2018. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Járműipar 

Az Audinak is lehet szuperkamionja

A jelenleg az utakon futó kamionok mellett igen futurisztikusnak tűnik a Tesla nemrégiben bejelentett első nyerges vontatója, és nemcsak a tisztán elektromos hajtáslánca, hanem az egyedi designja miatt is. Most pedig felbukkant egy Audi kamionkoncepció, amely mellett még a Tesla említett járgánya is elavultnak tűnhet.

Járműipar 

Ön rendel, Nuro kézbesít: íme az önvezető minifurgon

Egyre nagyobb az érdeklődés az olyan robotjárművek iránt, amelyek nem csupán utasok, hanem áruk szállítására is alkalmasak. A Nuro startup szintén ebből a koncepcióból indult ki: ugyanis kifejezetten olyan elektromos furgont terveztek, amelynek fő (és egyetlen) funkciója az, hogy sofőr nélkül kézbesítse a megrendelt árukat.

Járműipar 

Szingapúrban már önvezető buszokat tesztelnek

A tervek szerint az ABB és a Volvo 2019 elejére két önvezető elektromos buszt állít üzembe Szingapúrban. A különleges járművekhez az ABB a legmodernebb Heavy Vehicle Charge (HVC) 300P típusú töltőit fogja szállítani. A Nanyang Műszaki Egyetem becslései szerint az elektromos járművek részaránya 2050-re elérheti a szingapúri járműállomány 50 százalékát is.

Járműipar 

Megtörték a csendet: hallgassa meg a villanyautók művi hangját

Ma még viszonylag ritkán tapasztalt, de annál nagyobb veszélyt jelent a figyelmetlen gyalogosokra és kerékpárosokra az elektromos autók szinte teljes némasága. Éppen ezért 2019 nyarától minden új elektromos és hibrid járművet akusztikus figyelmeztető rendszerrel kell felszerelni. Az ehhez szükséges hangokat a Müncheni Műszaki Egyetem pszichoakusztikusai fejlesztették ki. Mutatjuk, hogy sikerült. 

Járműipar 

A jövő jelene: debütált a repülő taxi

Az amerikai hadsereg számára helikoptereket gyártó Bell Helicopter Las Vegasban rántotta le a leplet arról a koncepciójáról, amely hamarosan a személyszállítás jövőjét jelentheti. A függőleges fel- és leszállásra képes jármű elektromos meghajtást kap majd, és képes lesz az önvezetésre is. 

Járműipar 

Öntöltődő autó? Már ilyen is van

A Sono Motors legújabb fejlesztése a napenergia-meghajtású Sion elektromos autó, amelynek speciális napelemborítása nemcsak szikrázó napsütésben, hanem árnyékban és felhős időben is tölti az akkumulátort. De ez még nem minden: a járgányban olyan innovatív és egyben környezetbarát megoldásokat is találhatunk, mint az izlandi mohából eszkábált légszűrő.

Járműipar 

Microlino, a világ legcukibb elektromos autója

450 kiló és 2,4 méter hosszú az az elektromos kisautó, amellyel mérete miatt nemcsak a parkolás gyerekjáték, de a maga 20 lóerős elektromotorjának köszönhetően akár 90 km/h-val is „száguldhatunk”. Az aprócska csodabogár a Microlino nevet kapta – a képeket elnézve pedig egyáltalán nem csodálkozunk azon, hogy a világ legcukibb villanyjárgányának kiáltották ki. 

Járműipar 

Kis lépés a Nissannak, nagy lépés a rendszeretőknek: már önjáró papucs is van

A Nissan olyan önjáró papucsokat fejlesztett, amelyek – ha már nincs szükség rájuk – automatikusan a helyükre teszik magukat. A cég találmányát azonban nem csak a lustaság ihlette: a járműgyártás egyik éllovasa ugyanis így szeretné felhívni a világ figyelmét  az automatizált vezetésre.

Járműipar 

Az utak királya: elkészült a vízgőzös csőrös

Az amerikai Kenworth a Los Angeles-i CES kiállításon különleges nyerges vontatót mutatott be. A nappali fülkével szerelt T680 külsőre nem sokban különbözik a gyártó többi típusától. Hajtása annál inkább.

Járműipar 

Közel egy tucat új kerékpárút épülhet 2019 nyaráig

3,6 milliárd forintból jöhetnek létre a már építési engedéllyel rendelkező szakaszok, amelyek kiegészítik a már meglévő létesítményeket. Ezúttal főleg az észak- és kelet-magyarországi, valamint a Pest megyei beruházások kaptak támogatást. A Magyar Közút emellett 3 milliárd forintot kapott a meglévő hálózat karbantartására.

Járműipar 

Jön az elektromos Rolls-Royce?

Peter Schwarzenbauer, a Rolls-Royce márka mögött álló BMW egyik igazgatósági tagja nyilatkozatában számolt be arról, hogy a közeljövőben egy tisztán elektromos hajtásláncú Rolls-Royce-t dobnak majd piacra. Kiderült ugyanis, hogy több Rolls-Royce-tulajdonos is komoly érdeklődést mutatott egy esetleges jövőbeli villanyos modell iránt.

Járműipar 

Nagy dobásra készül a General Motors

Mary Barra, a General Motors vezérigazgatója a cég befektetőinek beszélt arról, hogy 2021-re olyan elektromos autót dobnak piacra, amellyel jelentős profitot termelhetnek majd. Bennfentesek szerint a terv csak úgy jöhet létre, ha saját akkumulátorokkal, nagy volumenben gyártanák le a villanyautókat.

Járműipar 

Felvillanyoztak egy Ferrari 308 GTS-t

Hibrid már van, de tisztán elektromos Ferrari egyelőre még nem kerül ki a maranellói gyárból. Egy kaliforniai műhelyben azonban elkészült egy veterán 308 GTS villanymotoros változata, amely simán lekörözi az eredetit: az „újragondoltnak” már 4,8 másodperc is elég, hogy százra gyorsuljon, a végsebessége pedig 240 km/óra.

Járműipar 

Kerékpárabroncs pitypangból?

Azt már eddig is tudtuk, hogy a pitypangként ismert, de hivatalosan gyermekláncfű nevet viselő növénynek a gyógyászatban is nagy szerep jut – egyebek mellett serkenti az emésztést, és gyulladáscsökkentő hatással is bír –, most azonban egy új szerepben is bemutatkozik. Mégpedig kerékpárabroncsként! Az pedig már csak hab a tortán, hogy jobban tapad az úton, mint a hagyományos bringakülső.

Járműipar 

A Porsche a Tesla legnagyobb riválisa?

Már nem kell sokat várnunk arra, hogy a Porsche hivatalosan is fellebbentse a fátylat első belső égésű motor nélküli szedánjáról. A várhatóan 2019-ben bemutatkozó autó, a tisztán elektromos Mission E úgy ár, mint tudás tekintetében is komoly riválisa lehet a Tesla Model S-ének.

Járműipar 

A Volvo felvillanyozza a V40 modelljét?

Ha minden igaz, akkor tisztán elektromos változatok is lesznek a Volvo V40-ből. Az új modell várhatóan a 40.2 Concept stílusjegyeit felvonultatva érkezik majd meg a piacra, és megkaphatja az új XC40 alatt található platformot is, maradhat a jelenlegi tengelytávhossz, ám a vásárlók már a tágasabb utastér előnyeit is élvezhetik majd.

Járműipar 

Musk Twitteren csiripelte el a Tesla nagy dobását

Elon Musk ismét megdöbbentő hírrel sokkolta a világot. A Tesla-vezér Twitteren jelentette be, hogy a Model Y után pickupot dobnak majd piacra. Az elektromos kisteherautó tervei állítólag már öt esztendeje ott szunnyadnak Musk fejében – mint mondta, ha arról van szó, akár az „élete árán is megépíti”.

index.hu
Járműipar 

Elektromos kisteherautó lesz a Tesla következő nagy dobása

Elon Musk az ünnepek alatt egy hosszabb twitteres kommentfolyam közepén egy hozzászólásban tett utalást arra, hogy mi lesz a Tesla egyik új projektje a közeljövőben.

index.hu
Járműipar 

Teljesen átalakulhatnak az európai városok az önvezető autók miatt

Az eddigi talán legkomolyabb kutatást végeztette el önvezető autó témakörben az International Transport Forum nevű szervezet, amelynek 54 ország, köztük Magyarország is tagja.

444.hu
Járműipar 

Elektromos Trabantba szállni élvezet

A trabantozás élményét alapvetően meghatározza a motor konstrukciója. A kéthengeres, kétütemű üzem adta akusztikai és vizuális élményt semmivel sem lehet összetéveszteni. Rezgés, vibráció, füst és éles motorhang adja a környezet tudtára, hogy ez a szerkezet kész mozgási energiává alakítani a benzin-olaj keveréket. Egyebek mellett ezért megdöbbentő látvány az elektromos Trabant.