2019. november 19., Erzsébet
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem semmi: már úton van Semi, a Tesla szuperkamionja

A Tesla az áruszállítás jövőjeként vízionálja legújabb csúcsmodelljét, az elektromos nyergesvontatót. A cég tájékoztatása szerint a Semi névre keresztelt szuperkamion egyetlen feltöltéssel, 36 tonnás rakománnyal 800 kilométert képes megtenni. Az már csak hab a tortán, hogy teljes terheléssel húsz másodperc alatt gyorsul 96 km/h-s tempóra. Pótkocsi nélkül ugyanez öt másodpercig tart.

Így néz ki Semi, a Tesla szuperkamionja Fotó: Youtube

Noha a Tesla egyelőre a tömegeknek szánt elektromos autójából, a Model 3-ból sem tud eleget gyártani, a cég máris bemutatta következő modelljét. Ezúttal nem az autózást, hanem az áruszállítást akarja forradalmasítani Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója.

A Tesla azt állítja, hogy a Semi névre keresztelt vontatója 800 kilométert tud megtenni egyetlen feltöltéssel, mindezt 36 tonnás terheléssel. Egyelőre nem világos, hogy ez a rakomány súlyára vonatkozik, vagy az akkumulátorokkal együtt értendő - a telepekről egyébként sem mondtak semmit a leleplezés során.

Teljes terheléssel húsz másodperc alatt gyorsul 96 km/h-s tempóra a vontató, jóval gyorsabban a dízelmotoros konkurenseknél. Pótkocsi nélkül ugyanez öt másodpercig tart.

A kamiont összesen négy elektromotor hajtja, a gépes rész mind a négy hátsó kereke kapott egyet-egyet.

Természetesen a vontató is megkapta a cég részben önvezető rendszerét, a sávtartó és az automata fék az alapfelszerelés része.

A cég annyira biztos az új modell sikerében, hogy kijelentette: a Semi az első másfél millió kilométeren biztosan nem robban majd le – erre egyébként Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója szóban már garanciát is vállalt.

Neked ajánljuk
Egyre ritkábban ülnek a Waymo önvezető autóinak kormányánál Egyre ritkábban ülnek a Waymo önvezető autóinak kormányánál Jövőre indul a Tesla Semi gyártása Húsz órán át szenvedett egy elgázolt medve az út szélén, számonkérés lett belőle Fantasztikus finn felfedezés: fehérje-előállítás a levegőből
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam