2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Júliustól üzemelhet Európa legnagyobb úszó napelemfarmja

A portugál napelemfarm, amelyet Nyugat-Európa legnagyobb mesterséges tavára, az Alqueva-víztározóra telepítenek, 1500 háztartást láthat majd el villamos energiával, amikor munkába kezd. A farmot a portugál áramszolgáltató, az Energias de Portugal fogja üzemeltetni.

Az Energias de Portugal (EDP) szerint a napelemekkel előállított áram harmadannyiba kerül, mint amennyiért ugyanazt a mennyiséget gázerőművekkel elő lehetne állítani – írta a hvg.hu a Reuters beszámolója alapján.

Ez a naperőmű lesz Európa jelenlegi legnagyobb úszó napelemfarmja: a területe akkora, mint négy futballpálya, és összesen 12 ezer panelből épül fel. Az építményt hajókkal vontatják a helyére az Alqueva-víztározón.

Az Alqueva-víztározó Fotó: Vacheron A/Andia/Universal Images Group via Getty Images

A megtermelt vízenergiával együtt összesen 7,5 gigawattóra lesz a konstrukció megújuló energiás kapacitása, ebből 5 megawattóra kapacitást tesz majd ki a napfarm. A megtermelt áramot lítiumakkumulátorok tárolják majd el 

– részletezte a gazdasági hírportál.

Ana Paula Marques, az EDP igazgatótanácsának tagja a Reuters szerint elmondta, hogy az áramszolgáltató célja 2030-ra 100 százalékban átállni megújulóenergia-termelése. Jelenleg az EDP termelésének 78 százaléka származik megújuló energiaforrásból.

Neked ajánljuk
Zöldenergia a háztetőre szerelt napelemeken túl Napelemet minden háztetőre Bécs megosztotta Budapesttel napenergiás tapasztalatait A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam