2018. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Járműipar 

Ön kempingezne egy Teslában?

Elon Musk ismét érdekes bejelentéssel rukkolt elő. A Tesla-vezér ugyanis közölte, hogy már dolgoznak egy olyan villanyautós szoftveren, amely lehetővé teszi, hogy akár két teljes napot is az autóban lehessen tölteni.

Járműipar 

Az Airbus napelemes robotrepülője 120 napig képes a levegőben maradni

Sok mindent megváltoztathat az Airbus új robotrepülője, amely 120 napig is a levegőben marad. A napelemes gép katonai és polgári célokra is használható lesz – a francia gyártó reményei szerint találmányuk komoly áttörést hozhat például a katasztrófavédelemben is. 

Járműipar 

A villanyautók használt aksija gyorstöltésre is jó

Az EVgo a University of California kutatóival közösen belevágott technológiai demonstrációs projektjébe, melyben energiatárolókkal biztosítja gyorstöltői számára az energiát. Ennek első lépéseként két 50 kW teljesítményű DC-töltőjéhez kapcsolt energiatároló berendezést, amelyhez a BMW biztosította a használt akkucsomagokat.

Járműipar 

Nem lesz visszapillantó tükör az Audi legújabb villanyjárgányán

Igazi zéróemissziós csodakocsi lesz az Audi legújabb modellje, az e-tron. A gyártó még mindig nem leplezte le teljesen a járgányt, de a belső térre vonatkozó részleteket azért elárultak. Kiderült, hogy a négykarikás márka új elektromos típusa lesz az első nagy sorozatban gyártott autó külső visszapillantó tükrök nélkül.

Járműipar 

Beszállna egy rakéta-hajtóműves Teslába?

Még mindig sokan vannak, akik Elon Musk hihetetlennek tűnő bejelentéseit csak amolyan túlzó poénnak vélik; pedig nagyon úgy tűnik, hogy ezúttal sem viccelt: a Tesla-vezér megerősítette, hogy a következő generációs Tesla Roadster SpaceX-csomaggal, vagyis rakétahajtóművekkel is rendelhető lesz. Ön kipróbálná? 

Járműipar 

Elektromos komppal zöldít Norvégia

Norvégiáról köztudott, hogy komoly hangsúlyt fektet a környezetvédelemre: nemcsak az elektromos autók és repülőgépek fejlesztését támogatja, hanem a zéróemissziós hajókét is; olyanokét, mint például a Future of the Fjords elnevezésű, teljesen elektromos katamarán, melyet már vízre is bocsátottak.  

Járműipar 

A villanyautó-töltés is lehet zöldebb

A villanyautózás akkor lenne igazán tökéletes, ha a járgányba töltött áram teljes egészében megújulókból származna. Éppen emiatt figyelemre méltó a LamboXnet Smart Solar Charging projektje, melynek részeként legutóbb egy utrechti töltőállomás energiaellátását oldották meg innovatív és fenntartható módon.

Járműipar 

A villanytankolás is lehet villámtankolás?

A British Petrol (BP) ötletének köszönhetően  annyi idő alatt lehetne feltankolni a villanyautókat, mint a benzineseket. A cég ugyanis úgy döntött, hogy 20 millió dollárt költ egy villámgyors akkumulátortöltő kifejlesztésére. A BP célja, hogy a  mostaninál is többen döntsenek a zéróemissziós járgányok mellett. 

Járműipar 

Megfizethető villanyautóval kedveskedne a Honda?

Elképzelhető, hogy a Honda most egy kicsit komolyabban is elkezd a villanymeghajtással foglalkozni, ugyanis a hírek szerint a világ legnagyobb akkumulátorgyártó óriásával, a kínai CATL (Contemporary Amperex Technology) vállalattal társulva egy világszerte forgalmazandó, olcsóbb villanyautón dolgozik.

Járműipar 

Boldogító igen, zéró emisszió: ezzel a villanyveteránnal autózott Harry herceg és Meghan Markle

Az elektromos autók még az uralkodók szívét is megérintik: Harry herceg és felesége, Meghan Markle ugyanis az esküvő után egy villanymeghajtású veterán Jaguárral indult el a windsori kastélyból a Frogmore House-ban rendezett fogadásra.

Járműipar 

58 tonnát nyom a világ legnagyobb villanyjárgánya

58 tonna és szuperzöld: az eMining cég és svájci egyetemek közös fejlesztésű elektromos dömpere nemcsak mérete, hanem különleges funkciói miatt is figyelemre méltó – az E-Dumper elnevezésű monstrum ugyanis javarészt saját maga termeli az általa felhasznált energiát.

Járműipar 

Négy kereke van, de nem autó; pedálokkal kell hajtani, de nem bicikli

Kívülről úgy néz ki, mint egy autó, de a hagyományos négykerekűekkel ellentétben (majdnem) ugyanúgy kell használni, ahogy a kerékpárokat. Az innovatív járgányt Mikael Kjellman álmodta meg, de olyan jól sikerült, hogy a hobbinak indult találmány a világ környezetbarát közlekedési alternatívája is lehet. 

Járműipar 

Vissza a jövőbe: elektromos álomautó 2035-ből

A DS nem szeretett volna kimaradni a Pekingi Autószalon rivaldafényéből – ahol több gyártó megragadta az alkalmat, hogy egy új villanymeghajtású modellről rántsa le a leplet –, ezért kedvcsinálóként bemutatott egy elektromos sportautót 2035-ből. Videón mutatjuk, hogyan fest a jövő villanyautója. 

Járműipar 

A BMW iX3 újraírja a jövőt?

A BMW bemutatta első elektromos szabadidő-autóját, a Concept iX3-ast. Az új villanyautó nemcsak megjelenése, de különleges adottságai miatt is figyelemre méltó: a 2020-tól kapható szériamodell ugyanis eDrive hajtáslánccal rendelkezik. A jövőben ezt a technológiát a gyártó szinte bármelyik autójába beépítheti.

Járműipar 

Ipari Innovációs díjat nyert a MOL az új csökkentett emissziójú üzemanyagért

Üzemanyag-megtakarítással a környezetért: a XXVI. Magyar Innovációs Nagydíjon a MOL nyerte el a 2017. évi Ipari Innovációs Díjat, a speciálisan a nagy lökettérfogatú dízelmotorok működési jellemzőihez fejlesztett csökkentett emissziójú üzemanyag, a MOL XXL Diesel megalkotásáért és piaci bevezetésért.

Járműipar 

Tesla-rejtély: jövőre debütálhat a titokzatos Model Y?

Mérnöki fantázia kell ahhoz, hogy elképzeljük, mikképpen fog festeni a Tesla Model Y névre keresztelt villanyjárgánya, amelyről azt rebesgetik, hogy akár már jövőre debütálhat. Muskék egyelőre csak egy sejtelmes fotót osztottak meg a tisztán elektromos hajtásláncú crossoverről. Mi azért mutatunk egy fantáziarajzot is. 

Járműipar 

Itt az elektromos formaautó-bajnokság legújabb gyöngyszeme, a BMW iFE.18

Hamarosan kollektív teszt keretében is látható lesz a bajor gyártó saját fejlesztésű hajtásláncával felvértezett járgánya, a BMW iFE.18. A második generációs Formula E-autóra épülő kocsit a BMW és a MINI Vezetéstechnikai Akadémiáján a gyártó versenyzője, a brit Tom Blomqvist is kipróbálta már. 

Járműipar 

A Balatonról indul világhódító útjára az electrojet

A Balatonon debütál a világ első electrojetje, a Narke. Jelenleg a balatonvilágosi központban zajlanak a további fejlesztések, valamint a sorozatgyártásra való előkészítés, hogy 2018 második negyedévében a nagyközönség előtt is bemutatkozhasson az innovatív magyar találmány.

Járműipar 

Önvezető Jaguarral jön a Google

Nem adja fel az önvezető autók fejlesztését a Google anyacége, az Alphabet érdekeltségébe tartozó Waymo, hiszen most bejelentette, hogy az eddig használt Chrysler Pacifica kisbuszok mellé egy másik crossovert, a tisztán elektromos hajtású Jaguar I-Pace-t is felveszi a tesztjárművek közé.

Járműipar 

Nini! Jön a villanyos klasszikus Mini

Az idei New York-i Nemzetközi Autószalonon debütál  a klasszikus Mini villanyváltozata. Az elektromotor azonnali teljesítményleadása ráadásul új dimenzióba emeli a legendás kisautóra oly jellemző, gokartosan agilis vezetési élményt, amely világszerte osztatlan népszerűségnek örvend.