Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 4., Izidor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Járműipar 

Hidrogénmeghajtású kisteherautókat is gyártani fog a Mitsubishi Fuso

A Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation (MFTBC) bejelentette, hogy az évtized végétől elindítja a hidrogénmeghajtású tehergépjárművek sorozatgyártását. Emellett ráadásul bemutatott egy üzemanyagcellás kisteherautót is. 

Járműipar 

Itt a Volkswagen Cybertruck

Egyre több az olyan veterán autó, amely tisztán elektromos meghajtással született újjá. A többi között az 1969-es Volkswagen T2-es modellt is átalakították, ráadásul nem is akárhogyan: az ikonikus járgányban ugyanis a Tesla is megelevenedik, így simán hozza a 450 lóerőt. 

Járműipar 

Csúcskategóriás villanyjárgányt villantott az Apex

Lerántotta a leplet elektromos sportautójáról az Apex, amely így akar betörni az elektromobilitás piacára. A 650 lóerős járgány egyedi külsővel és brutális gyorsulással csábítaná a csúcskategóriás zéróemissziós autók rajongóit. 

Járműipar 

Koronavírus: felfüggesztették a Formula–E idei szezonját

A nézők és a versenysportban dolgozók biztonsága érdekében legalább két hónapra felfüggeszti az FIA a Formula–E jelenleg tartó 2019/2020-as szezonját – közölték a szervezők nem sokkal azután, hogy a Forma–1 idénynyitó ausztrál nagydíját is törölték. 

Járműipar 

Ezzel a hordozható villámtöltővel egyszerre akár tíz villanyautót is fel lehet tölteni

A  hálózattól független energiatároló berendezések egyik legnagyobb előnye, hogy pillanatok alatt letelepíthetők és bekapcsolhatók olyan helyszíneken is, ahol problémás lehet az áramellátás megoldása. Ilyen találmánnyal rukkolt elő a német ADS-TEC is. 

Járműipar 

Saját akkugyárat nyitott a Volvo

A Volvo többször is hangoztatta már, hogy szerinte a jövő elektromos. A szavak mögött komoly tettek is vannak: a márka ugyanis üzembe helyezte új akkumulátor-összeszerelő gyártósorát a belga Gentben található üzemében. 

Járműipar 

Mi fán terem a zöldkerozin?

Már több próbálkozás is született a légi közlekedés zöldítéséért – sok más mellett ilyen a zöldkerozin, melyet a közelmúltban sikerült szintetikus úton is előállítani. A technológia azonban roppant költséges.   

Járműipar 

Okosabroncsot a villanyautókra?

A Goodyear évről évre bemutat valamilyen innovációt: a többi között ilyen volt a levegőszűrő abroncs is, ezúttal pedig a jövő villanyautói számára készített önregeneráló gumival rukkolt elő.

Járműipar 

Alakváltó villanyautóval rukkolt elő a Renault

Az idei Genfi Autószalon elmaradása nem akadályozza meg az autógyártókat legújabb termékeik bemutatásában: a Renault például lerántotta a leplet legújabb reménységéről, az alakváltásra is képes Morphoz nevű koncepcióautójáról. 

Járműipar 

Koronavírus: elmarad a Genfi Autószalon is

A koronavírus miatt lefújták az idei Genfi Autószalont, ahol több villanyautós újdonság is bemutatkozott volna. A svájci kormány ugyanis egy rendkívüli gyűlés után elrendelte minden olyan rendezvény betiltását, melyen több mint 1000 fő vesz részt.

Járműipar 

Így nézne ki a jövő villanyautója?

A Volvo szárnyai alatt tevékenykedő Polestar a Geneva Motor Show-hoz kapcsolódóan megmutatta, hogy szerinte milyen a jövő elektromos autója. A Polestar Precept névre hallgató tisztán elektromos járgány minden apró részlete figyelemre méltó. 

Járműipar 

Jövőre érkezik a BMW i4 kupé

2021-ben érkezhet a BMW i4 kupé. A bajor gyártó a Genfi Autószalonra időzíti a debütálást, addig pedig be kell érnünk egy sejtelmes videóval. Elvileg már prototípus is készült az autóból.

Járműipar 

Nagy sikere van a magyar villanyhajógyártónak

Mintegy 25 százalékkal növelte gyártókapacitását a hazai elektromos hajók piacát vezető Aqwia Kft., hogy meg tudjon felelni az e-hajók iránti rohamos keresletnövekedésnek. A balatonfűzfői gyár ráadásul jövőre is hasonló mértékű bővítést tervez. 

Járműipar 

Két hidrogénes rendőrautó állt szolgálatba Berlinben

A zéróemissziós közlekedés egyre nagyobb teret nyer magának a világban. Berlin például már infrastrukturálisan is felkészült a hidrogénalapú közlekedésre. A főváros rendőrsége ezért is tudott szolgálatba állítani két Toyota Mirai üzemanyagcellás autót. 

Járműipar 

Gondolta volna? A Volkswagen már 1972-ben is készített villanyfurgont

Egyre szélesebb a kínálat a tisztán elektromos járművek piacán; mi több, sorra követik egymást az villanyhaszonjárművek is. Az ötlet azonban cseppet sem újdonság: a Volkswagen már 1972-ben készített elektromos Transportert.

vezess.hu
Járműipar 

Nagy teljesítményű villanyautót ígér a Kia

A Kia hamarosan piacra dobhatja legújabb modelljét, amely a tisztán elektromos meghajtás mellett sok más meglepetést is ígér. A márka reménysége 2021-ben debütálhat. 

Járműipar 

Itt az együléses elektromos robottaxi

Innovációkból idén sincs hiány: ezúttal a Gordon Murray Design, a Delta Motorsport és az itMoevs rukkolt elő együléses robottaxival. Az elektromos, önvezető járgány a londoni MOVE-kiállításon debütál majd. 

Járműipar 

Az easyJet belevágott az elektromos repülőgépek tervezésébe

Az easyJet még novemberben írta alá a megállapodást, miszerint az Airbus és partnere, a Wright Electronic elkezdi az elektromos meghajtású repülőgépek tervezését. A nemrég történt bejelentés szerint a Wright már dolgozik egy 186 ülőhelyes elektromos meghajtású gép megvalósításán.

Járműipar 

Enyaq, a Škoda első elektromos SUV-ja

Hamarosan megérkezhet a Škoda első elektromos SUV-ja, amely az Enyaq nevet kapta. A villanyjárgány a Volkswagen-konszern MEB-platformjára épül majd, amelyet tavaly használtak először az ID.3 kompakt ferdehátúnál. 

Járműipar 

Műanyaghulladékból üzemanyag

Miközben a Toyota gőzerővel fejleszti a jövő energiatároló rendszereként számon tartott hidrogén üzemanyagcellát (és a technológiát immár Föld körüli tengeri expedícióra is küldi), a tudomány és az ipar más szereplői sem nyugszanak a babérjaikon.