2018. augusztus 17., Jácint
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Hulladékenergiával a felhők felett

A British Airways háztartási hulladékokból állítana elő megújuló, tiszta égésű repülőgép-üzemanyagot. Az innováció 50 százalékkal fogja csökkenteni a károsanyag-kibocsátást 2050-ig. A légitársaság már megtette az első lépéseket.

Együttműködésre lépett egy megújuló üzemanyagokat gyártó céggel a British Airways olyan hulladékfeldolgozók tervezésére és létesítésére, amelyek megújuló repülőgép-üzemanyagot állítanak elő háztartási hulladékból. A Velocys vállalattal létrejött együttműködés része a brit légitársaság azon terveinek, hogy hosszú távon fenntartható üzemanyagot biztosítson repülőgépparkja számára.

Az első ilyen hulladékfeldolgozó évente több ezer tonna szemétlerakóba vagy elégetésre szánt háztartási hulladékot – pelenkákat, műanyag élelmiszer-csomagolóanyagokat, csokolédépapírt – fog fogadni, hogy átalakítsa tiszta égésű, fenntartható üzemanyaggá.

A kezdeményezés nemcsak a széndioxid-kibocsátás csökkentését fogja segíteni, de ahhoz is hozzájárul, hogy jelentősen kevesebb szemét kerüljön lerakókba.

Nagy-Britanniában évente 15 millió tonna szemetet szállítanak lerakókba, ami nemcsak a környezetet károsítja, de a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok további felszabadulását eredményezi.

A tervezett hulladékfeldolgozó annyi üzemanyagot fog gyártani, amennyi elegendő a BA London és a kaliforniai San José, valamint a louisianai New Orleans között működő Boeing 787-es Dreamliner típusú repülőgépei járatainak egész évi üzemeltetéséhez.

A megújuló repülőgép-üzemanyag több mint 60 százalékkal csökkenti az üvegházhatásúgáz-kibocsátást, ami hozzá fog járulni a szénkibocsátás globális csökkentéséhez és a nagy légikikötők térségében a levegő minőségének javulásához.

Neked ajánljuk
Növelnék a bioüzemanyag szerepét a repülésben A mezőgazdaságnak a klímaváltozás kihívásai mellett a hatékonységnövelésre is fel kell készülnie Íme az ablak, amely megduplázza az energiahatékonyságot, és még a hőtől is véd A megújulók minden más energiaforrásnál olcsóbbak lehetnek Turbó fokozatra kapcsolt a villanyautó-gyártás Kínában
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam