2018. április 19., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Járműipar 

Tesla-rejtély: jövőre debütálhat a titokzatos Model Y?

Mérnöki fantázia kell ahhoz, hogy elképzeljük, mikképpen fog festeni a Tesla Model Y névre keresztelt villanyjárgánya, amelyről azt rebesgetik, hogy akár már jövőre debütálhat. Muskék egyelőre csak egy sejtelmes fotót osztottak meg a tisztán elektromos hajtásláncú crossoverről. Mi azért mutatunk egy fantáziarajzot is. 

Járműipar 

A Balatonról indul világhódító útjára az electrojet

A Balatonon debütál a világ első electrojetje, a Narke. Jelenleg a balatonvilágosi központban zajlanak a további fejlesztések, valamint a sorozatgyártásra való előkészítés, hogy 2018 második negyedévében a nagyközönség előtt is bemutatkozhasson az innovatív magyar találmány.

Járműipar 

Önvezető Jaguarral jön a Google

Nem adja fel az önvezető autók fejlesztését a Google anyacége, az Alphabet érdekeltségébe tartozó Waymo, hiszen most bejelentette, hogy az eddig használt Chrysler Pacifica kisbuszok mellé egy másik crossovert, a tisztán elektromos hajtású Jaguar I-Pace-t is felveszi a tesztjárművek közé.

Járműipar 

Nini! Jön a villanyos klasszikus Mini

Az idei New York-i Nemzetközi Autószalonon debütál  a klasszikus Mini villanyváltozata. Az elektromotor azonnali teljesítményleadása ráadásul új dimenzióba emeli a legendás kisautóra oly jellemző, gokartosan agilis vezetési élményt, amely világszerte osztatlan népszerűségnek örvend.

Járműipar 

Rönkszállító léghajókkal újítanának az erdőgazdálkodásban

Teherszállító léghajót fejleszt egy francia cég, kínai támogatással: a fejlesztők elképzelése szerint a levegőbe emelkedése után, kikötés, azaz kipányvázás nélkül látná el feladatát a Flying Whale, azaz Repülő Bálna névre keresztelt léghajó, elsősorban az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó teherszállításban.

Járműipar 

Száguldás, Porsche, Mission E

Újabb részletek derültek ki a Porsche Mission E-ről, amelyről azt rebesgetik, hogy még a Teslát is letaszíthatja a trónról. Az elektromos szuperautót 2019-re dobják piacra, de már most nagy érdeklődés övezi. Ez nem is csoda, hiszen a letisztult dizájn mellett figyelemre méltó extrák is vannak ám a villanyjárgányban.

Járműipar 

Hihetetlen, de igaz: nyomtatják az elektromos autókat

Azt eddig is tudtuk, hogy a 3D-s nyomtatók zseniálisak, de arra kevesen gondoltunk volna, hogy eljön a nap, amikor a technológia elektromos autók printelésére is alkalmas lesz. Az EXV és a Polymaker startup vállalatok már legyártották az első, nyomtatott villanyjárgányt, amely az LSEV nevet kapta. 

Járműipar 

E-benzint fejleszt az Audi

Az Audinál nem tettek le a jelenlegi hajtásláncok fejlesztéséről, s egészen új ötlettel rukkoltak elő: nemcsak az erőforrásokat, de magát az üzemanyagot is igyekeznek környezetbarátabbá tenni, ezért megújuló energiából állítanának elő e-benzint. Az alternatív üzemanyagot már javában tesztelik. 

Járműipar 

Ráerősítene a villanyautók gyártására a General Motors

Az amerikai kongresszus segítségét kérte Mary Barra, a General Motors vezérigazgatója, aki azt szeretné elérni, hogy terjesszék ki a Chevrolet Boltra vonatkozó adójóváírást – így az autógyártó vásárlói továbbra is élvezhetnék az elektromos autók adóelőnyét. Válaszul az erős keresletre a GM több elektromos autót állíthatna elő. 

Járműipar 

A tömegközlekedés új dimenziója: az önjáró dobozok

Gyakorlatilag nincs olyan elszállt, sci-fibe illő technológia, amely Dubajban ne valósulhatna meg: a repülő tűzoltók, légi taxik és sivatagba épített Mars-bázis hazájában az is simán belefér, hogy önjáró dobozok szállítsák munkába az embereket. A különleges tömegközlekedési eszköz akár 80 km/h-s sebességgel is szállíthatja utasait. 

Járműipar 

Nem találja a slusszkulcsot? A BMW appjának köszönhetően nem is lesz rá szüksége

„Már megint hova tettem a slusszkulcsot?” – az autótulajdonosok zöme elég gyakran felteszi magának ezt a bosszantó kérdést. A BMW legújabb applikációjának köszönhetően azonban ettől a problémától is megszabadulhatunk. A bajor autógyár ugyanis egy olyan slusszkulcs-helyettesítő alkalmazást fejleszt, amelynek segítségével nemcsak a kocsit lehet kinyitni, bezárni és elindítani, de  mindehhez akár öt másik embernek is adhatunk digitális hozzáférést. 

Járműipar 

Tesla a zűrben: sok millió éves veterán lesz belőle?

A Torontói Egyetem kutatói úgy saccolják, hogy Elon Musk csodajárgánya még évmilliókon át keringhet az űrben. A legújabb tanulmányok szerint kevés az esélye annak, hogy a méregdrága szuperautó mostanában aszteroidának ütközik, vagy a Földbe csapódik – külseje azonban az idő múlásával „drámaian” megváltozhat, mivel sok apró mikrometeorit tapadhat hozzá.

Járműipar 

Önmagát vezeti a Volskwagen hamarosan debütáló modellje

Március elején leplezi le új elektromos tanulmányautóját a Volkswagen. Az elmúlt években sok ilyet láthattunk már tőlük, de ez többet tud azoknál: kormánykerék és kezelőszervek nélkül, magától halad a forgalomban. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a járgány még a saját utasait képes felismerni. 

Járműipar 

Bagoly mondja Teslának, hogy gyorsabb?

Négy hónap telt el a Tesla Roadster debütálása óta, és máris megjelent egy új rivális: a japán Aspark márka Owl – magyarul bagoly – nevű elektromos meghajtású prototípusa ugyanis simán keresztülhúzhatja Elon Musk számításait: a közel 1000 lóerős teljesítménnyel rendelkező modell 1,9 másodperc alatt a 0-100-as sprintet is lefutja.

Járműipar 

Az örök késők megmentője? Indiában debütál Elon Musk emberi csőpostája

Maháráshtra kormánya keretszerződést írt alá az amerikai Virgin Hyperloop One-nal, megalapozva a palackposta működési elvén alapuló tömegközlekedési eszköz megépítését Mumbai és Pune város között. Az indiai projekt megvalósulásából származó társadalmi-gazdasági hasznot 55 milliárd dollárra becsülik. A szupergyors vonat 25 perc alatt mintegy 150 kilométert képes megtenni. 

Járműipar 

Az Audinak is lehet szuperkamionja

A jelenleg az utakon futó kamionok mellett igen futurisztikusnak tűnik a Tesla nemrégiben bejelentett első nyerges vontatója, és nemcsak a tisztán elektromos hajtáslánca, hanem az egyedi designja miatt is. Most pedig felbukkant egy Audi kamionkoncepció, amely mellett még a Tesla említett járgánya is elavultnak tűnhet.

Járműipar 

Ön rendel, Nuro kézbesít: íme az önvezető minifurgon

Egyre nagyobb az érdeklődés az olyan robotjárművek iránt, amelyek nem csupán utasok, hanem áruk szállítására is alkalmasak. A Nuro startup szintén ebből a koncepcióból indult ki: ugyanis kifejezetten olyan elektromos furgont terveztek, amelynek fő (és egyetlen) funkciója az, hogy sofőr nélkül kézbesítse a megrendelt árukat.

Járműipar 

Szingapúrban már önvezető buszokat tesztelnek

A tervek szerint az ABB és a Volvo 2019 elejére két önvezető elektromos buszt állít üzembe Szingapúrban. A különleges járművekhez az ABB a legmodernebb Heavy Vehicle Charge (HVC) 300P típusú töltőit fogja szállítani. A Nanyang Műszaki Egyetem becslései szerint az elektromos járművek részaránya 2050-re elérheti a szingapúri járműállomány 50 százalékát is.

Járműipar 

Megtörték a csendet: hallgassa meg a villanyautók művi hangját

Ma még viszonylag ritkán tapasztalt, de annál nagyobb veszélyt jelent a figyelmetlen gyalogosokra és kerékpárosokra az elektromos autók szinte teljes némasága. Éppen ezért 2019 nyarától minden új elektromos és hibrid járművet akusztikus figyelmeztető rendszerrel kell felszerelni. Az ehhez szükséges hangokat a Müncheni Műszaki Egyetem pszichoakusztikusai fejlesztették ki. Mutatjuk, hogy sikerült. 

Járműipar 

A jövő jelene: debütált a repülő taxi

Az amerikai hadsereg számára helikoptereket gyártó Bell Helicopter Las Vegasban rántotta le a leplet arról a koncepciójáról, amely hamarosan a személyszállítás jövőjét jelentheti. A függőleges fel- és leszállásra képes jármű elektromos meghajtást kap majd, és képes lesz az önvezetésre is.