2019. július 23., Lenke
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Járműipar 

Felvillanyozták az ikonikus hippibuszt

Kaliforniában bemutatták a Volkswagen Type 20-at, az 1962-es kisbusz elektromos változatát. Az újragondolt járgány kívülről ugyanúgy néz ki, mint hajdani elődje, belülről azonban a legmodernebb technológiai megoldások gondoskodnak a vezetési élményről. 

Járműipar 

Jön a napelemes Prius?

A Sono Sion és a Lightyear One után most úgy néz ki, a Toyota is beszállna a szolárkocsik piacára: a gyártó ugyanis éppen a napelemes Priust teszteli. Vajon milyen akadályokat kell leküzdeni ahhoz, hogy ezek a járgányok is meghódíthassák a világ útjait? 

villanyautosok.hu
Járműipar 

Zéró emisszió és maximális teljesítmény: debütált a napelemes autó

A Lightyear bemutatta a világ legnagyobb hatótávolságú villanyautóját, amely nemcsak külseje, hanem képessége miatt is figyelemre méltó: a járgány napelemmel is működik, ráadásul egyetlen feltöltéssel 725 kilométert képes megtenni. 

Járműipar 

A világ első kizárólag napenergiával működő vonata

Ausztráliában működik a világ első kizárólag napenergiával meghajtott vonata, amely egy több mint 120 éve épült, 3 km hosszú vasútvonalon szállítja az utasokat egy üdülőhelyen a szállodák és a strand között. A napelemek termelése tölti az akkumulátort, és a meghajtás mellett fedezi az összes fedélzeti eszköz energiaigényét is.

Járműipar 

Így védheted nyáron a villanyautód akkumulátorát

A villanyautosok.hu télen felhívta a figyelmet arra, hogy aki hosszú távra tervez az autójával, nem árt, ha tesz néhány óvintézkedést a kemény hidegben. Mostanában inkább a kánikula aktuális, vajon ilyenkor is tehetünk valamit az akkumulátor élettartamának meghosszabbítása érdekében?

Járműipar 

50 ezer kamion tűnhetne el a magyar utakról

A vasúti, vízi és a közúti fuvarozás hatékonyabb együttműködésével évi mintegy 50 ezer kamionnal lehetne kevesebb a magyarországi közutakon. A kombinált árufuvarozás fejlesztésével jelentősen csökkenne a közutak és a környezet terhelése, valamint új megrendelésekhez jutna a vasúti és vízi ágazat.

Járműipar 

Elektromos fagyis autóval gurul a Nissan a nyárba

A régi fagylaltárus furgonok rengeteg káros anyagot bocsátanak ki, ezért a Nissan a skót Mackie’sszel együttműködve elektromos fagyisautó-tanulmánnyal készült Anglia legnagyobb levegőszennyezés elleni kampányára, a tiszta levegő napjára (Clean Air Day), melyet idén június 20-án rendeztek meg. 

Járműipar 

Zéróemissziós kompok állnak szolgálatba az amerikai vizeken

A Golden Gate Zero Emission Marine (GGZEM) és a Switch Maritime zöldbefektetésekkel foglalkozó vállalat hidrogén üzemanyagcellás kompokat állítana szolgálatba az USA-ban. Az első ilyen jármű idén szeptemberben készülhet el.

Járműipar 

Jövőre jönnek a vegán Teslák

A Tesla ismét izgalmas tervvel rukkolt elő. A márkánál 2017-től szintetikus alapanyagot használnak mindegyik modellben, azonban a kormány bőrbevonatára eddig nem találtak megfelelő alapanyagot. Elon Musk azonban most megígérte, hogy 2020-ban a Model 3 és Model Y már teljesen vegán lesz.

Járműipar 

Számít a forma: bemutatkozott a Flying-V

A fenntarthatóság érdekében a repülőgépek óriási károsanyag-kibocsátására mielőbb megoldást kellene találni. Ezt a célt szolgálná a futurisztikus Flying-V is, amely különleges formájának köszönhetően (elméletileg) húsz százalékkal kevesebb üzemanyagot fog fogyasztani, mint az Airbus A350-900.

Járműipar 

Debütált az elektromos Opel Corsa

A Corsa az Opel egyik legnépszerűbb modellje; 1982-es debütálása óta több mint 13,6 millió ilyen járgány hagyta el a gyárkaput. Most elérkezett az idő, hogy a környezettudatos sofőrök igényeit is kielégítse: a teljesen új hatodik generáció már tisztán elektromos. 

Járműipar 

Gondolta volna? Akár egy Boeinget is elvontat az elektromos MINI

A BMW marketingeseinek eszébe jutott, hogy egészen véletlenül pont parkol a garázsban egy Boeing 777F típusú utasszállító repülőgép, amely tökéletesen szemléltetheti a MINI Electric képességeit – az aprócska villanyautó lazán elvontatta a 150 tonnás monstrumot. Videón mutatjuk a látványos reklámot.

Járműipar 

Ötcsillagos biztonságot nyújt a Nissan Leaf 2019-es modellje (videóval)

Ausztráliában hamarosan piacra kerül a Nissan Leaf 2019-es modellje; a 40 kWh akkumulátoros változat első példányait augusztusban szállítják, ennek apropóján az ANCAP is kiértékelte a modell töréstesztjét. Az eredmények magukért beszélnek. 

Járműipar 

Íme Bécs „legtisztább” kukásautója

Az osztrák főváros munkába állította első elektromos kukásautóját. A bécsi köztisztaságiak kérésére környezettudatosan átalakított járgány üzemeltetéséhez még külön töltőállomásra sincs szükség – elég csak éjszakára bedugni a köztisztaságiak garázsának egyik 400 V feszültségű csatlakozójába.

Járműipar 

A Peugeot minden modelljét felvillanyozza

Ha miden jól megy, akkor 2023-ra tisztán elektromos hajtáslánccal is elérhető lesz a Peugeot teljes személy- és haszonjármű-flottája. A haszonjárműveknél a legnagyobb modell, a Boxer kezdi a sort, amely a Birminghami Haszonjármű-kiállításon debütált.

Járműipar 

Usain Bolt villanyjárgánya simán lerohanja a piacot

Bolt Nano néven bemutatták a legújabb városi villanyautót. A járgány neve nem véletlen: a gyártó mögött a futólegenda Usain Bolt áll. A kétüléses, tisztán elektromos kiskocsit kifejezetten 25 kilométernél rövidebb utakra tervezték.

Járműipar 

Zéróemissziós taxi a levegőben

A müncheni Lilium bemutatta ötszemélyes elektromos meghajtású repülő taxiját. A prototípus sikeresen vizsgázott az első tesztrepülésén – ha minden jól megy, akkor 2025-re már több országban is elérhető lesz a ma még futurisztikusnak tűnő szolgáltatás. 

Járműipar 

Önvezető villanykamion biztonsági sofőr nélkül

A  svéd Einride elsőként küldött önvezető kamionokat közútra: a tisztán elektromos T-Pod nevű, egyenként huszonhat tonnás járművek Jönköping városának egyik népszerű szállítmányozási útvonalán, egy raktár és egy logisztikai központ között járnak, sofőr nélkül. Videón mutatjuk a különleges monstrumot.

Járműipar 

Meghódíthatja a világot a sűrített levegővel hajtott járművek egri versenye

Jövőre az Innovációs és Technológiai Minisztérium is beszáll a Nemzetközi Aventics Pneumobil Verseny finanszírozásába, mivel szeretnék világméretűvé bővíteni a rendezvényt – közölte György László, a tárca gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Járműipar 

Jöhetnek a tisztán elektromos repülők?

A repülők károsanyag-kibocsátása komoly akadályt jelent a klímaváltozás elleni harcban. A tudomány is megpróbál megoldást találni a problémára: Amerikában például jelenleg a légi közlekedési eszközök meghajtásához kellően magas energiasűrűségű hidrogéncellákon dolgoznak.