2019. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Járműipar 

Jövőre jönnek a vegán Teslák

A Tesla ismét izgalmas tervvel rukkolt elő. A márkánál 2017-től szintetikus alapanyagot használnak mindegyik modellben, azonban a kormány bőrbevonatára eddig nem találtak megfelelő alapanyagot. Elon Musk azonban most megígérte, hogy 2020-ban a Model 3 és Model Y már teljesen vegán lesz.

Járműipar 

Számít a forma: bemutatkozott a Flying-V

A fenntarthatóság érdekében a repülőgépek óriási károsanyag-kibocsátására mielőbb megoldást kellene találni. Ezt a célt szolgálná a futurisztikus Flying-V is, amely különleges formájának köszönhetően (elméletileg) húsz százalékkal kevesebb üzemanyagot fog fogyasztani, mint az Airbus A350-900.

Járműipar 

Debütált az elektromos Opel Corsa

A Corsa az Opel egyik legnépszerűbb modellje; 1982-es debütálása óta több mint 13,6 millió ilyen járgány hagyta el a gyárkaput. Most elérkezett az idő, hogy a környezettudatos sofőrök igényeit is kielégítse: a teljesen új hatodik generáció már tisztán elektromos. 

Járműipar 

Gondolta volna? Akár egy Boeinget is elvontat az elektromos MINI

A BMW marketingeseinek eszébe jutott, hogy egészen véletlenül pont parkol a garázsban egy Boeing 777F típusú utasszállító repülőgép, amely tökéletesen szemléltetheti a MINI Electric képességeit – az aprócska villanyautó lazán elvontatta a 150 tonnás monstrumot. Videón mutatjuk a látványos reklámot.

Járműipar 

Ötcsillagos biztonságot nyújt a Nissan Leaf 2019-es modellje (videóval)

Ausztráliában hamarosan piacra kerül a Nissan Leaf 2019-es modellje; a 40 kWh akkumulátoros változat első példányait augusztusban szállítják, ennek apropóján az ANCAP is kiértékelte a modell töréstesztjét. Az eredmények magukért beszélnek. 

Járműipar 

Íme Bécs „legtisztább” kukásautója

Az osztrák főváros munkába állította első elektromos kukásautóját. A bécsi köztisztaságiak kérésére környezettudatosan átalakított járgány üzemeltetéséhez még külön töltőállomásra sincs szükség – elég csak éjszakára bedugni a köztisztaságiak garázsának egyik 400 V feszültségű csatlakozójába.

Járműipar 

A Peugeot minden modelljét felvillanyozza

Ha miden jól megy, akkor 2023-ra tisztán elektromos hajtáslánccal is elérhető lesz a Peugeot teljes személy- és haszonjármű-flottája. A haszonjárműveknél a legnagyobb modell, a Boxer kezdi a sort, amely a Birminghami Haszonjármű-kiállításon debütált.

Járműipar 

Usain Bolt villanyjárgánya simán lerohanja a piacot

Bolt Nano néven bemutatták a legújabb városi villanyautót. A járgány neve nem véletlen: a gyártó mögött a futólegenda Usain Bolt áll. A kétüléses, tisztán elektromos kiskocsit kifejezetten 25 kilométernél rövidebb utakra tervezték.

Járműipar 

Zéróemissziós taxi a levegőben

A müncheni Lilium bemutatta ötszemélyes elektromos meghajtású repülő taxiját. A prototípus sikeresen vizsgázott az első tesztrepülésén – ha minden jól megy, akkor 2025-re már több országban is elérhető lesz a ma még futurisztikusnak tűnő szolgáltatás. 

Járműipar 

Önvezető villanykamion biztonsági sofőr nélkül

A  svéd Einride elsőként küldött önvezető kamionokat közútra: a tisztán elektromos T-Pod nevű, egyenként huszonhat tonnás járművek Jönköping városának egyik népszerű szállítmányozási útvonalán, egy raktár és egy logisztikai központ között járnak, sofőr nélkül. Videón mutatjuk a különleges monstrumot.

Járműipar 

Meghódíthatja a világot a sűrített levegővel hajtott járművek egri versenye

Jövőre az Innovációs és Technológiai Minisztérium is beszáll a Nemzetközi Aventics Pneumobil Verseny finanszírozásába, mivel szeretnék világméretűvé bővíteni a rendezvényt – közölte György László, a tárca gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Járműipar 

Jöhetnek a tisztán elektromos repülők?

A repülők károsanyag-kibocsátása komoly akadályt jelent a klímaváltozás elleni harcban. A tudomány is megpróbál megoldást találni a problémára: Amerikában például jelenleg a légi közlekedési eszközök meghajtásához kellően magas energiasűrűségű hidrogéncellákon dolgoznak.

Járműipar 

A MOL Next-E töltői már Horvátországban is elérhetőek

Hivatalosan is átadták a MOL elektromos töltőállomásait Horvátországban, így idén nyáron zöld rendszámos villanyautók lephetik el a horvát tengerpart legnépszerűbb üdülőhelyeit. A MOL Csoporthoz tartozó Tifon üzemanyagtöltő állomásain elkezdték beüzemelni a Next-E projekt keretében Horvátországba tervezett villámtöltőket.

Járműipar 

Stílusos kínai villanyautó is bemutatkozott a Sanghaji Autószalonon

A Sanghaji Autószalonon több figyelemre méltó zéróemissziós járgány is debütált. Többek között az Enovate Motors is itt tárta először a nagyközönség elé vadonatúj elektromos autóját, amely nem csak a szemrevaló formája miatt különleges. 

Járműipar 

Jövőre jöhetnek az önvezető Tesla taxik

Ha minden jól megy, akkor már jövőre Tesla taxik lephetik el az utakat – ráadásul nem is akármilyenek! A márka ugyanis Robotaxi néven indítaná el fuvarozó szolgáltatását, melynek különlegessége, hogy a flotta csak önvezető járgányokból állna. 

Járműipar 

A Lotusnak is lesz villanyautója

A villanyautókban van a jövő – ezt bizonyítja az is, hogy az autógyártók is egyre komolyabban veszik a zéróemissziós közlekedésben rejlő lehetőségeket. Most a Lotus is bejelentette, hogy különleges elektromos járgánnyal rázná fel kínálatát. 

Járműipar 

Zéró emisszió és maximális luxus: jön az Aston Martin elektromos Lagondája

A Genfi Autószalonon több figyelemre méltó villanyjárgány is bemutatkozott – egyebek mellett itt debütált a Lagonda tisztán elektromos hajtású, prémiumkategóriás SUV-je. 

Járműipar 

Újabb elektromos Infiniti a láthatáron

Letisztult, elegáns vonalak és zéró emisszió – az Infiniti újabb tanulmányautót készül bemutatni a Sanghaji Autószalonon. A Qs Inspiration Concept egy villanymotoros, összkerékhajtású sportszedán, amely egy leendő szériamodell előfutára lehet. 

Járműipar 

Hamarosan debütál a Tesla legújabb önvezető technológiája

Kiderült, hogy a Tesla április 19-én bemutatja a legújabb önvezető technológiáját. Sokan várják már a debütálást, hiszen a korábbi modellek is felszerelhetők lesznek a szükséges hardverrel és szoftverrel. 

e-cars.hu
Járműipar 

Íme a világ leghosszabb villanybusza

Bemutatkozott a BYD teljesen elektromos meghajtású K12A névre keresztelt autóbusza, amely a maga 27 méteres hosszával igazi világrekordernek számít. A hatalmas járgány egyszerre 250 utast képes szállítani.