2018. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

A vonat nem vár...

Azt már korábban is rebesgették, hogy a Tesla-vezér megreformálná a közösségi közlekedést, hiszen évek óta dolgozik az általa szabadalmaztatott Hyperloop-vonat megoldásán. Fel is állított a csőpostával egy egyedi, megdönthetetlennek látszó rekordot, ám időközben színre lépett egy új kihívó, aki 30 kilométert vert Musk eddigi rekordjára. A sebesség mindkét esetben hajmeresztő, a kérdés csak az, hogy ki kerül majd a történelemkönyvbe.

Az utazás gyakorlatilag megkerülhetetlen manapság: ez pedig őrjítően unalmas rutinná válhat, különösen, amikor órákat kell ülni a dugóban vagy egy meghibásodás miatt két állomás között reked az ember. Ezen próbál javítani Elon Musk, aki a Boring Company égisze alatt egy teljesen új vákuumvasúton dolgozik, amellyel nemrég sebességrekordot állított fel:

az emberi csőposta 355 kilométer per órás sebességet ért el a legutóbbi teszteken.

Működés közben 

A rekordot egészen december 18-ig sikerült tartani, a Virgin Hyperloop One ugyanis nemcsak átvitte, de le is hagyta Musk korábbi rekordját. A Futurism cikke szerint a Virgin Group mögött álló milliárdos filantróp, Richard Branson vasútja ugyanis 387 kilométer per órás sebességet produkált a tesztpályán. Ráadásul a tesztpályán nemcsak sebességet mértek, hanem egy új mechanizmust is teszteltek: a vonatok a  szabadban is közlekednek majd.

A Virgin Hyperloop rendkívül aerodinamikus, ráadásul mágneses vonatként a sín fölött lebeg, mindezt ráadásul kombinálják a levegőszegény környezettel (a csőben 200 ezer láb [kb. 60 kilométer] magasságnak megfelelő atmoszféra van), ami miatt elképesztő sebességre képes a csővasút. Az ő koncepciója némiképp eltér Musk teljesen föld alatti megoldásától, kérdés az, hogy végül versenytársakként vagy partnerekként reformálják-e meg a tömegközlekedést.

  • Jó tudni: a Hyperloop elnevezést egyébként Musk hozta be a köztudatba, amely vákuumvasutat jelent.
Neked ajánljuk
Az örök késők megmentője? Indiában debütál Elon Musk emberi csőpostája Az örök késők megmentője? Indiában debütál Elon Musk emberi csőpostája Forgalomba állt az Alstom hidrogénmeghajtású vonata Trump „környezetvédelmi” minisztériuma egy döntéssel évi 180 ezer tonna metánt szabadított a légkörre A Brenetsi-tó vízszintje naponta 16 centiméterrel csökken
Tovább a forrásra: privatbankar.hu
Vissza
Hírfolyam