2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napelemet minden háztetőre

Az Európai Bizottság REPowerEU elnevezésű terve szerint 2030-ra az EU energiájának már a fele származna megújuló forrásokból, ami több mint kétszeresét jelentené a megújulók jelenlegi arányának. Az EU ezért gyorsítaná a napenergia terjedését, miközben újjáépítené Európa fotovoltaikus iparát is.

A REPowerEU-terv részeként az Európai Unió célja, hogy 2025-ig több mint 320 gigawatt fotovoltaikus kapacitást telepítsen (ami több mint kétszerese a 2020-as szintnek), 2030-ig pedig közel 600 gigawattot.

A cél elérése érdekében az EU nagyban számít a napelemes háztetőkre. Egyes becslések szerint a tetőkön elhelyezett napelemek az unió villamosenergia-fogyasztásának közel 25 százalékát biztosíthatnák, ami magasabb arányt jelent, mint amekkora a földgáz jelenlegi részesedése 

írta a napi.hu.

A 2021-ben megújult, kibővített és napelemmel felszerelt Anna-laki pihenő és vendégház Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A terv szerint a nemzeti kormányoknak garantálniuk kellene, hogy a tetőkre telepített naperőművek – beleértve a nagy méretűeket is – engedélyeztetésének időtartama legfeljebb három hónap legyen.

Az elképzelés szerint 2027-től lenne kötelező napelemet telepíteni az új középületek és kereskedelmi épületek, 2029-től pedig a lakóépületek tetejére.

Az EU a tervek megvalósításának elősegítésére pénzügyi keretet fog létrehozni az energiatárolóval és hőszivattyúval kombinált tetőtéri napelemes rendszerek támogatására.

Neked ajánljuk
Zöldenergia a háztetőre szerelt napelemeken túl A tervezettnél korábban elérjük, sőt meg is haladhatjuk energetikai célkitűzéseinket Bécs megosztotta Budapesttel napenergiás tapasztalatait A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam