2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tervezettnél korábban elérjük, sőt meg is haladhatjuk energetikai célkitűzéseinket

Nemzetközi szinten kevés és drága lett az energia, miközben nőtt a magyar gazdaság energiaigénye. Ez is jelzi, hogy szükség van a hazai energiatermelés, valamint a fotovoltaikus és rugalmas gáztechnológiák alkalmazásának bővítésére – mondta el Palkovics László a Tech4Green Digital Power Summit rendezvényen.

A technológiai és ipari miniszter azt is hozzátette, hogy szükség van az energiahatékonyság növelésére, valamint a villamosenergia-hálózat fejlesztésére, amely során az egyik legfontosabb kihívást az energiatárolás kérdése jelenti.

A miniszter álláspontja az, hogy használni kell a rendelkezésre álló innovatív technológiákat, és ki kell építeni a hazai hidrogénökoszisztémát is.

Magyarország célja volt 2030-ig 40 százalékkal csökkenteni az ország károsanyag-kibocsátását az 1990-es szinthez képest, de vélhetően az 50 százalékos csökkenés is elérhető lesz eddig a céldátumig – húzta alá a tárcavezető a vg.hu beszámolója szerint.

További cél, hogy 2030-ra legalább 21 százalék legyen a megújuló energia részaránya a hazai energiamixben 

– részletezte Palkovics László.

A célok között szerepelt az is, hogy 2030-ig 6 gigawattos naperőmű-kapacitással rendelkezzen az ország, ez azonban már jövőre megvalósul, így az évtized végére már 12-13 gigawatt kapacitás állhat majd rendelkezésre – fűzte hozzá a miniszter.

Palkovics László technológiai és ipari miniszter 2022. június 14-én előadást tartott a Huawei Technologies Hungary konferenciáján a Néprajzi Múzeumban. A képen ez a szereplése látható Fotó: MTI/Illyés Tibor

A felmérések szerint Magyarországon 20-25 gigawatt fotovoltaikus kapacitás telepíthető úgy, hogy még nem kell mezőgazdasági területeket bevonni az energiatermelésbe – hangsúlyozta a vg.hu szerint Palkovics László. 

Az egyik legnagyobb feladat jelenleg az, hogy a megtermelt energia betáplálható legyen a hálózatba, illetve megoldott legyen a hálózati energiatárolás. Magyarország a következő években 15,8 milliárd euró értékű energetikai beruházást hajt végre

– összegezte technológiai és ipari miniszter. 

Neked ajánljuk
A világ legmagasabb távvezetékoszlopai megújuló forrásból származó áramot fognak továbbítani Hatalmas lépés Dániának, nagy lépés az Európai Uniónak Lehet, hogy itthon is jön a nyári olcsó bérlet? Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam