2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Járműipar 

Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja

Június 18-án, szombaton sikeresen teljesítette első próbarepülését az első Kínában fejlesztett és épített, pilóta nélkül repülő teherszállító drón – a TP500-as az ország első olyan nagy méretű teherszállító drónja, amely megfelel a kínai polgári repülési rendeletben foglalt szabályoknak.

Járműipar 

Itt az első kép az ősszel érkező Polestar 3 elektromos SUV-ről

A Polestar bejelentette, hogy következő autójának, a Polestar 3-nak 2022 októberében lesz a világpremierje. A Polestar 3 a cég első SUV-je. A Volvo Cars kötelékeiből kitört gyártó már a kínai Geely-csoport önálló márkájaként fejleszti teljesítményorientált elektromos autóit – írta a villanyautosok.hu.

Járműipar 

Személyszállító és áruszállító verzióban is jön a Fiat új elektromos autója

A Fiat célja, hogy 2027-re már kizárólag teljesen elektromos, zéró helyi kibocsátású járműveket kínáljon az európai piacon. Ennek jegyében mutatták be legújabb villanyautójukat, a Doblò tisztán elektromos változatát E-Doblò néven, személyszállító és áruszállító haszongépjármű változatban.

Járműipar 

Az Olymp Cars vadonatúj szereplő az elektromos autók piacán

A bécsi központú startupot, amely mögött az abo-drive és a Modern Mobility cégek állnak, a görög istenek lakhelyéről, az Olümposzról nevezték el, és valamennyi termékük is egy-egy mitológiai karakter nevét viseli majd. Villanyautóik hamarosan Ares, Apollon, Athena, Artemis, Hera, Hermes, valamint Selene neveken érkeznek.

Járműipar 

Hidrogénpatron tehetné könnyebbé a hidrogénüzemű autók használatát

A hidrogént 700 bar nyomáson vagy cseppfolyósítva, kevesebb mint mínusz 200 Celsius-fokon kell tárolni ahhoz, hogy megfelelő energiasűrűséget kapjunk. Ez hátráltatja a hidrogén mint üzemanyag elterjedését. A Toyota cserélhető hidrogénpatronnal igyekszik megoldani a problémát.

Járműipar 

Nukleáris meghajtású hajópárost tervez egy norvég cég

A norvég Ulstein hajóépítő vállalat a tengeri utazás kibocsátásmentessé tétele érdekében dolgozik az innováción. A nukleáris meghajtású hajót Thornak keresztelték. Az elnevezés egyrészt a mennydörgés istenére, másrészt a tóriumra utal. A járművet ugyanis folyékony sóolvadékos tóriumreaktor hajtja majd.

Járműipar 

Hidrogénes konferencia lesz Zalaegerszegen

A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség június 8–9-én Hidrogén – jelen és jövő a mobilitásban címmel V4 PLUSZ konferenciát rendez Zalaegerszegen, a ZalaZone tesztpályán és rendezvényközpontban. Az eseményt hidrogéntechnológiai bemutató és pályaorientációs szakmai nap kíséri – közölte a szövetség.

Járműipar 

A földalatti és a fák találkozása a tervezőasztalon

A növényi szimbólumokkal megszelídített brutalizmus jegyében készültek el az M3 metró felújítása során a Semmelweis Klinikák metróállomás tervei. Őszintén felvállalt nyers szerkezetek, a Füvészkert világát idéző grafikák és az eredeti kialakításra emlékeztető sárga szín használata jellemzi az új arculatot.

Járműipar 

A szupercuki elektromos apróságból tűzoltó lett

Az Opel rüsselsheimi autógyárának területén szolgálatot teljesítő tűzoltóflotta legújabb tagja az egyszeri átalakításból született Opel Rocks-e, tehát egy miniatűr, kétszemélyes, elektromos mopedautó, amelyet megkülönböztető jelzéssel láttak el, és a munkavégzéshez szükséges eszközökkel szereltek fel.

Járműipar 

Algoritmus segítségével csökkenteni a dugót

Rengeteg időt és pénzt emésztenek fel a világ nagyvárosaiban rendszeresen kialakuló forgalmi dugók. A birminghami Aston Egyetem kutatói fotórealisztikus közlekedési szimulátort építettek, amellyel egy lámpavezérlő algoritmust képeztek ki rá, hogyan számláljon forgalmat, és ismerjen fel forgalmi és időjárási forgatókönyveket.

Járműipar 

25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme

Hogy mennyire bizonyul fenntarthatónak az elektromobilitás, nagyban függ attól, mekkora mértékben sikerül újrahasznosítani az elektromos járművek akkumulátorait. A Northvolt akkumulátorgyártó és a Hydro alumíniumipari cég autóakkumulátor-újrahasznosító vegyesvállalatot hoztak létre, amely megnyitotta első üzemét.

Járműipar 

Kizárólag villanyautó lesz a következő Audi A3

Az Audi a tavaly augusztusban bemutatott Vorsprung 2030 stratégia szerint 2026-tól kizárólag elektromos hajtású új modellekkel áll majd elő, 2033-ig pedig fokozatosan megszűnik a belső égésű motorral hajtott autók gyártása is. Nem meglepő tehát, hogy az Audi A3 2027-es generációját már csak villanyautóként képzelik el.

Járműipar 

Még velünk marad kicsit az e-UP

A Volkswagen 2025 végéig, azaz további két és fél évig tervezi az e-UP gyártását – adta hírül a villanyautosok.hu az Automobilwoche információira hivatkozva. A modell először 2013-ban gurult le a gyártószalagról, majd 2020-ban alapos ráncfelvarráson esett át. Az e-UP-nak első pillanattól rengeteg rajongója akadt.

Járműipar 

Elektromos luxusautó Indiából?

Az indiai autógyártó, a Tata a napokban mutatott be egy teljesen elektromos tanulmányautót, amelyből 2025-re szeretnének sorozatgyártásra érett típust faragni – adta hírül a Totalcar. A tanulmánynak az Avinya nevet adták: a szó szanszkrit nyelven újítást jelent.

Járműipar 

Lombardia, jövök! – Egy magyar teslás küzdelmei az ingyenkilométerekkel

Amikor a villanyautosok.hu szerzője megrendelte az autóját, még érvényben volt a Tesla ajánlási programja: ha egy másik Tesla-tulajdonos egyedi ajánlási kódját használta valaki rendeléskor, mindkét fél 1500 kilométernyi ingyen Supercharger-töltést kapott ajándékba. Az „ingyenkilométereket” pedig köztudottan el kell használni!

(Model 3. A kép illusztráció. Fotó: Courtesy of Tesla, Inc.)

villanyautosok.hu
Járműipar 

Patinás cég leplezett le egy lélegzetelállító új, elektromos sportkabriót

A Wiesmann a sorhatos, V8-as, és V10-es BMW-motorokkal szerelt sportautóiról vált híressé, de 2013-ban csődöt jelentett, majd egy tulajdonosváltást követően 2016-ban bejelentette visszatérését, amelyre azonban egészen mostanáig kellett várni. De most itt a márka első elektromos sportkabriója.

Járműipar 

65%-kal nőtt az elektromos autók eladása a VW-csoportnál

Egyre népszerűbbek a tisztán elektromos autók. A Volkswagen-csoport az első negyedévben az előző év hasonló időszakához képest 65 százalékkal múlta felül a tisztán elektromos járművek kiszállítási eredményét: március végéig 99 100 darab ilyen autót vehettek át a konszern ügyfelei – írja az autoszektor.hu.

Járműipar 

Ha gyorsan merül a kocsid, tegyél be másik zenét

A Kia által pénzelt friss kutatás szerint a vezetés közben hallgatott zene befolyásolja a vezetési stílust, ezáltal az elektromos autók hatótávját is. A dél-koreai autógyártó a pszichoakusztika és a hangtudomány egyik vezető szaktekintélyét kérte fel a kísérlet lebonyolítására, melynek eredményeiről a villanyautosok.hu számolt be.

(Fotó: © 2022 Kia Media Site)

villanyautosok.hu
Járműipar 

A 15 legjobban várt elektromos autó 2022–2023-ban

Az elektromos autók napjainkban egyre népszerűbbek, néhány fejlett országban 2022-ben már le is fogják körözni az elektromos járművek eladásai a hagyományos üzemanyaggal hajtott autókét – írja a The Car Space néven 2011 óta futó csatorna a nagy villanyautós visszaszámlálós videója bevezetőjében.

Járműipar 

Luxus-különkiadással jelentkezik az elektromos Fiat 500-as

La Prima by Bocelli néven érkezik a tisztán elektromos meghajtású Fiat 500 vadonatúj, minden eddiginél jobb felszereltségű, különleges kiadása. A Stellantis-csoporthoz tartozó olasz márka, a Fiat városi kisautójának luxusverziója a Villanyautósok csapata szerint olyan elegáns, mintha éppen az operába készülne.