2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Járműipar 

Napelemekből álló kísérleti kerékpárútszakaszt adtak át Hollandiában

330 méter hosszú, és egyszerre termel fenntartható energiát, valamint biztosít lehetőséget a kibocsátásmentes közlekedésre: átadtak egy napelemekből álló kerékpárutat a Hollandia középső részén fekvő Maartensdijk faluban. A helyi általános iskola diákjai tekerhettek végig rajta először július 14-én.

Járműipar 

Egyszerűen az Adriára vagy a Fekete-tengerig: egységesen lehet fizetni az e-autók töltéséért a Molnál

A Mol Plugee alkalmazás egy éve debütált Magyarországon, és már öt további országban – Csehországban, Horvátországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Romániában – is elérhető, így az applikációba integrált egyetlen platform használatával juthatnak el az e-autósok az Adriára vagy a Fekete-tengerhez.

Járműipar 

Kiszorulnak-e valaha a belső égésű motorok a versenypályákról?

Hol tart most az e-race? A benzingőz, füst és motorzaj valóban nélkülözhetetlen fűszerei egy futamnak? A greendex.hu annak járt utána, milyen változásokat hoznak az alternatív hajtású járművek a motorsportokba. Az ötletet a Zöld Tusa beszélgetésének témafelvetése adta, a cikkben ez is megtalálható.

(Pillanatkép a Forma–1 Török Nagydíjáról, fotó: MTI/EPA pool/Tolga Bozoglu)

greendex.hu
Járműipar 

Cseppfolyósított biogázzal hajtott Scania Interlinket tesztel a FlixBus

A FlixBus és FlixTrain közlekedési ernyőcégeket tömörítő FlixMobility komoly összegeket és energiát fektet az alternatív hajtásmódokba, folyamatosan keresve a ma még gyakorlatilag egyeduralkodó dízelbuszok minden szempontból legmegfelelőbb alternatíváját a távolsági autóbuszos közlekedésben.

Járműipar 

Kína tudja, hogy a vasúté a jövő – Ezért létrehozták a jövő vasútját

Átadták Tibet első gyorsvasútját. A tartomány központját, Lhászát Nyingcsi városával összekötő 435 kilométeres vasútvonal elkészültével a kínai szárazföld mind a 31 tartományi szintű régiójában elérhető a szupergyors elektromos vasúti távolsági közlekedés.

Járműipar 

Pozsonyból Nyitrára repült a szlovák repülő autó

Ugyan a légszennyezettség és a légkörbe jutó üvegházgázok által hajtott globális felmelegedés problémáit nem ez a csodajármű fogja megoldani, mégis nagy hír, hogy nem Los Angelesben vagy Las Vegasban, hanem Nyitrán landolt próbaútja után az AirCar fantázianévre keresztelt repülő autó prototípusa.

Járműipar 

Bécs egyelőre búcsút vesz az önvezető buszoktól

Két kis Navya busz két évig szolgálta Seestadt Aspern városrészt a Bécsben töltött próbaidejük alatt, ám mivel az időjárás viszontagságai télen és nyáron is kifogtak az önvezető rendszerükön, és a fedélzeten utazó operátornak rendre közbe kellett avatkozniuk, a buszok egyelőre garázsban maradnak.

Járműipar 

Itt a fenntartható repülőgép-üzemanyaggal működő szuperszonikus repülő

A United Airlines megállapodást kötött a Boom Supersonic vállalattal, miszerint 15 darabot vásárol a Boom Overture repülőgépéből, amint az megfelel a United Airlines szigorú követelményeinek. További 35 repülőgépre pedig opciót kötöttek. A kibocsátásmentes szuperszonikus gépről a Spabook számolt be.

(Kép: © 2021 Boom Supersonic/Press Room)

spabook.net
Járműipar 

Hamarosan versenysporthoz passzoló akkumulátorokat is gyárt majd a Porsche?

A Porsche és a Customcells által közösen alapított, de 83,25 százalékban a Porsche tulajdonában lévő Cellforce vegyesvállalat fogja építeni azt az új gyárat, amelyben a Customcells technológiájával évente nagyjából 100 megawattórányi szilícium-anódos lítiumion-akkumulátorcella készül majd.

Járműipar 

A világ első hidrogénüzemű teherszállító hajója áll hamarosan munkába a Szajnán

Egyre nagyobb rá az igény, hogy fenntarthatóbbá váljon a kereskedelmi hajózás, főként pedig hogy csökkenjen a folyók városi szakaszain is közlekedő teherhajók károsanyag-kibocsátása, sőt egyenesen kibocsátásmentes legyen a vízi közlekedés. Több európai projekt is zászlajára tűzte ezeket a célokat.

Járműipar 

A Totalcar tesztelhette az új Peugeot 308-as kombi kivitelét is

Egészen pontosan: a kombit álcázott verzióban vihették ki a francia utakra, az ötajtós modellből pedig három motorverziót is kipróbálhattak, mindenféle álcafólia nélkül. A széles körű tesztekre csak szeptemberben kerül sor, most előgyártmányokba ülhettek a szakírók.

Járműipar 

A Magyar Suzuki abban bízik, középtávon még a hibridek viszik a prímet

A Suzuki-csoportnál is folyik az elektromos meghajtás fejlesztése, ám csak fokozatosan, a piaci igények változásának megfelelően jelennek meg teljesen elektromos modellekkel – közölte Krisztián Róbert, a Magyar Suzuki Zrt. operatív igazgatója egy június 22-i online sajtótájékoztatón, írta az MTI.

Járműipar 

Ralis e-volúció: elindult az első teljesen elektromos bajnokság

Végre kezdetét vette a legelső tisztán elektromos autókat felvonultató ralibajnokság, az ADAC Opel e-Rally Cup. Ebben a versenysorozatban elektromos Opel Corsák terepverziói küzdenek. Az első éles versenyre a németországi ADAC Rallye Stemweder Berg pályán került sor június elején.

Járműipar 

Mihez kezdenél, ha a tiéd lehetne egy hétre egy új Volkswagen ID.3?

A Brand and Content csapata május végén találta magát szembe ezzel a kellemes problémával, és úgy döntöttek, végigjárják a Kéktúrát a zöld autóval. Pontosabban: a teljesen elektromos ID.3-mal követték a híres túraútvonalat a főutaktól távoli kis utakon, a hegyek között, keletről nyugatra haladva.

Járműipar 

A Nexo egy teljesen normálisnak látszó, és használatra is teljesen normális autó

Megérkeztek Magyarországra a Hyundai legújabb környezetbarát hibrid modelljei, és végre itthon is próbálhattuk a hidrogénhajtású, tüzelőanyag-cellás Nexót – kezdi cikkét Gajdán Miklós, hogy aztán a zöld rendszámos kocsik közül teszteljen egy sokat látott Nexót és egy vadiúj plug-in hibrid Tucsont is.

(Fotó: Hyundai Newsroom/Hyundai Motor Europe GmbH)

totalcar.hu
Járműipar 

Ezernél több kilométert tett meg az új Toyota Mirai egy töltéssel

A Toyota 2021. május 31-én, hétfőn jelentette be, hogy május 26-án sikerült megdönteniük az eddigi egytöltéses hidrogénes távolsági csúcsot, egy 2021-es üzemanyagcellás Toyota Mirai modellel kicsit több mint 1000 kilométert tettek meg, túlszárnyalva ezzel a Hyundai Nexo 778 kilométeres rekordját.

Járműipar 

Itt a csúcsmodell kishaszonjármű a Peugeot-tól

Az Opel Vivaro után a Peugeot Expert is megkapja a Stellantis hidrogén-üzemanyagcellás elektromos hajtásláncát – a Peugeot e-Expert Hydrogen 2021 végén kerül a piacra, pontosabban ekkor kezdi majd felkínálni az autógyártó cég az új hidrogénhajtású furgont kifejezetten professzionális ügyfeleinek.

Járműipar 

Megszületett a megállapodás: a Fisker gyártja az első elektromos pápamobilt

Ferenc pápa megállapodott a Fisker alapítóival, Henrik Fiskerrel és feleségével, Dr. Geeta Gupta-Fiskerrel. Ez alapján a Los Angeles-i cég gyárthatja a pápa első elektromos autóját, amelyet Ocean SUV modelljükből alakítanak át erre a célra. A katolikus egyházfő 2022 végén kaphatja meg a kocsit.

Járműipar 

Gyorsvonat-történelem a múlt század közepétől napjainkig

Ha a sugárhajtású vasút rövidke történetéről ejtünk szót, mindenképp meg kell emlékeznünk az amerikai prototípusról, majd az erre adott szovjet válaszról – vezeti fel cikkét a raketa.hu, melyből kiderül, hogy végül nem a teljesítmény növelésében, hanem a súrlódás csökkentésében rejlett a megoldás.

(Fotó: Pete Linforth képe a Pixabay-en.)

raketa.hu
Járműipar 

Kilométerek ezrei alatt épül fel a villanyautó-sofőr magabiztossága

„Elektromos autóhoz képest messze megyünk, 250 kilométerre van a cél, ez 2021-ben már nem teljesíthetetlen, pláne egy csurig töltött 62 kWh-s akkupakkal, de azért izgulok” – a Totalcar szerzője egy Nissan Leaffel vágott neki az M7-nek, hogy út közben alaposan összeismerkedjen a hatótávszorongással.

totalcar.hu