2019. november 20., Jolán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Járműipar 

Debütált a világ leggyorsabb villanyautója

Egyre több olyan villanyautó debütál mostanság, amelyek cáfolják azt a mendemondát, miszerint csak fosszilis járgányokkal lehet többszázas tempóban repeszteni. Legutóbb a 400 km/h csúcstempóra képes Aspark Owl mutatta meg emissziómentes bájait. 

Járműipar 

A Mercedes megmutatta, hogy mennyi szén-dioxidba kerül egy EQC legyártása

Az elektromos autókkal kapcsolatban sokszor felmerül, hogy egy ilyen jármű legyártása mennyire szennyező. A Mercedes-Benz most pontot tett a sok találgatás végére, ugyanis most elárulta, hogy mennyi is az annyi az EQC esetében. 

Járműipar 

Így néz ki a jövő villanyautója

A Kia Futuron nevű koncepciójával mutatta meg a nagyközönségnek, hogyan néz majd ki a jövő villanyautója. Az elegáns, ma még futurisztikusnak tűnő városi terepjáróra még biztosan sokat kell várni, de videón már most is meg lehet csodálni. 

Járműipar 

Megérkezett a technológia, amivel 10 perc alatt feltankolhatjuk a villanyautókat

A világ útjain egyre több villanyautó van, ám az igazi áttöréshez a töltési technológia fejlődésére is szükség van. A tudomány szerencsére nem tétlenkedik: most egy olyan forradalmian új töltőt sikerült kifejleszteni, amellyel mindössze 10 perc alatt fel lehet tankolni az elektromos járműveket. 

Járműipar 

Elindult a gyártás a Tesla kínai gyárában

A kínai Gigafactory 3 megkapta a szükséges kormányzati jóváhagyásokat is a működéséhez, így ott az elmúlt hetekben valószínűleg lázas munka vette kezdetét, hogy minél előbb elérhessék a tervezett heti 3000 darab autó legyártását. Az első járgányokról már fotók is készültek. 

ecas.hu
Járműipar 

Indulhat a Volvo villanykamionok értékesítése

Az emissziómentes közlekedés a szállítmányozást és a fuvarozást is elérte. Most a Volvo jelentette be, hogy elindítja az FL és az FE Electric villanykamionok sorozatgyártást, s vele együtt az európai értékesítést is.

Járműipar 

Ez aztán a meglepetés! Megérkezett az elektromos Ford Mustang

Ki gondolta volna, hogy egyszer eljön a nap, amikor a Ford Mustangot, az amerikai izomautók királyát nem egy dübörgő V8-as erőforrás, hanem hangtalan villanymotor hajtja? A lehetetlen pedig a napokban valóra vált: bemutatták ugyanis a legendás járgány tisztán elektromos változatát.

Járműipar 

Mélytengeri szállító jármű Kínából

Akár a Föld legmélyebb pontja, a rejtélyes Mariana-árok is kutatható válik majd a kínaiak által megépített mélytengeri merülő járműcsodával, amellyel embereket is tudnak szállítani – igaz, nem a legkényelmesebb pozícióban.  

Járműipar 

Egyre ritkábban ülnek a Waymo önvezető autóinak kormányánál

Az Alphabet önvezetőtechnológia-fejlesztéssel foglalkozó leányvállalata, a Waymo pilotprogramjában teszteli önvezető autóit. Céljuk, hogy idővel az összes autójukat vezetői felügyelet nélkül üzemeltessék.

Járműipar 

Ez történt az olimpiai bajnoknővel, aki csak egy autó kipufogójából kapott levegőt

Mi lenne, ha az autók nem szennyeznék, hanem tisztítanák a levegőt? A Hyundai egy látványos marketingakció keretében valami hasonlóra gondolt, amikor Mireia Belmonte olimpiai bajnok úszónőt egy olyan léggömbbe zárta, ahol kizárólag egy autó kipufogójából kapott levegőt.

Járműipar 

Környezetbarát fejlesztések mobilitási területeken

A MOL az elmúlt időszakban számos tiszta és alternatív közlekedési módokat támogató terméket és szolgáltatást vezetett be, ezzel is megkönnyítve a multimodális, tiszta és fenntartható szállításra és közlekedésre való fokozatos áttérést. A MOL Limo elektromosautó-flottája tavaly például 119,99 tonna szén-dioxid-kibocsátás-csökkentést ért el.

Járműipar 

Korszerű bioüzemanyagokat fejleszt a MOL

A MOL-csoport kiemelten foglalkozik a korszerű bioüzemanyagok környezetkímélő előállítására alkalmas technológiák vizsgálatával, melyekkel hozzájárulnak a hagyományos fosszilis üzemanyag-alapú szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez és a régi anyagok innovatív felhasználásához.

Járműipar 

2020-tól hidrogén üzemanyagcellás buszokkal utazhatnak a portugálok

Elkészült a portugál buszgyártó CaetanoBus hidrogén üzemanyagcellás városi autóbuszának prototípusa, melynek 2020-tól indulhat a sorozatgyártása. A kevesebb mint 9 perc alatt feltölthető CaetanoBus hatótávja várhatóan 400 km lesz.

Járműipar 

Tizedmásodperces különbség van a Tesla és a magyar egyetemisták villanyautója között

A Budapesti Műszaki Egyetem hallgatóiból álló BME Formula Racing Team csapata egyre nagyobb sikereket ér el innovatív elektromos és önvezető autóival a nemzetközi Formula Student bajnokságon. Legutóbb Melody nevű villanyjárgányukkal brillíroztak, amely a Tesla, a Bugatti és a Lamborghini gyorsulásával vetekszik. 

Járműipar 

Lamborghini, kipufogó nélkül

Ha minden jól megy, akkor néhány éven belül piacra dobják az elektromos Lamborghinit. A gyártó a járgányban egyszerre ötvözi majd a zéró emissziót, a stílust és a márkához méltó csúcsteljesítményt.

Járműipar 

Villanyrepülőt tesztel a NASA

X-57 Mod II néven megérkezett a NASA első tökéletesen elektromos meghajtású „X-plane” repülője. A gép jelenleg az űrügynökség kaliforniai Armstrong Repülési Kutatóközpontjában várja, hogy néhány szigorú tesztet végrehajtsanak rajta.

Járműipar 

Néhány másodperc alatt is fel lehet majd tölteni a villanybuszokat

Az ABB és a King Long Group a jövőben közösen fejleszti a világ leggyorsabb villámtöltőjével támogatott elektromos buszokat Kína akkumulátoros buszokra alapozott tömegközlekedési piaca számára.

Járműipar 

Meglepetéssel indította az októbert a Nissan (videóval)

Váratlan meglepetéssel rukkolt elő a Nissan, ugyanis úgy döntöttek, hogy bemutatják elsősorban városi közlekedésre kifejlesztett autójukat, amely egyesíti magában a zéró emissziót, a modern stílust és a japán kultúrát.

Járműipar 

Elektromos autókkal bővült a MOL Limo flottája

A MOL közösségi autómegosztó szolgáltatása 50 új elektromos autóval, mégpedig smart EQ fortwo és forfour (két- és négyajtós) autókkal bővítette a MOL Limo-flottát, így 450 autóból már 150 elektromos meghajtású.

Járműipar 

Tesla-szív dobog az 1968-as Porschéban (videó)

Egyre nagyobb divattá válik elektromos hajtással „újjáéleszteni” az autóipar már-már elfeledett klasszikusait. Ez történt azzal az 1968-as Porsche 912-essel is, amely ma már Tesla-szívvel, emissziómentesen rója az utakat.