2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem semmi: már úton van Semi, a Tesla szuperkamionja

A Tesla az áruszállítás jövőjeként vízionálja legújabb csúcsmodelljét, az elektromos nyergesvontatót. A cég tájékoztatása szerint a Semi névre keresztelt szuperkamion egyetlen feltöltéssel, 36 tonnás rakománnyal 800 kilométert képes megtenni. Az már csak hab a tortán, hogy teljes terheléssel húsz másodperc alatt gyorsul 96 km/h-s tempóra. Pótkocsi nélkül ugyanez öt másodpercig tart.

Így néz ki Semi, a Tesla szuperkamionja Fotó: Youtube

Noha a Tesla egyelőre a tömegeknek szánt elektromos autójából, a Model 3-ból sem tud eleget gyártani, a cég máris bemutatta következő modelljét. Ezúttal nem az autózást, hanem az áruszállítást akarja forradalmasítani Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója.

A Tesla azt állítja, hogy a Semi névre keresztelt vontatója 800 kilométert tud megtenni egyetlen feltöltéssel, mindezt 36 tonnás terheléssel. Egyelőre nem világos, hogy ez a rakomány súlyára vonatkozik, vagy az akkumulátorokkal együtt értendő - a telepekről egyébként sem mondtak semmit a leleplezés során.

Teljes terheléssel húsz másodperc alatt gyorsul 96 km/h-s tempóra a vontató, jóval gyorsabban a dízelmotoros konkurenseknél. Pótkocsi nélkül ugyanez öt másodpercig tart.

A kamiont összesen négy elektromotor hajtja, a gépes rész mind a négy hátsó kereke kapott egyet-egyet.

Természetesen a vontató is megkapta a cég részben önvezető rendszerét, a sávtartó és az automata fék az alapfelszerelés része.

A cég annyira biztos az új modell sikerében, hogy kijelentette: a Semi az első másfél millió kilométeren biztosan nem robban majd le – erre egyébként Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója szóban már garanciát is vállalt.

Neked ajánljuk
Így tesztelik a Model Y-t – Videó Sanghajból a Tesla minőség-ellenőrzéséről A legkevesebb energiából a legmesszebbre akar jutni a Mercedes-Benz Talán már idén ősszel, Münchenben megmutatják az elektromos G-osztályt Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam