2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európai Nukleáris Innovációs Díjat nyert a Műegyetem

A legkorszerűbb grafikus processzorokra kifejlesztett reaktorszimulációs programjáért nyerte el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karának kutatócsoportja az Európai Atomenergia Közösség Nukleáris Innovációs Díját. A díjat május 31-én vette át Légrády Dávid egyetemi docens Lyonban.

Az Európai Atomenergia Közösség (EURATOM) innovációs pályázatára érkezett újításokat független nemzetközi szakértői zsűri értékelte. A műegyetemi fejlesztés egy finn fejlesztéssel megosztva érdemelte ki a 3. díjat reaktorbiztonság kategóriában – közölte az BME az MTI-vel.

A BME Természettudományi Kar Nukleáris Technikai Intézetének díjazott fejlesztése, a szinte teljes pontosságú neutronfizikai számítást lehetővé tévő GUARDYAN számítógépes program jelentősen hozzájárul az atomreaktorok biztonságosabbá tételéhez.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épületei a Műegyetem rakparton Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László

Az atomreaktorokkal szemben ugyanis elvárás, hogy a biztonságos működés érdekében a bennük lezajló folyamatok nagy felbontásban leírhatók legyenek a legkorszerűbb informatikai eszközökkel.

Az EURATOM Nukleáris Innovációs Díjat Légrády Dávid, a BME TTK Nukleáris Technikai Intézet egyetemi docense, a programot fejlesztő kutatócsoport vezetője 2022. május 31-én vette át a franciaországi Lyonban, a FISA 2022 konferencián.

Neked ajánljuk
Gigantikus mélytengeri szélturbinatípus első darabját telepítette Kína A Tanács ajánlást fogadott el a zöldátállást szolgáló tanulás ösztönzéséről A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam