2020. február 26., Edina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amerikában építik fel a világ legnagyobb hidrogéntöltő hálózatát?

A hidrogéncellás nyerges vontatót fejlesztő Nikolai One a norvég Nel Asa céggel közösen építi fel saját töltőhálózatát. Ha elkészülnek, forradalmasíthatják az amerikai áruszállítást. Az első két töltőállomás építését már meg is kezdték, további 14 darab pedig jövőre készülhet el. Ha minden tervezett töltőpont felépül, akkor kétezer mérföldes, vagyis több mint 3220 kilométeres hálózat jöhet létre az USA-ban.

A Nikola One  forradalmasíthatja az amerikai áruszállítást Fotó: Nikola Motor/Youtube

A Nikolai Motor Company még tavaly, Salt Lake Cityben mutatta be a nagyközönség számára legújabb hidrogén-üzemanyagcellás nyerges vontatóját. A világpremiert hatalmas érdeklődés kísérte: a céghez az első időkben 3 milliárd dollárnyi, vagyis megközelítőleg 884 milliárd forint értékű foglalás érkezett.

A cégcsoport bejelentette, hogy a világ legnagyobb hidrogéntöltő hálózatát kívánják felépíteni. Első körben egy 16 állomásból álló hálózatot hoznak majd létre – az első két állomás építését már elkezdték. A kivitelezésben a norvég Nel Asa cég lesz a partnerük, mely 1927 óta foglalkozik a hidrogén iparági felhasználásával.

A tervek szerint minden egyes töltőállomás napi 8 tonna hidrogént fog előállítani, de kapacitásuk akár napi 32 tonnára is növelhető. A norvégok számításai szerint a töltőállomások megfelelő kapacitással fognak rendelkezni. Sőt, a Nikolai kutaknál nemcsak teherautók, hanem akár üzemanyagcellás autók is tankolhatnak majd.

A Nikolai One-t nemcsak futurisztikus megjelenése, hanem legalább 1932 kilométeres hatótávja is vonzóvá teheti az üzemeltetők szemében.

Érdekesség, hogy a debütálás idején a vegyes hajtású nyerges vontatót a „kamionok Teslájának” nevezték, ám a jelző időközben értelmét vesztette: nemrégiben ugyanis a Tesla is bemutatta legújabb modelljét, Semit, a szuperkamiont.

Neked ajánljuk
Két hidrogénes rendőrautó állt szolgálatba Berlinben Norvégiában már munkára fogták a vizet kipufogó kamionokat Bécs tovább zöldítené a városi közlekedést A sokoldalú tyúktoll: lehet festővászon, hőszigetelő vagy lámpaernyő Az erdők ötödét elpusztították a bozóttüzek Ausztráliában
Tovább a forrásra: vezess.hu
Vissza
Hírfolyam