2020. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Járműipar 

Gondolta volna? A Volkswagen már 1972-ben is készített villanyfurgont

Egyre szélesebb a kínálat a tisztán elektromos járművek piacán; mi több, sorra követik egymást az villanyhaszonjárművek is. Az ötlet azonban cseppet sem újdonság: a Volkswagen már 1972-ben készített elektromos Transportert.

vezess.hu
Járműipar 

Nagy teljesítményű villanyautót ígér a Kia

A Kia hamarosan piacra dobhatja legújabb modelljét, amely a tisztán elektromos meghajtás mellett sok más meglepetést is ígér. A márka reménysége 2021-ben debütálhat. 

Járműipar 

Itt az együléses elektromos robottaxi

Innovációkból idén sincs hiány: ezúttal a Gordon Murray Design, a Delta Motorsport és az itMoevs rukkolt elő együléses robottaxival. Az elektromos, önvezető járgány a londoni MOVE-kiállításon debütál majd. 

Járműipar 

Az easyJet belevágott az elektromos repülőgépek tervezésébe

Az easyJet még novemberben írta alá a megállapodást, miszerint az Airbus és partnere, a Wright Electronic elkezdi az elektromos meghajtású repülőgépek tervezését. A nemrég történt bejelentés szerint a Wright már dolgozik egy 186 ülőhelyes elektromos meghajtású gép megvalósításán.

Járműipar 

Enyaq, a Škoda első elektromos SUV-ja

Hamarosan megérkezhet a Škoda első elektromos SUV-ja, amely az Enyaq nevet kapta. A villanyjárgány a Volkswagen-konszern MEB-platformjára épül majd, amelyet tavaly használtak először az ID.3 kompakt ferdehátúnál. 

Járműipar 

Műanyaghulladékból üzemanyag

Miközben a Toyota gőzerővel fejleszti a jövő energiatároló rendszereként számon tartott hidrogén üzemanyagcellát (és a technológiát immár Föld körüli tengeri expedícióra is küldi), a tudomány és az ipar más szereplői sem nyugszanak a babérjaikon.

Járműipar 

Norvégiában már munkára fogták a vizet kipufogó kamionokat

Az ASKO számára is kiemelten fontossá vált, hogy zöldebb legyen a működése. A norvég élelmiszerlánc ezért 2020-ban nemcsak napelemes és szélerőműves beruházásokkal tesz lépéseket a tiszta energia irányába, de dízel teherautóikat is hidrogéncellás és akkumulátoros vegyes üzemű kamionokra cserélik. 

Járműipar 

Célegyenesben a Model Y gyártása?

Minden jel arra mutat, hogy hamarosan elindulhat a Model Y gyártása. A Tesla új reménységének már sikerült két fontos engedélyt is bezsebelnie, amelyek elengedhetetlenek a forgalomba kerüléshez. 

Járműipar 

Átlépte a 100 milliárd dollárt a Tesla piaci tőkeértéke

A New York-i tőzsdén a zárás utáni elektronikus kereskedésben 555 dollárra emelkedett a Tesla-részvények árfolyama, amivel a napi nyereség már 7,2 százalékra kúszott fel. A Tesla, amely már értékesebb, mint a Ford Motor és a General Motors együttes piaci tőkeértéke, az utóbbi három hónap alatt több mint duplájára drágult a tőzsdén. 

Járműipar 

Megérkezett Luca, a hulladékból készült villanyautó

Az Eindhoven University of Technology hallgatói rendszerint újradefiniálják az autógyártás fogalmát. Az ő nevükhöz kötődik például Lina, az önmagától biológiailag majdnem teljesen lebomló villanyautó és Stella, a napelemes versenyautó. A fiatalok most pedig bemutatták Lucát is, a hulladékból készült villanyjárgányt. 

Járműipar 

A Volvo XC90-ről is lekerülhet a kipufogó?

Sajtóértesülések szerint a Volvo már dolgozik az XC90 tisztán elektromos változatán, sőt egy saját akkupakk-összeszerelő üzemet is felépítene a típus gyártásának kiszolgálására. Az akkugyár átadása az új XC90 debütálásával együtt 2022-ben várható. 

e-cars.hu
Járműipar 

Tesla, gyere ide!

Ki ne emlékezne a nyolcvanas évek négykerekű filmsztárjára, Kittre, David Hasselhoff hű társára? Az akkor futurisztikusnak és elérhetetlennek tűnő szuperjárgány hamarosan Teslaként gurulhat le a gyártósorról – legalábbis Musk erről csicsergett Twitteren.

Járműipar 

A Mercedes bemutatta az Avatar ihlette ökoautót

A Las Vegas-i Consumer Electricion Show-n (CES) a Mercedes bemutatta az Avatar című film ihlette villanyautóját, a Vision AVTR-t. Az önvezető, kormánykerék nélküli járgány különlegessége egyebek mellett az, hogy a tulajdonosa légzésére és szívverésére kel életre. 

Járműipar 

Nem kell elektromos töltőpontot keresni, jönnek a robotok!

A legtöbb villanyautós minden bizonnyal örülne annak, ha nem kellene keresgélni a szabad elektromos töltőpontokat. A Volkswagen jelenleg olyan mobil töltőrobotokon dolgozik, amelyek gombnyomásra odagurulnak a járgányhoz. Ha minden jól megy, 2025-ben már szolgálatba is állhatnak az okosvillanykutak. 

Járműipar 

Jönnek a levegőben repkedő autók?

A repülő autók és a fegyelmezett sorokban haladó dróntaxik a fantázia szüleményei, és egyelőre csak a filmekben fordulnak elő. A KPMG nemrégiben megjelent nemzetközi tanulmánya azonban rávilágít arra, hogy összeálltak a feltételek a vízió valóra válásához.

Járműipar 

Párizsban már zajjal is lehet villanyautót tölteni

Mi az, amiből a világ minden nagyvárosában több van, mint kellene? A válasz: a zaj. A Peugeot azonban újragondolta a dolgot, és úgy döntött, hogy a zajból villanyautók töltésére alkalmas energiát állít elő. 

Járműipar 

Videón a horvátok 1900 lóerős elektromos hiperautója

Ha minden jól megy, 2020 márciusában, a Geneva Motor Show-n debütálhat a Rimac C_Two. Addig is videón mutatjuk a világ leggyorsabb és legerősebb, 1900 lóerős elektromos autóját.

Járműipar 

Már vízből és szén-dioxidból is készül üzemanyag

Komoly áttörést sikerült elérni a közlekedésben: a németországi Karlsruhei Technológiai Intézetben belső égésű motorok meghajtására alkalmas üzemanyagot szén-dioxidból és vízből fejlesztettek ki. 

Járműipar 

Sikeresen tesztelték a világ első villanyrepülőjét

A tudósokat régóta foglalkoztatja, hogy miképpen lehetne megoldani a repülőgépek károsanyag-kibocsátásának csökkentését. Most egy kanadai és egy amerikai cég számolt be arról, hogy sikeresen tesztelték a világ első, kizárólag elektromos meghajtású utasszállító repülőjét. 

Járműipar 

A Tesla újragondolta az ablaktörlőket

A Tesla fejlesztői sosem unatkoznak: mint kiderült, ezúttal egy olyan lézeres technológián dolgoznak, amely felváltja az autók ablaktörlőjét. A szabadalmat Muskék már be is jelentették az Egyesült Államokban.