2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Járműipar 

8 autó villámtölthető egyszerre a MOL Plugee balatonlellei töltőin

Szaporodnak a dupla töltővel ellátott helyszínek a MOL Plugee hálózatában. Mosonmagyaróvár mellett az M1-es autópálya mindkét oldalán, az M1-es autópályán a Sasfészek-tó pihenőben és Balatonlelle régiójában az M7-es autópálya északi oldalára telepítettek a korábbiak mellé egy-egy 150, illetve 175 kW teljesítményre képes ultratöltőt.

Járműipar 

Sokat fejlődött a Tesla önvezető szoftvere

A Teslánál mindig is fontos szerepet kaptak az innovációk: a következő nagy dobás a 4D-radar érkezése lehet, amellyel kétszeresére nőne a radar tartománya a mostanihoz képest. Ez jelentősen elősegítheti az önvezetés fejlődését.

e-cars.hu
Járműipar 

Jöhetnek az Apple elektromos autók?

A Hyundai Motor hivatalosan is elismerte, hogy tárgyalásokat folytat az Apple-lel, miután kiszivárgott, hogy a két vállalat önvezető elektromos járművek fejlesztésében működhet együtt.

Járműipar 

Villanyautót gyártana a Baidu

Az elektromobilitás piacán az évszázados múlttal rendelkező autógyártók mellett tömegével jönnek elő eddig csak belpiacra termelő kínai gyártók, a semmiből felbukkanó startupok és IT-cégek. A Baidu, a kínai internetes kereső- és mindenegyéb-szolgáltató is bejelentette nemrég, hogy saját elektromos, önvezető autó gyártását fontolgatják. 

Járműipar 

A robotika segítségével lehetne karbonsemlegessé tenni a hajózást

A Nemzetközi Hajózási Szervezet (IMO) szerint a globális károsanyag-kibocsátás közel 3 százalékáért felelős tengeri járművek a világ legnagyobb szennyezői közé tartoznak. A hajózás emissziócsökkentéséhez nagy segítséget nyújthat a robotika.

Járműipar 

Elindult az Audi e-tron GT gyártása

Megkezdődött az e-tron GT sorozatgyártása a Böllinger Höfe üzemben, Neckarsulmban, így ez az Audi első olyan tisztán elektromos modellje, mely Németországban készül.

Járműipar 

Tíz óra alatt készülhet el a Volkswagen elektromos csúcsmodellje

Jelentősen továbbfejlesztik a Volkswagen wolfsburgi főüzemét annak érdekében, hogy a márka egy, a jövőben érkező, igen fejlett elektromos autóját minél nagyobb hatékonysággal tudja majd gyártani. 

Járműipar 

A QuantumScape bemutatta szilárdtest-akkumulátorát

A QuantumScape bemutatta szilárdtest-akkumulátorát, melynek középpontjában egy kerámiaalapú szeparátor áll. Fejlesztésüknek köszönhetően a cellákból álló akkupakk 0-ról 80 százalékra töltéséhez csupán 15 perc szükséges. 

e-cars.hu
Járműipar 

Hamarosan jöhet az elektromos Hummer?

Októberben leplezték le a GMC Hummer EV-t, de nem sokkal később az autógyártó elismerte, hogy a premier időpontjában még nem rendelkezett teljesen működő prototípussal. A GM most egy működő darabot vitt el tesztelni. A sasszeműek a gyártó üzenetét is kiszúrhatják a rendszámtáblán: OMGREAL, azaz istenem, valódi.

Járműipar 

Mikor jöhetnek a napelemes autók?

Ha a General Motors már 1955-ben bemutatta a napelemmel működő autóját, akkor vajon napjainkban miért nem gyártanak tömegével ilyen kocsikat? Milyen kihívások választják el a technológiát az átütő sikertől? 

origo.hu
Járműipar 

Emissziómentes, de egyelőre drága a szintetikus üzemanyag

Chilében a Porsche és a Siemens Energy elindította kísérleti projektjét, amely a világ első, ipari méretben termelő szintetikusüzemanyag- vagy más néven eFuel-gyára. 

Járműipar 

Újabb napelemes autó került piacra

A napelemes autók piacán is fontos változások történtek: a Lightyear One után az Aptera is bejelentett egy olyan járgányt, amely száz százalékban napelemekkel is képes üzemelni. 

Járműipar 

Szén-dioxid-semleges kereskedelmi járatot indítanak Németországból

A kereskedelmi repülés történetében először indítanak szén-dioxid-semleges járatot. A DB Schenker és a Lufthansa Cargo közös projektje komoly légi közlekedési mérföldkőnek számít a klímaváltozás elleni harcban. A zöldrepülő Frankfurt és Sanghaj között teszi meg első útját. 

Járműipar 

1000 kilométeres hatótávval jöhet a Tesla elektromos kamionja

Óriási fejlődés várható a legújabb akkumulátortechnológia jóvoltából a Tesla Semitől, amely Elon Musk elmondása szerint könnyedén teljesítheti akár az 1000 kilométeres hatótávot.

Járműipar 

Hulladékból villanyautó

Az újrahasznosításnak is fontos szerepe lehet az autógyártásban – ezt példázza az is, hogy tengerből összegyűjtött műanyagból és PET-palackokból építettek működő villanyautót holland egyetemisták. 

Járműipar 

Ammóniával tankolnák a hajókat

Leginkább az autók, vonatok és repülők szén-dioxid-kibocsátása van fókuszban, pedig a hajózás is komoly gondot jelent: a forgalmazott áruk csaknem 90 százalékát vízen szállítják. A hatalmas üzemanyag-igényű hajók komoly CO2-terhelést jelentenek a környezetre, melynek kezelésére az ammónia hozhat megoldást. 

Járműipar 

Jövőre érkezhet az első vezeték nélkül tölthető villanyautó

Az elektromobilitás területén szinte minden hétre jut valamilyen innováció. Ha minden jól megy, akkor Koreában hamarosan debütálhat az első vezeték nélkül tölthető villanyautó is. 

Járműipar 

Meghódíthatják Európát a hidrogénvonatok

Ha minden jól megy, akkor a következő évtizedekben már hidrogénvonatok közlekedhetnek Európában. Az Európai Unió 10 millió eurós uniós támogatásának segítségével olyan üzemanyagcellás motorvonat prototípusát építik meg, amely akár le is válthatja a ma használt dízeles társait. 

Járműipar 

Elektromos mopeddel rukkolt elő a német űrkutatási hivatal

Különleges, kifejezetten az ingázók igényeire szabott elektromos mopedautót fejlesztett ki a német űrkutatási hivatal.  A Safe Light Regional Vehicle (SLRV) karosszériája mindössze 90 kilogrammot nyom, szendvicsszerkezetének köszönhetően mégis megfelelő energiaelnyelő tulajdonságai vannak.

Járműipar 

Spenóttal zöldülhetnek tovább a villanyautók?

Az American University kémia tanszéke kutatóinak parajlevelekből sikerült előállítaniuk olyan apró karbonlapkákat, melyek a hidrogéncellás akkumulátorokban segítenek beindítani olyan oxidációs folyamatokat, amelyek a kémiailag kötött energia felszabadításával járnak. Az ilyen akkumulátorok fontos szerepet kaphatnak a jövő elektromos autóiban is.