2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hidrogén a jövő tiszta üzemanyaga?

A benzin és a dízel hidrogénnel való helyettesítése lehet az egyik megoldás arra, hogy csökkentsük az utakon a szén-dioxid-kibocsátást. Mint kiderült, a hidrogénnel működő autóknak sokkal több előnyük van, mint elektromos társaiknak. Dániában már javában dolgoznak egy olyan fejlesztésen, amelynek egyebek mellett az a célja, hogy két éven belül legalább 50 hidrogéntöltő állomás jöjjön létre Európában.  Az új technológiának köszönhetően üzemanyag-szállításra sem lenne szükség.

A hidrogén lehet a jövő tiszta üzemanyaga? Youtube

Ma csupán pár száz jármű működik hidrogénnel. Európában Dánia vezeti a mezőnyt. A világon először ugyanis itt alakítottak ki országos hidrogéntöltőállomás-hálózatot.

Az akkumulátor helyett van egy olyan üzemanyagcella, ahol az oxigén reakcióra lép a hidrogénnel (H2), amely áramot és vizet hoz létre. Ez egy kémiai reakció, a víz a kipufogón keresztül távozik, ez az egyetlen kibocsátás – magyarázta Tejs Laustsen Jensen, a fejlesztésen dolgozó Hydrogen Denmark vezetője.

Mint kiderült, az elektromos autókkal összehasonlítva a hidrogénnel működő autóknak számos előnyük van.

„Nagyon simán megy, a motornak nincs semmi hangja. Az előnye az, hogy megtarthatjuk a robbanómotornál megszokott mintát, beállhatunk egy töltőállomásra, ahol 3-5 perc alatt feltölthetjük a motort, és után 400-600 kilométer tudunk autózni” – tette hozzá Jensen.

Az innováció egyik nagy kihívása a tiszta, zöld hidrogén megújuló forrásokból való előállítása. 

„A legtöbb ma előállított hidrogén fosszilis tüzelőanyagokból származik, de amikor hidrogénmeghajtású járművekről beszélünk, akkor a hidrogén környezetbarát előállítására gondolunk. A megújuló energiaforrásokat egy vezetékkel közvetlenül összekapcsolhatjuk az előállító egységgel, majd a járművel” – magyarázta Ben Madden, a Hydrogen Mobility Europe (H2ME) projektkoordinátora.

A kutatásokkal javítani szeretnének az elektrolizátor hatékonyságán, amely a vizet hidrogénre és oxigénre bontja. A hidrogént ezután megtisztítják és helyben tárolják – így az üzemanyag-szállításra sem lenne már szükség. A kutatók másik célja, hogy 2025-re elérjék azt, hogy a hidrogénmeghajtású autók ne legyenek drágábbak, mint a dízeles és a benzines társaik.

A jövő járműve valahol az akkumulátorral és a hidrogénnel működő autó mixe lesz. Már láthatunk hidrogén- és elektromos hibrid járműveket az utakon. Szerintem mindhárom megoldást fogjuk látni, de először is a fosszilis technológiákkal kell versenyeznünk – mondta Tejs Laustsen Jensen.

A szakemberek szerint szükség van a zéró kibocsátású járművekre, ezért az az álmuk sem tűnik olyan távolinak, amely szerint tíz év múlva több százezer hidrogénnel üzemelő autó közlekedik majd az európai utakon.

Neked ajánljuk
Szintetikus üzemanyagok pro és kontra Újabb autógyártó fordul a fenntartható anyagok felé Elindult a második hazai zöldhidrogénprojekt Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam