2020. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Járműipar 

A Volvo XC90-ről is lekerülhet a kipufogó?

Sajtóértesülések szerint a Volvo már dolgozik az XC90 tisztán elektromos változatán, sőt egy saját akkupakk-összeszerelő üzemet is felépítene a típus gyártásának kiszolgálására. Az akkugyár átadása az új XC90 debütálásával együtt 2022-ben várható. 

e-cars.hu
Járműipar 

Tesla, gyere ide!

Ki ne emlékezne a nyolcvanas évek négykerekű filmsztárjára, Kittre, David Hasselhoff hű társára? Az akkor futurisztikusnak és elérhetetlennek tűnő szuperjárgány hamarosan Teslaként gurulhat le a gyártósorról – legalábbis Musk erről csicsergett Twitteren.

Járműipar 

A Mercedes bemutatta az Avatar ihlette ökoautót

A Las Vegas-i Consumer Electricion Show-n (CES) a Mercedes bemutatta az Avatar című film ihlette villanyautóját, a Vision AVTR-t. Az önvezető, kormánykerék nélküli járgány különlegessége egyebek mellett az, hogy a tulajdonosa légzésére és szívverésére kel életre. 

Járműipar 

Nem kell elektromos töltőpontot keresni, jönnek a robotok!

A legtöbb villanyautós minden bizonnyal örülne annak, ha nem kellene keresgélni a szabad elektromos töltőpontokat. A Volkswagen jelenleg olyan mobil töltőrobotokon dolgozik, amelyek gombnyomásra odagurulnak a járgányhoz. Ha minden jól megy, 2025-ben már szolgálatba is állhatnak az okosvillanykutak. 

Járműipar 

Jönnek a levegőben repkedő autók?

A repülő autók és a fegyelmezett sorokban haladó dróntaxik a fantázia szüleményei, és egyelőre csak a filmekben fordulnak elő. A KPMG nemrégiben megjelent nemzetközi tanulmánya azonban rávilágít arra, hogy összeálltak a feltételek a vízió valóra válásához.

Járműipar 

Párizsban már zajjal is lehet villanyautót tölteni

Mi az, amiből a világ minden nagyvárosában több van, mint kellene? A válasz: a zaj. A Peugeot azonban újragondolta a dolgot, és úgy döntött, hogy a zajból villanyautók töltésére alkalmas energiát állít elő. 

Járműipar 

Videón a horvátok 1900 lóerős elektromos hiperautója

Ha minden jól megy, 2020 márciusában, a Geneva Motor Show-n debütálhat a Rimac C_Two. Addig is videón mutatjuk a világ leggyorsabb és legerősebb, 1900 lóerős elektromos autóját.

Járműipar 

Már vízből és szén-dioxidból is készül üzemanyag

Komoly áttörést sikerült elérni a közlekedésben: a németországi Karlsruhei Technológiai Intézetben belső égésű motorok meghajtására alkalmas üzemanyagot szén-dioxidból és vízből fejlesztettek ki. 

Járműipar 

Sikeresen tesztelték a világ első villanyrepülőjét

A tudósokat régóta foglalkoztatja, hogy miképpen lehetne megoldani a repülőgépek károsanyag-kibocsátásának csökkentését. Most egy kanadai és egy amerikai cég számolt be arról, hogy sikeresen tesztelték a világ első, kizárólag elektromos meghajtású utasszállító repülőjét. 

Járműipar 

A Tesla újragondolta az ablaktörlőket

A Tesla fejlesztői sosem unatkoznak: mint kiderült, ezúttal egy olyan lézeres technológián dolgoznak, amely felváltja az autók ablaktörlőjét. A szabadalmat Muskék már be is jelentették az Egyesült Államokban. 

Járműipar 

Világhírű zeneszerző komponálta az elektromos BMW hangját

A villanyautóknál komoly problémát jelent, hogy azok hangtalanul suhannak menet közben. Persze, a piac erre is keresi a megoldást – nemrégiben Hans Zimmer és Renzo Vitale zeneművészek közösen mutatták be azt a hangdizájnt, melyet a BMW Vision M NEXT tanulmányautóhoz komponáltak. Mutatjuk, hogyan sikerült!

Járműipar 

Újabb villanykamion jelenhet meg Európa útjain

A Nikola Motors és az Iveco szeptemberben már bejelentette, hogy együtt dolgoznak majd az európai piacra szánt alternatív meghajtású áruszállító járműveken. A projektnek máris meglett az eredménye: a napokban bemutatták a Nikola Tre tisztán elektromos kamiont.

Járműipar 

Megoldódhat a töltőpontok akadálymentesítése

Egyre több az elektromos töltőpont, ám sajnos a legtöbb gyártó nem veszi figyelembe a mozgáskorlátozott villanyautósok igényeit. Ha minden jól megy, akkor a Connected Kerb és a Magment indukciós töltőjének köszönhetően a helyzet rövidesen megváltozhat. 

villanyautosok.hu
Járműipar 

A dubaji rendőrségnél állhat szolgálatba a legújabb Tesla

A Tesla Cybertruck óriási sikert aratott – az előrendelések száma az egekben, közben pedig a dubaji rendőrség is úgy döntött, hogy bevásárolna Musk legújabb járgányából. 

Járműipar 

2030-ra a Forma–1 is zéróemissziós lehet

A klímavédelem ügye a legnagyobb világversenyeket is érdekli. A Forma–1 Automobil Szövetség (FIA) tulajdonosi testülete 2030-ra lenullázná a szén-dioxid-kibocsátását. A célkitűzést egy ökobarát belső égésű motor bevezetésével érnék el. 

Járműipar 

Vonzó találmány zöldíthet az árufuvarozáson

Hyperloop ihlette szállítmányozási koncepciót dolgozott ki a londoni Magway. A mágneses síneken működő találmánnyal csak az Egyesült Királyságban évente sok millió tonna szén-dioxid kibocsátását lehetne megspórolni.

Járműipar 

Musk megint sokkolta a világot: ilyen lett a legújabb Tesla

A nyilvánosság előtt is bemutatkozott a Tesla ötödik autója, a Cybertruck. Az elektromos pickup a maga 5,87 méteres hosszával, valamint futurisztikus, ék alakú karosszériájával azonnal sokkolta a nagyközönséget. Persze, nem csak ezek miatt érdemes jobban elmerülni Musk legújabb reménységében. 

Járműipar 

Debütált a világ leggyorsabb villanyautója

Egyre több olyan villanyautó debütál mostanság, amelyek cáfolják azt a mendemondát, miszerint csak fosszilis járgányokkal lehet többszázas tempóban repeszteni. Legutóbb a 400 km/h csúcstempóra képes Aspark Owl mutatta meg emissziómentes bájait. 

Járműipar 

A Mercedes megmutatta, hogy mennyi szén-dioxidba kerül egy EQC legyártása

Az elektromos autókkal kapcsolatban sokszor felmerül, hogy egy ilyen jármű legyártása mennyire szennyező. A Mercedes-Benz most pontot tett a sok találgatás végére, ugyanis most elárulta, hogy mennyi is az annyi az EQC esetében. 

Járműipar 

Így néz ki a jövő villanyautója

A Kia Futuron nevű koncepciójával mutatta meg a nagyközönségnek, hogyan néz majd ki a jövő villanyautója. Az elegáns, ma még futurisztikusnak tűnő városi terepjáróra még biztosan sokat kell várni, de videón már most is meg lehet csodálni.