2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogy alakul majd a globális zöldhidrogénverseny?

A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség, azaz Irena közzétette komplex modellszámításokon alapuló prognózisát, amelyből kiderül, hogy melyik országok lesznek majd képesek a legolcsóbb zöldhidrogén előállítására. Első helyen Kína áll majd, európai ország nincs az első tízben.

Ez a zérókarbon-korszak költségeit illetően sem mellékes, de a zöldhidrogén mint nyersanyag piaci termékké válásának dinamikáit is meghatározza majd, hogy mennyire olcsón vagy drágán fogják egy-egy országban előállítani.

A hidrogén kulcsszerepet játszik majd az energia eltárolásában, valamint az olyan nehezen villamosítható ágazatok szén-dioxid-mentesítésében, mint amilyen a nehézipar vagy a teherszállítás.

Az Irena listája a rendelkezésre álló területi, geológiai adottságokon túl a jelenlegi és a tervezett, már bejelentett zöldenergiás termelőerő-fejlesztések és még egy sor egyéb indikátor alapján állt össze – írja a napi.hu.

Hosszú távon Kínában lesz a legolcsóbb a világon a zöldhidrogén előállítása.

Kínát Chile, Marokkó, Kolumbia, majd a szénről egyből zöld- és aranyhidrogénre váltást ígérő Ausztrália követi majd – húzza alá a napi.hu.

Kína 0,65 dolláros egységárig juthat el, amitől alig marad majd el Chile. Miközben az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia a legjobb esetben is csak 75-80 centes árra számíthat.

Zöldhidrogén: a korábban kedvező területnek gondolt Ukrajna már nincs a lehetséges nyertesek között (A kép illusztráció) Forrás: akitada31 képe a Pixabayen

Az optimista forgatókönyv szerint 2050-ben a világ számos részén elérhető lesz az 1 dollár alatti egységár, kiemelten jó körzet lehet Délkelet-Ázsia, az Egyesült Királyság, Japán, Észak-Európa és Németország is.

A kevésbé optimista verzió az, hogy nagyobb árkülönbségek alakulhatnak ki, mivel például a szaúd-arábiai vagy a marokkói gyártási költségek a vízkorlátozások miatt elszállhatnak – emlékeztet rá a gazdasági hírportál.

Az Irena szerint 2050-ben így nézhet majd ki a termelési ár alapján a globális zöldhidrogénes sorrend:

  • Kína
  • Chile
  • Marokkó
  • Kolumbia
  • Ausztrália
  • Mexikó
  • Óceánia
  • India
  • Amerikai Egyesült Államok
  • Szaúd-Arábia

Spanyolország 11., Portugália 14., Olaszország 19., Franciaország pedig a 23. lett. Az európai átlag a 16., de a mi régiónk átlaga a 30. helyre volt elég.

Neked ajánljuk
Hatalmas lépés Dániának, nagy lépés az Európai Uniónak A tervezettnél korábban elérjük, sőt meg is haladhatjuk energetikai célkitűzéseinket Hidrogénpatron tehetné könnyebbé a hidrogénüzemű autók használatát Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam