2019. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Járműipar 

Villanytaxik száguldoznak a Szajnán

Párizsban is komoly gondot okoz az óriási autóforgalom. Most a szárnyashajóelven működő elektromos taxikat tesztelnek, hogy csökkentsék a francia fővárosban rendszerint kialakuló dugókat.

Járműipar 

Törökországnak is lesz saját gyártású villanyautója

Ha minden jól megy, akkor már idén decemberben bemutathatják Törökország első, hazai gyártású, tisztán elektromos hajtású autójának prototípusát.

Járműipar 

Akár 1,6 millió kilométert is kibír a Tesla új aksija

A jelek szerint mégsem volt túlzó Elon Musk legutóbbi víziója, amikor az „örök életű” akkumulátok érkezéséről beszélt. Most a kanadai Dalhousie-i Egyetem tudósa – aki egyben a Tesla akkumulátorokat fejlesztő csapatának vezetője – publikált egy szakcikket, amelyben már konkrétumokról is szó van. 

Járműipar 

700 kilométeres hatótávval kecsegtet a Mercedes EQS

Egyre több olyan villanyautó kerül piacra, amely nemcsak a zéró emisszió miatt különleges, hanem a teljesítménye miatt is. Itt van például a Mercedes EQS, az elektromos járgányok S osztályának kikiáltott autó, amely látványában és tudásában is több mint figyelemre méltó.

Járműipar 

Ez az óriási villanydömper több energiát termel, mint amennyit fogyaszt

A svájci Vigier Ciments cementgyárnak van egy hatalmas méretű elektromos dömpere, amellyel a mészkövet szállítják. A jármű azonban nemcsak azért tett szert világhírnévre, mert villanymotor hajtja: a zöld óriást ugyanis az teszi igazán különlegessé, hogy több áramot termel, mint amennyit fogyaszt.

Járműipar 

Dízeles vagy benzines autója van? Tudta, hogy 1 nap alatt elektromossá alakíthatja?

A zéróemissziós járművek iránt egyre csak nő a kereslet, ám sokan vannak, akik kedvenc autójukat nem szeretnék maholnap lecserélni. Egy francia startup azonban megtalálta a módját annak, hogy villámgyorsan és viszonylag olcsón tisztán elektromossá lehessen alakítani a hagyományos meghajtású járműveket.

Járműipar 

Átadták a világ első napenergiával működő vasútvonalát

Az angliai Hampshire megyében átadták a világ első napenergiával működő vasútvonalát. A pályát egy több mint 100 panelből álló napelemfarm látja el energiával, így az útvonalon lévő jelzéseket és lámpákat emissziómentesen lehet működtetni.  

Járműipar 

Sokakat meglepett az Opel újdonsága

Az Opel a napokban leleplezte legújabb reménységét, a Corsa e-Rallyt. A különleges járgányban amellett, hogy tisztán elektromos, megvan minden, ami kell: bukókeret, állítható sportfutómű, és persze azok a biztonsági elemek, amelyeket az FIA szabályzata előír.

Járműipar 

Elektromos luxusroadsterrel készül a Karma

A villanyautó-specialistának számító Karma alig egy év alatt elkészítette legújabb modelljét, az SC1 Vision Concept tanulmányautót. A járgány nemcsak tisztán elektromos, de elképesztően intelligens is.

Járműipar 

Villanyautó: jöhet az együtt töltött energia

A  Sono Motors egy olyan modellt készül piacra dobni, amely valóban összekötheti a zéróemissziós közlekedés híveit. A járgány különlegessége ugyanis, hogy tulajdonképpen bármikor „feltankolhat” egy másik, lemerülőben lévő villanyautót. 

Járműipar 

Megérkezett a Hyundai napelemes autója

A Hyundai piacra dobta legújabb modelljét, a napelemekkel szerelt hibrid Sonatát. Ha a járgányt egy nap hat órán keresztül éri napsugárzás, akkor akár 60 százalékra is fel tud töltődni az akkumulátor, egy év alatt pedig 1300 kilométert is megtehetünk vele teljesen ingyen és emissziómentesen.  

Járműipar 

Ön szerint hol akarják gyártani a világ legolcsóbb villanyautóját?

Az autógyártók közti verseny egyre élesebb. Sorra debütálnak a „legek”: a leggyorsabb, a legnagyobb hatótávú, a legstílusosabb. Ha minden jól megy, hamarosan ismét rekordert köszönthetünk a villanyautók között – ezúttal a legolcsóbb címre pályázik az új reménység. 

Járműipar 

Luxus, Lexus, zéró emisszió

Az autógyártók is felismerték, hogy mekkora potenciál van a zéróemissziós közlekedésben. A nagyobb márkák kínálatában már megjelentek a zöldautók. Két éven belül pedig a Lexus gyárából is kigurulhat a világ első hidrogénhajtású luxusautója. 

Járműipar 

Hamarosan repülő villanyautóval közlekedhetnek a japánok

Repülő villanyautóval rukkolt elő a japán NEC Corp. A vállalat üzemében tartott bemutató során a négy propellerrel felszerelt drónszerű jármű 3 méteres magasságba emelkedett, majd nagyjából egypercnyi lebegés után visszaereszkedett a talajra. Videón mutatjuk a debütálás pillanatait.

Járműipar 

e-Plein Air: nosztalgia és zéró emisszió

Különleges meglepetéssel rukkolt elő a Renault 4L International elnevezésű rendezvénysorozat, amely nemrégiben ünnepelte fennállásának tizedik évét. Az összejövetelen ugyanis bemutatták az e-Plein Air koncepciót, avagy a Renault 4-es környezetbarát változatát. 

Járműipar 

Felvillanyozták az ikonikus hippibuszt

Kaliforniában bemutatták a Volkswagen Type 20-at, az 1962-es kisbusz elektromos változatát. Az újragondolt járgány kívülről ugyanúgy néz ki, mint hajdani elődje, belülről azonban a legmodernebb technológiai megoldások gondoskodnak a vezetési élményről. 

Járműipar 

Jön a napelemes Prius?

A Sono Sion és a Lightyear One után most úgy néz ki, a Toyota is beszállna a szolárkocsik piacára: a gyártó ugyanis éppen a napelemes Priust teszteli. Vajon milyen akadályokat kell leküzdeni ahhoz, hogy ezek a járgányok is meghódíthassák a világ útjait? 

villanyautosok.hu
Járműipar 

Zéró emisszió és maximális teljesítmény: debütált a napelemes autó

A Lightyear bemutatta a világ legnagyobb hatótávolságú villanyautóját, amely nemcsak külseje, hanem képessége miatt is figyelemre méltó: a járgány napelemmel is működik, ráadásul egyetlen feltöltéssel 725 kilométert képes megtenni. 

Járműipar 

A világ első kizárólag napenergiával működő vonata

Ausztráliában működik a világ első kizárólag napenergiával meghajtott vonata, amely egy több mint 120 éve épült, 3 km hosszú vasútvonalon szállítja az utasokat egy üdülőhelyen a szállodák és a strand között. A napelemek termelése tölti az akkumulátort, és a meghajtás mellett fedezi az összes fedélzeti eszköz energiaigényét is.

Járműipar 

Így védheted nyáron a villanyautód akkumulátorát

A villanyautosok.hu télen felhívta a figyelmet arra, hogy aki hosszú távra tervez az autójával, nem árt, ha tesz néhány óvintézkedést a kemény hidegben. Mostanában inkább a kánikula aktuális, vajon ilyenkor is tehetünk valamit az akkumulátor élettartamának meghosszabbítása érdekében?