2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen

Dánia, Belgium és Hollandia kormányfője, valamint Németország kancellárja 2022. május 18-án, szerdán tanácskozást tartott a dániai Esbjerg kikötőben. A négy államfő megállapodott benne, hogy bővítik az északi-tengeri szélenergia-termelést. A megbeszélésen részt vett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is.

A Dánia, Belgium, Hollandia és Németország által aláírt Esbjergi Nyilatkozat célja, hogy a négy ország megnégyszerezze a szélenergia-termelést a tengeri szélparkokban 2030-ra, majd 150 gigawattra bővítsék az offshore szélerőművek kapacitását 2050-re.

Ez már akár 230 millió európai háztartás tiszta villamos energiával való ellátására is elegendő lehet – írta az MTI közleménye alapján a hirado.hu.

A Westermeerwind szélfarm a hollandiai Urkban 2016. június 21-én (A kép illusztráció) Fotó: MTI/EPA/Remko De Waal

A megállapodás a zöldebb és biztonságosabb jövő mellett több ezer munkahelyet is teremt.

Ez is egyike azoknak a lépéseknek, amelyekkel Európa csökkentheti a gázimporttól való függőségét – mutatott rá Robert Habeck német gazdasági miniszter, aki szintén ott volt a dániai Esbjerg kikötőben szerdán.

Neked ajánljuk
Hatalmas lépés Dániának, nagy lépés az Európai Uniónak Hatalmas lépés Dániának, nagy lépés az Európai Uniónak Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam