2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Romániában épül Európa első kis méretű moduláris atomreaktora

A román energiaügyi minisztérium közleménye szerint 6 modulból álló, 462 megawatt teljesítményű SMR-típusú erőművet, azaz kis méretű moduláris atomreaktort telepítenek Romániában, amely évi 4 millió tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását. A beruházással 193 új munkahelyet is teremtenek.

Virgil Popescu román energiaügyi miniszter a David Turk amerikai energiaügyi miniszterhelyettessel megtartott közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Dâmbovița folyóról elnevezett romániai megyében, Doicești község egykori hőerőművének helyén az amerikai NuScale építi meg Európa első kis méretű moduláris atomreaktorát – adta hírül a transtelex.ro.

Popescu a sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint felidézte, hogy Klaus Iohannis államfő és John Kerry amerikai klímaügyi különmegbízott a tavaly novemberi glasgow-i klímacsúcson állapodott meg arról, hogy Románia úttörő szerepet vállal az SMR-technológia (Small Modular Reactor) európai meghonosításában.

Popescu szerint Románia ezzel újabb lépést tesz az energetikai függetlenség és az energiabiztonság felé.

A NuScale Power az Egyesült Államok és Románia kormányával együttműködve a Bukaresti Műszaki Egyetemen hozta létre a negyedik NuScale Energiakutató Központot (E2 Center), amely gyakorlati tanulási lehetőséget kínál a nukleáris és mérnöki tudományok területén Fotó: NuScale Power

A NuScale Power vállalattal 2019-ben aláírt memorandum alapján Románia tavaly 1,2 millió dolláros, vissza nem térítendő támogatást kapott az USA kereskedelmi és fejlesztési ügynökségétől (United States Trade and Development Agency, USTDA), hogy helyszínt keressen az első moduláris atomreaktornak. Doicești községet a cernavodăi atomerőművet működtető Nuclearelectrica állami vállalat javasolta.

Az Egyesült Államok egy SMR-szimulátort bocsátott a Bukaresti Műszaki Egyetemen rendelkezésére, hogy elősegítse annak a mérnöknemzedéknek a felkészítését, amely az új technológiát fogja működtetni – közölte az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége.

Neked ajánljuk
A tervezettnél korábban elérjük, sőt meg is haladhatjuk energetikai célkitűzéseinket Zalaegerszeg új uszodájának építésekor kiemelt szempont volt az energiahatékonyság A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: transtelex.ro
Vissza
Hírfolyam