hírfolyam