2019. február 17., Donát
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Járműipar 

Menő külső és zéró emisszió: ilyen a Škoda villanyterepjárója

Köztudott, hogy a Škoda 2022-ig tíz új elektromos meghajtású járgányt kíván piacra dobni. A cég első MEB-platformos modellje, a Škoda Vision iV a márciusi Genfi Autószalonon debütál majd. 

Járműipar 

Már fejlesztik a BMW i7-et?

Felröppent a hír, hogy már fejlesztik a BMW i7-et, amely 2022 környékére meg is érkezhet a piacokra. A nagy méretű villanyszedán érkezése nem meglepő, főleg mert a gyártó már 2012-ben megszerezte a védjegyet az i1-től i9-ig tartó típusjelzés-sorozatra.

Járműipar 

Hó, hó, hó! A messzi északon tesztelik a BMW iNextet

A BMW legújabb reménységével kapcsolatban nem hajlandó kompromisszumot kötni. Az iNextet tökéletes villanyautóként akarja majd piacra dobni, s ezért mindent meg is tesz. Most például a vezetés élményének új dimenzióját az északi sarkkörön fejleszti tökélyre.

Járműipar 

Több mint 16 000 elektromosautó-töltő állomás van Németországban

Németországban aránylag még mindig kevesen vásárolnak elektromos meghajtású közúti járművet, pedig töltőhelyek már vannak, több mint 16 000 darab.

Járműipar 

Közösségi médiából napelemes drónos internetszolgáltató?

Korábban már eljátszott a Facebook azzal a gondolattal, hogy napelemes drónokkal sugározzon akár ingyenes internetet az emberek számára. Most azonban olyan információk láttak napvilágot, amelyek szerint a közösségi médiaóriásnak konkrét tervei is vannak. 

Járműipar 

A villanyautóké a jövő

A jövő a villanyautóké – ezt jól bizonyítja a 2019-es Las Vegas-i CES felhozatala is, ahol ezúttal az elektromos autók remekeltek. Az itt bemutatott figyelemfelkeltő innovációk között az önvezető járgányok kapták a főszerepet. 

index.hu
Járműipar 

Így néz ki az első elektromos Cadillac

Néhány napja jelentették be az érkezését, de a General Motors honlapjára máris felkerültek a hivatalos képek az első, tisztán elektromos meghajtású Cadillacről. A különleges villanyjárgányra nagyjából még két évet kell várni.

Járműipar 

Parkolás és elektromos töltőpont keresése? Hamarosan ezzel sem lesz gondunk

A Hyundai és a Kia a napokban bemutatta új, vezeték nélküli elektromosautó-töltő rendszerét, valamint automatizált parkolószolgáltatását. A fejlesztésnek köszönhetően önállóan közlekednek az elektromos autók az indukciós töltők és a parkolóhelyek között.

Járműipar 

Vízen érkezik a dízel ellenfele?

Egy katamarán hajótestbe épített komp lehet az első bizonyíték arra, hogy a hidrogén képes a vízi tömegközlekedésből és szállításból kiszorítani a dízelmotoros őskövületeket. Legalábbis ezt ígéri a Golden Gate Zero Emission Marine (GGZEM) projekt, amely lassan a végéhez ér.

Járműipar 

Hogyan néz ki szétszedve egy villanyautó?

A villanyautók napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, éppen emiatt érdemes ezeket a zéróemissziós járgányokat elemeikre bontani és közelebbről is megismerni.

Járműipar 

Új villanyautót 4 millióért – ez is elképzelhető 2019-ben

Idén jelenhet meg az utakon a kétüléses, tisztán elektromos Microlino, amely durván 4 millió forintnak megfelelő euróba kerül.

Járműipar 

Új részletek a világ első elektromos hiperkocsijáról

Nagy dobásra készül a Pininfarina, az olasz tervezőiroda ugyanis saját autómárkát alkot. A 2020-ban érkező elektromos hiperjármű a Battista nevet kapta.

Járműipar 

Itt a 840 lóerős elektromos Mustang

Ez a különleges sportkocsi szinte minden fronton teljesen szembemegy a Mustang eredeti koncepciójával. A márkára jellemző emblematikus  dübörgést beépített hangszórókkal tervezik megoldani az elektromos meghajtású Aviar R67-ben.

Járműipar 

Csúnya baleset lett egy repülő autó tesztjéből

Bár felénk leginkább a szlovák Aeromobil ilyen próbálkozása ismert, Amerikában is van, aki szárnyas autót, azaz autó-repülő hibridet építget. A Detroit Flying Cars épp most törte össze a sajátját egy teszt alatt. Ez azonban nem szegte kedvüket, amint a megsérült cégtulajdonos felépül, folytatják a munkát.

Járműipar 

Jövőre piacra lép a Toyota világelső etanol-elektromos hibridje

Az idén áprilisban prototípusként bemutatott etanolüzemű Prius piacéretté vált, egymilliárd brazil reálos (körülbelül 75,6 milliárd forint) beruházással a Toyota 2019-ben útjára indítja a világ első etanol-elektromos hibrid járművének forgalmazását és sorozatgyártását Brazíliában.

Járműipar 

Már tesztelik a magyar tervezésű Volkswagent, a jövő elektromos népautóját

A 2019-ben gyártásba kerülő ID egy töltéssel akár 550 kilométert is megtehet, de nem lesz drágább, mint egy jól felszerelt dízel Golf. A rendeléseknél a vevőknek csak ki kell választaniuk a modellt, a hatótávolságot (vagyis az akku méretét), a színt, a felszereltséget és a különböző szolgáltatásokat.

Járműipar 

Bemutatták az Ikarus első elektromos autóbuszát Székesfehérváron

Bemutatták az Ikarus és a kínai CRRC Urban Traffic magyarországi vegyesvállalata, az Electrobus Europe első, tisztán elektromos meghajtású buszát Székesfehérváron. A tesztüzem, majd a sorozatgyártás jövőre indul, és a hazai mellett az európai piacokat is megcélozhatják.

Járműipar 

A műanyagszemét lesz az autók új üzemanyaga?

A Swansea Egyetem kutatói kifejlesztettek egy eljárást, mely a műanyaghulladékból készítene üzemanyagot a hidrogénmeghajtású járműveknek. Az ötlet figyelemre méltó, ám a megvalósítás még odébb van.  

Járműipar 

Az Audi rákapcsolt a villanyautó-gyártásra

A tervek szerint az elektromos Volkswagen ID 2019-ben kerül gyártásba, most azonban az is kiderült, hogy ezzel a modellel közös platformra épít az Audi egy kompakt járművet – így már biztos, hogy a négykarikás márka az e-tron SUV után egy kisebb autót is fejleszt. 

Járműipar 

Jövőre már tényleg jöhetnek a külső légzsákok

Akár negyven százalékkal is csökkenthetik a balesetek súlyosságát az autón kívül nyíló légzsákok – mondják az ilyen eszközöket fejlesztő ZF-nél. Évek óta dolgozik rajta, de már látja a szériaközeli állapotot a beszállítócég. A külső légzsákokkal szerelt járművek a 2020-as évek elején kerülhetnek forgalomba.