2018. december 18., Auguszta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Járműipar 

A műanyagszemét lesz az autók új üzemanyaga?

A Swansea Egyetem kutatói kifejlesztettek egy eljárást, mely a műanyaghulladékból készítene üzemanyagot a hidrogénmeghajtású járműveknek. Az ötlet figyelemre méltó, ám a megvalósítás még odébb van.  

Járműipar 

Az Audi rákapcsolt a villanyautó-gyártásra

A tervek szerint az elektromos Volkswagen ID 2019-ben kerül gyártásba, most azonban az is kiderült, hogy ezzel a modellel közös platformra épít az Audi egy kompakt járművet – így már biztos, hogy a négykarikás márka az e-tron SUV után egy kisebb autót is fejleszt. 

Járműipar 

Jövőre már tényleg jöhetnek a külső légzsákok

Akár negyven százalékkal is csökkenthetik a balesetek súlyosságát az autón kívül nyíló légzsákok – mondják az ilyen eszközöket fejlesztő ZF-nél. Évek óta dolgozik rajta, de már látja a szériaközeli állapotot a beszállítócég. A külső légzsákokkal szerelt járművek a 2020-as évek elején kerülhetnek forgalomba. 

Járműipar 

Elkészült a repülő, amely képtelen lezuhanni

Mindenből egy kicsit. Ez lehetett az alapelv, amikor az Egan Airships nekiállt a Plimpnek, avagy a plummet proof blimpnek, amelynek a neve magyarra fordítva annyit jelent, hogy lezuhanásbiztos léghajó.

Járműipar 

Vízi villamossal rukkoltak elő a lengyelek

Ha minden jól megy, hamarosan vízi villamosokkal is lehet majd közlekedni Koppenhágában. A lengyel Damen Shipyards Kozle hajógyár ugyanis elektromos hajók gyártására és szállítására kötött szerződést. 

Járműipar 

Ismeretlen villanycsodák az autóiparban

Kínában dübörög a teljesen elektromos és a plug-in-hibrid  járgányok piaca – a zéróemissziós autók eladása októberben rekordot döntött az ázsiai országban. A listát olyan modellek vezetik, amelyekről Európában jó eséllyel nem is hall az ember. 

portfolio.hu
Járműipar 

Már gyártják a jövő energiatárolóját

A szilárdtest akkumulátorokat a jelenleg használatos Li-on verzióknál magasabb energiasűrűségük és nagyobb biztonságuk miatt a jövő energiatároló megoldásának tartja az autóipar. A technológiai áttörés már közel van: Kínában ugyanis elkezdték gyártani a különleges aksikat. 

Járműipar 

Debütált a németországi okosút

Különleges projekt  vette kezdetét Németországban: Köln közelében ugyanis olyan napelemes utat adtak át, amely elnyeli a közlekedés zaját, áramot termel, és még a jeget is elolvasztja. 

Járműipar 

Jönnek a napelemes villanyautók

Gyakori jelenség, hogy a villanyautósok napelemeket szereltetnek fel házuk tetejére, így kocsijukat is megújuló energiaforrásból tudják feltölteni. A Hyundai és a Kia továbbgondolta a koncepciót: a gyártók bejelentették, hogy 2019-től  közösen fejlesztett napelemes üvegtetővel látják el autóikat.

Járműipar 

Budapesten fejlesztik a jövő elektromos Jaguárjait

Budapesten lesz a legnagyobb nagy-britanniai autóipari vállalat, a Jaguár új műszaki fejlesztőközpontja – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Mint kiderült, az új modellek 2020-tól ráadásul alapvetően már elektromos meghajtással futnak majd. 

Járműipar 

Feltalálták a vegyszerek és energia nélkül működő fagymentesítést

A Virginia Tech Műszaki Egyetem kutatóinak sikerült kifejleszteniük egy olyan, vegyszerek és energiafelhasználás nélkül működő fagymentesítő technológiát, amely korlátlan ideig képes egy felület 90 százalékát szárazon és jégmentesen tartani. Az innovációnak főleg az autósok örülhetnek majd. 

Járműipar 

Nagy sikert aratott a magyar fiatalok napelemes autója

Különleges szolárjárgányuknak köszönhetően dobogós helyen végeztek a kecskeméti Neumann János Egyetem hallgatói a napelemmel működő elektromos autók legnagyobb európai versenyén, a European Solar Challenge-en.

Járműipar 

Villanylegenda a Peugot-tól

Októberi világpremierje előtt leleplezte új tanulmányautóját a Peugeot, amely már most kiérdemelte az emblematikus jelzőt. Az E-Legend elnevezésű villanyjárgányban a múlt eleganciája, a jövő formavilága és a környezettudatosság is fontos szerepet kapott. 

Járműipar 

Troliszerű kamionok lephetik el Olaszországot

Olaszországban tesztüzembe állítják az első olyan autópálya-szakaszt, amelyet a trolibusz- vagy villamospályához hasonló elektromos vezetékekkel látnak el. A különleges utat áramszedővel felszerelt elektromos kamionok számára építik. 

Járműipar 

Gyártásra kész a Vespa Elettrica

Szeptemberben történelmi fordulat következik a Vespánál: beindítják villanyrobogójuk, a Vespa Elettrica gyártását. Az emblematikus külsőt megtartó, de immár elektromos meghajtású kismotorral egy feltöltéssel közel 100 kilométert is megtehetünk majd.

Járműipar 

A Curtiss megcsinálja az elektromos V8-as motorkerékpárt

A Curtiss Motorcycles méregdrága, art deco elektromos motorokat gyárt. A Warhawk és a Zeus után most beharangozták a harmadik modelljüket. A Hera egy full elektromos motor, mely az 1907-ben gyártott Curtiss V8 előtti tisztelgés. 

Járműipar 

Robotok fognak áramot tankolni a villanyautókba?

Nagyon úgy néz ki, hogy hamarosan a villanyautósoknak járműveik feltöltésével sem kell bíbelődniük. A Grazi Műszaki Egyetem munkatársai ugyanis kifejlesztettek egy olyan robot által vezérelt gyorstöltőrendszert, amely  gyorsabban tud „tankolni”, mint az ember. 

Járműipar 

Pilóta nélkül, napelemmel döntött világcsúcsot a Zephyr S

Sikeresen debütált a Zephyr S elnevezésű napelemes repülőgép, amely több mint 25 napot töltött a levegőben. A jármű ezzel megdöntötte az egyfolytában repülés eddigi világcsúcsát a pilóta nélküli repülőgépek kategóriájában.

Járműipar 

Ön kempingezne egy Teslában?

Elon Musk ismét érdekes bejelentéssel rukkolt elő. A Tesla-vezér ugyanis közölte, hogy már dolgoznak egy olyan villanyautós szoftveren, amely lehetővé teszi, hogy akár két teljes napot is az autóban lehessen tölteni.

Járműipar 

Az Airbus napelemes robotrepülője 120 napig képes a levegőben maradni

Sok mindent megváltoztathat az Airbus új robotrepülője, amely 120 napig is a levegőben marad. A napelemes gép katonai és polgári célokra is használható lesz – a francia gyártó reményei szerint találmányuk komoly áttörést hozhat például a katasztrófavédelemben is.