2018. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Járműipar 

Feltalálták a vegyszerek és energia nélkül működő fagymentesítést

A Virginia Tech Műszaki Egyetem kutatóinak sikerült kifejleszteniük egy olyan, vegyszerek és energiafelhasználás nélkül működő fagymentesítő technológiát, amely korlátlan ideig képes egy felület 90 százalékát szárazon és jégmentesen tartani. Az innovációnak főleg az autósok örülhetnek majd. 

Járműipar 

Nagy sikert aratott a magyar fiatalok napelemes autója

Különleges szolárjárgányuknak köszönhetően dobogós helyen végeztek a kecskeméti Neumann János Egyetem hallgatói a napelemmel működő elektromos autók legnagyobb európai versenyén, a European Solar Challenge-en.

Járműipar 

Villanylegenda a Peugot-tól

Októberi világpremierje előtt leleplezte új tanulmányautóját a Peugeot, amely már most kiérdemelte az emblematikus jelzőt. Az E-Legend elnevezésű villanyjárgányban a múlt eleganciája, a jövő formavilága és a környezettudatosság is fontos szerepet kapott. 

Járműipar 

Troliszerű kamionok lephetik el Olaszországot

Olaszországban tesztüzembe állítják az első olyan autópálya-szakaszt, amelyet a trolibusz- vagy villamospályához hasonló elektromos vezetékekkel látnak el. A különleges utat áramszedővel felszerelt elektromos kamionok számára építik. 

Járműipar 

A műanyagszemét lesz az autók új üzemanyaga?

A Swansea Egyetem kutatói kifejlesztettek egy eljárást, mely a műanyaghulladékból készítene üzemanyagot a hirogénmeghajtású járműveknek. Az ötlet figyelemre méltó, ám a megvalósítás még odébb van.  

Járműipar 

Gyártásra kész a Vespa Elettrica

Szeptemberben történelmi fordulat következik a Vespánál: beindítják villanyrobogójuk, a Vespa Elettrica gyártását. Az emblematikus külsőt megtartó, de immár elektromos meghajtású kismotorral egy feltöltéssel közel 100 kilométert is megtehetünk majd.

Járműipar 

A Curtiss megcsinálja az elektromos V8-as motorkerékpárt

A Curtiss Motorcycles méregdrága, art deco elektromos motorokat gyárt. A Warhawk és a Zeus után most beharangozták a harmadik modelljüket. A Hera egy full elektromos motor, mely az 1907-ben gyártott Curtiss V8 előtti tisztelgés. 

Járműipar 

Robotok fognak áramot tankolni a villanyautókba?

Nagyon úgy néz ki, hogy hamarosan a villanyautósoknak járműveik feltöltésével sem kell bíbelődniük. A Grazi Műszaki Egyetem munkatársai ugyanis kifejlesztettek egy olyan robot által vezérelt gyorstöltőrendszert, amely  gyorsabban tud „tankolni”, mint az ember. 

Járműipar 

Pilóta nélkül, napelemmel döntött világcsúcsot a Zephyr S

Sikeresen debütált a Zephyr S elnevezésű napelemes repülőgép, amely több mint 25 napot töltött a levegőben. A jármű ezzel megdöntötte az egyfolytában repülés eddigi világcsúcsát a pilóta nélküli repülőgépek kategóriájában.

Járműipar 

Ön kempingezne egy Teslában?

Elon Musk ismét érdekes bejelentéssel rukkolt elő. A Tesla-vezér ugyanis közölte, hogy már dolgoznak egy olyan villanyautós szoftveren, amely lehetővé teszi, hogy akár két teljes napot is az autóban lehessen tölteni.

Járműipar 

Az Airbus napelemes robotrepülője 120 napig képes a levegőben maradni

Sok mindent megváltoztathat az Airbus új robotrepülője, amely 120 napig is a levegőben marad. A napelemes gép katonai és polgári célokra is használható lesz – a francia gyártó reményei szerint találmányuk komoly áttörést hozhat például a katasztrófavédelemben is. 

Járműipar 

A villanyautók használt aksija gyorstöltésre is jó

Az EVgo a University of California kutatóival közösen belevágott technológiai demonstrációs projektjébe, melyben energiatárolókkal biztosítja gyorstöltői számára az energiát. Ennek első lépéseként két 50 kW teljesítményű DC-töltőjéhez kapcsolt energiatároló berendezést, amelyhez a BMW biztosította a használt akkucsomagokat.

Járműipar 

Nem lesz visszapillantó tükör az Audi legújabb villanyjárgányán

Igazi zéróemissziós csodakocsi lesz az Audi legújabb modellje, az e-tron. A gyártó még mindig nem leplezte le teljesen a járgányt, de a belső térre vonatkozó részleteket azért elárultak. Kiderült, hogy a négykarikás márka új elektromos típusa lesz az első nagy sorozatban gyártott autó külső visszapillantó tükrök nélkül.

Járműipar 

Beszállna egy rakéta-hajtóműves Teslába?

Még mindig sokan vannak, akik Elon Musk hihetetlennek tűnő bejelentéseit csak amolyan túlzó poénnak vélik; pedig nagyon úgy tűnik, hogy ezúttal sem viccelt: a Tesla-vezér megerősítette, hogy a következő generációs Tesla Roadster SpaceX-csomaggal, vagyis rakétahajtóművekkel is rendelhető lesz. Ön kipróbálná? 

Járműipar 

Elektromos komppal zöldít Norvégia

Norvégiáról köztudott, hogy komoly hangsúlyt fektet a környezetvédelemre: nemcsak az elektromos autók és repülőgépek fejlesztését támogatja, hanem a zéróemissziós hajókét is; olyanokét, mint például a Future of the Fjords elnevezésű, teljesen elektromos katamarán, melyet már vízre is bocsátottak.  

Járműipar 

A villanyautó-töltés is lehet zöldebb

A villanyautózás akkor lenne igazán tökéletes, ha a járgányba töltött áram teljes egészében megújulókból származna. Éppen emiatt figyelemre méltó a LamboXnet Smart Solar Charging projektje, melynek részeként legutóbb egy utrechti töltőállomás energiaellátását oldották meg innovatív és fenntartható módon.

Járműipar 

A villanytankolás is lehet villámtankolás?

A British Petrol (BP) ötletének köszönhetően  annyi idő alatt lehetne feltankolni a villanyautókat, mint a benzineseket. A cég ugyanis úgy döntött, hogy 20 millió dollárt költ egy villámgyors akkumulátortöltő kifejlesztésére. A BP célja, hogy a  mostaninál is többen döntsenek a zéróemissziós járgányok mellett. 

Járműipar 

Megfizethető villanyautóval kedveskedne a Honda?

Elképzelhető, hogy a Honda most egy kicsit komolyabban is elkezd a villanymeghajtással foglalkozni, ugyanis a hírek szerint a világ legnagyobb akkumulátorgyártó óriásával, a kínai CATL (Contemporary Amperex Technology) vállalattal társulva egy világszerte forgalmazandó, olcsóbb villanyautón dolgozik.

Járműipar 

Boldogító igen, zéró emisszió: ezzel a villanyveteránnal autózott Harry herceg és Meghan Markle

Az elektromos autók még az uralkodók szívét is megérintik: Harry herceg és felesége, Meghan Markle ugyanis az esküvő után egy villanymeghajtású veterán Jaguárral indult el a windsori kastélyból a Frogmore House-ban rendezett fogadásra.

Járműipar 

58 tonnát nyom a világ legnagyobb villanyjárgánya

58 tonna és szuperzöld: az eMining cég és svájci egyetemek közös fejlesztésű elektromos dömpere nemcsak mérete, hanem különleges funkciói miatt is figyelemre méltó – az E-Dumper elnevezésű monstrum ugyanis javarészt saját maga termeli az általa felhasznált energiát.