2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ELTE kutatói rájöttek, hogyan érdemes tájolni a napelemtáblákat

Eddig úgy vélték, hogy a napelemek a legtöbb energiát a földrajzi dél felé tájolva termelik. Az ELTE kutatói azonban arra jutottak, hogy Magyarországon a napelemtáblákat kissé kelet felé kell fordítani. E felismerésre a napraforgók vezették a tudósokat – írta az origo.hu az ELTE MTI-hez eljuttatott közleménye alapján.

Horváth Gábor és munkatársai, az ELTE kutatói csillagászati, meteorológiai és növényfiziológiai adatok felhasználásával meghatározták az érett napraforgófej virágzata és hátoldala által elnyelt fényenergiát a virágképzés kezdete és a magok teljes érése között, és megállapították:

ha a tenyészidőben a délutánok átlagban felhősebbek a délelőttöknél, akkor a keletre néző napraforgóvirágzat nyeli el a legtöbb fényenergiát

számolt be róla az origo.hu.

A kutatók következő kérdése az volt, vajon a napraforgóvirágok a földrajzi kelet felé, vagy a napkelte folyamatosan változó aktuális azimutirányába (a földrajzi északtól mért irányba) néznek. Azt találták, hogy a virágzatok átlagos azimutszöge megegyezik a földrajzi keleti iránnyal, és jelentősen eltér a helyi napkelte azimutszögétől. Emellett arra jutottak, hogy a domborzat, valamint a környező fák árnyéka is befolyásolja a virágzatok irányát.

A napraforgók segítették az ELTE kutatóit a napelemek ideális tájolásának megértésében  Fotó: Bonnie Kittle fotója az Unsplash-en

Miután bizonyították a napraforgók fénymaximalizáló viselkedését, azt kezdték el vizsgálni, vajon igaz lehet-e a megfigyelésük a napelemekre is.

„Az északi féltekén a rögzített (tehát állandó dőlésű és azimutirányú) napelemtáblák hagyományosan dél felé néznek, mert az uralkodó vélemény szerint a déli irány biztosít maximális napenergiát. Azonban a napraforgókhoz hasonlóan a napelemek fénymaximalizálását is meghatározza a felhőzöttség délelőtt-délutáni eltérése” 

– idézte a hírportál a kutatókat.

Az ELTE szakemberei a vizsgálatot három amerikai területre (a kentuckyi Boone megyére, Tennesseere és Georgiára), valamint három európai régióra (Közép-Olaszországra, Közép-Magyarországra és Dél-Svédországra) terjesztették ki.

A napelemtáblák ideális iránya egyedül Dél-Svédországban lett a hagyományos földrajzi dél, mert ott a délelőttök és délutánok évi átlagban egyformán felhősek. 

A többi vidéken viszont jobb a napelemtáblákat kissé a földrajzi kelet felé fordítani, mivel a délutánok éves átlagban felhősebbek a délelőttöknél. Azokon a területeken, ahol éves átlagban a délelőttök felhősebbek a délutánoknál, a napelemek ideális iránya kicsit nyugat felé fordul – összegezte az origo.hu cikke.

Neked ajánljuk
A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Júliustól üzemelhet Európa legnagyobb úszó napelemfarmja Mozgó napelemes rendszert fejlesztettek holland kutatók Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam