2018. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Járműipar 

Beszállna egy rakéta-hajtóműves Teslába?

Még mindig sokan vannak, akik Elon Musk hihetetlennek tűnő bejelentéseit csak amolyan túlzó poénnak vélik; pedig nagyon úgy tűnik, hogy ezúttal sem viccelt: a Tesla-vezér megerősítette, hogy a következő generációs Tesla Roadster SpaceX-csomaggal, vagyis rakétahajtóművekkel is rendelhető lesz. Ön kipróbálná? 

Járműipar 

Elektromos komppal zöldít Norvégia

Norvégiáról köztudott, hogy komoly hangsúlyt fektet a környezetvédelemre: nemcsak az elektromos autók és repülőgépek fejlesztését támogatja, hanem a zéróemissziós hajókét is; olyanokét, mint például a Future of the Fjords elnevezésű, teljesen elektromos katamarán, melyet már vízre is bocsátottak.  

Járműipar 

A villanyautó-töltés is lehet zöldebb

A villanyautózás akkor lenne igazán tökéletes, ha a járgányba töltött áram teljes egészében megújulókból származna. Éppen emiatt figyelemre méltó a LamboXnet Smart Solar Charging projektje, melynek részeként legutóbb egy utrechti töltőállomás energiaellátását oldották meg innovatív és fenntartható módon.

Járműipar 

A villanytankolás is lehet villámtankolás?

A British Petrol (BP) ötletének köszönhetően  annyi idő alatt lehetne feltankolni a villanyautókat, mint a benzineseket. A cég ugyanis úgy döntött, hogy 20 millió dollárt költ egy villámgyors akkumulátortöltő kifejlesztésére. A BP célja, hogy a  mostaninál is többen döntsenek a zéróemissziós járgányok mellett. 

Járműipar 

Megfizethető villanyautóval kedveskedne a Honda?

Elképzelhető, hogy a Honda most egy kicsit komolyabban is elkezd a villanymeghajtással foglalkozni, ugyanis a hírek szerint a világ legnagyobb akkumulátorgyártó óriásával, a kínai CATL (Contemporary Amperex Technology) vállalattal társulva egy világszerte forgalmazandó, olcsóbb villanyautón dolgozik.

Járműipar 

Boldogító igen, zéró emisszió: ezzel a villanyveteránnal autózott Harry herceg és Meghan Markle

Az elektromos autók még az uralkodók szívét is megérintik: Harry herceg és felesége, Meghan Markle ugyanis az esküvő után egy villanymeghajtású veterán Jaguárral indult el a windsori kastélyból a Frogmore House-ban rendezett fogadásra.

Járműipar 

58 tonnát nyom a világ legnagyobb villanyjárgánya

58 tonna és szuperzöld: az eMining cég és svájci egyetemek közös fejlesztésű elektromos dömpere nemcsak mérete, hanem különleges funkciói miatt is figyelemre méltó – az E-Dumper elnevezésű monstrum ugyanis javarészt saját maga termeli az általa felhasznált energiát.

Járműipar 

Négy kereke van, de nem autó; pedálokkal kell hajtani, de nem bicikli

Kívülről úgy néz ki, mint egy autó, de a hagyományos négykerekűekkel ellentétben (majdnem) ugyanúgy kell használni, ahogy a kerékpárokat. Az innovatív járgányt Mikael Kjellman álmodta meg, de olyan jól sikerült, hogy a hobbinak indult találmány a világ környezetbarát közlekedési alternatívája is lehet. 

Járműipar 

Vissza a jövőbe: elektromos álomautó 2035-ből

A DS nem szeretett volna kimaradni a Pekingi Autószalon rivaldafényéből – ahol több gyártó megragadta az alkalmat, hogy egy új villanymeghajtású modellről rántsa le a leplet –, ezért kedvcsinálóként bemutatott egy elektromos sportautót 2035-ből. Videón mutatjuk, hogyan fest a jövő villanyautója. 

Járműipar 

A BMW iX3 újraírja a jövőt?

A BMW bemutatta első elektromos szabadidő-autóját, a Concept iX3-ast. Az új villanyautó nemcsak megjelenése, de különleges adottságai miatt is figyelemre méltó: a 2020-tól kapható szériamodell ugyanis eDrive hajtáslánccal rendelkezik. A jövőben ezt a technológiát a gyártó szinte bármelyik autójába beépítheti.

Járműipar 

Ipari Innovációs díjat nyert a MOL az új csökkentett emissziójú üzemanyagért

Üzemanyag-megtakarítással a környezetért: a XXVI. Magyar Innovációs Nagydíjon a MOL nyerte el a 2017. évi Ipari Innovációs Díjat, a speciálisan a nagy lökettérfogatú dízelmotorok működési jellemzőihez fejlesztett csökkentett emissziójú üzemanyag, a MOL XXL Diesel megalkotásáért és piaci bevezetésért.

Járműipar 

Tesla-rejtély: jövőre debütálhat a titokzatos Model Y?

Mérnöki fantázia kell ahhoz, hogy elképzeljük, mikképpen fog festeni a Tesla Model Y névre keresztelt villanyjárgánya, amelyről azt rebesgetik, hogy akár már jövőre debütálhat. Muskék egyelőre csak egy sejtelmes fotót osztottak meg a tisztán elektromos hajtásláncú crossoverről. Mi azért mutatunk egy fantáziarajzot is. 

Járműipar 

Itt az elektromos formaautó-bajnokság legújabb gyöngyszeme, a BMW iFE.18

Hamarosan kollektív teszt keretében is látható lesz a bajor gyártó saját fejlesztésű hajtásláncával felvértezett járgánya, a BMW iFE.18. A második generációs Formula E-autóra épülő kocsit a BMW és a MINI Vezetéstechnikai Akadémiáján a gyártó versenyzője, a brit Tom Blomqvist is kipróbálta már. 

Járműipar 

A Balatonról indul világhódító útjára az electrojet

A Balatonon debütál a világ első electrojetje, a Narke. Jelenleg a balatonvilágosi központban zajlanak a további fejlesztések, valamint a sorozatgyártásra való előkészítés, hogy 2018 második negyedévében a nagyközönség előtt is bemutatkozhasson az innovatív magyar találmány.

Járműipar 

Önvezető Jaguarral jön a Google

Nem adja fel az önvezető autók fejlesztését a Google anyacége, az Alphabet érdekeltségébe tartozó Waymo, hiszen most bejelentette, hogy az eddig használt Chrysler Pacifica kisbuszok mellé egy másik crossovert, a tisztán elektromos hajtású Jaguar I-Pace-t is felveszi a tesztjárművek közé.

Járműipar 

Nini! Jön a villanyos klasszikus Mini

Az idei New York-i Nemzetközi Autószalonon debütál  a klasszikus Mini villanyváltozata. Az elektromotor azonnali teljesítményleadása ráadásul új dimenzióba emeli a legendás kisautóra oly jellemző, gokartosan agilis vezetési élményt, amely világszerte osztatlan népszerűségnek örvend.

Járműipar 

Rönkszállító léghajókkal újítanának az erdőgazdálkodásban

Teherszállító léghajót fejleszt egy francia cég, kínai támogatással: a fejlesztők elképzelése szerint a levegőbe emelkedése után, kikötés, azaz kipányvázás nélkül látná el feladatát a Flying Whale, azaz Repülő Bálna névre keresztelt léghajó, elsősorban az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó teherszállításban.

Járműipar 

Száguldás, Porsche, Mission E

Újabb részletek derültek ki a Porsche Mission E-ről, amelyről azt rebesgetik, hogy még a Teslát is letaszíthatja a trónról. Az elektromos szuperautót 2019-re dobják piacra, de már most nagy érdeklődés övezi. Ez nem is csoda, hiszen a letisztult dizájn mellett figyelemre méltó extrák is vannak ám a villanyjárgányban.

Járműipar 

Hihetetlen, de igaz: nyomtatják az elektromos autókat

Azt eddig is tudtuk, hogy a 3D-s nyomtatók zseniálisak, de arra kevesen gondoltunk volna, hogy eljön a nap, amikor a technológia elektromos autók printelésére is alkalmas lesz. Az EXV és a Polymaker startup vállalatok már legyártották az első, nyomtatott villanyjárgányt, amely az LSEV nevet kapta. 

Járműipar 

E-benzint fejleszt az Audi

Az Audinál nem tettek le a jelenlegi hajtásláncok fejlesztéséről, s egészen új ötlettel rukkoltak elő: nemcsak az erőforrásokat, de magát az üzemanyagot is igyekeznek környezetbarátabbá tenni, ezért megújuló energiából állítanának elő e-benzint. Az alternatív üzemanyagot már javában tesztelik.