2020. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hoppá! Önvezető Tesla-konvoj a magyar utakon

Kilenc Tesla haladt konvojban szombaton Nyíregyháza és Zsámbék között, hogy egyedülálló rekordot állítsanak fel a magyar utakon. Az autók az önvezető funkcióra támaszkodva tették meg a körülbelül 250 kilométert, ami egyértelműen megmutatja, merrefelé halad az autózás jövője. A nem mindennapi akció végül sikeresen zárult.

A Tesla élen jár az önvezető autók fejlesztésében. Fotó: Youtube

A Tesla nagyon elemében van: néhány napja legújabb elektromos kamionja miatt figyelt rá a világ, nemrég pedig a magyarokat is sikerült lenyűgöznie. November 17-én ugyanis egy különleges rekordkísérletnek lehettek tanúi azok, akik Nyíregyháza és Zsámbék között közlekedtek.

A hazai autózás történetében először volt arra példa, hogy kilenc Tesla konvojban haladva, önvezető módba kapcsolva tegyen meg a hazai utakon körülbelül 250 kilométert.

Szerettük volna megmutatni, hogy jelenleg hol tart az autóipar fejlődése, és milyen jövőkép vár ránk hamarosan az utakon – nyilatkozta a hvg.hu-nak Gugg Zsolt, a Tesla Élményvezetés alapítója, az esemény szervezője.

A kísérletben részt vevő, önvezető funkcióval ellátott autók egyelőre a 2-es típusú önvezetésre képesek. Ahogy ezt a gyakorlatban is láttuk, az autó ennek segítségével képes folyamatosan a sávjában maradni, és az előre meghatározott követési távolságot, valamint sebességet tartani, emellett pedig minimális emberi segítséggel képes az automatikus sávváltásra is. Mint kiderült, ezek a csúcsjárgányok egyelőre csak olyan úton tudnak stabilan önvezető módban közlekedni, ahol a sáv mindkét oldalán jól látható a felfestés.

A konvoj autóit indulás előtt felmatricázták a szervezők, hogy ezzel is jelezzék a közlekedésben részt vevő autósoknak, önvezető jármű halad előttük. „Korábban tapasztaltunk már némi türelmetlenséget az autósok részéről, ezért is döntöttünk a matricák elhelyezése mellett. Ezek az autók még lassabban, óvatosabban váltanak sávot, kicsit úgy kell elképzelni őket, mint egy már magabiztosabban vezető tanulóvezetőt” – tette hozzá Gugg Zsolt.

Neked ajánljuk
1000 kilométeres hatótávval jöhet a Tesla elektromos kamionja Meghódíthatják Európát a hidrogénvonatok 2020-ban eddig ezek a gyártók értékesítették a legtöbb villanyautót Az Európai Központi Banknál is érik a zöldfordulat, de ennek nem mindenki örül A világon elsőként engedélyezték mesterséges csirkehús értékesítését Szingapúrban
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam