2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vonat nem vár...

Azt már korábban is rebesgették, hogy a Tesla-vezér megreformálná a közösségi közlekedést, hiszen évek óta dolgozik az általa szabadalmaztatott Hyperloop-vonat megoldásán. Fel is állított a csőpostával egy egyedi, megdönthetetlennek látszó rekordot, ám időközben színre lépett egy új kihívó, aki 30 kilométert vert Musk eddigi rekordjára. A sebesség mindkét esetben hajmeresztő, a kérdés csak az, hogy ki kerül majd a történelemkönyvbe.

Az utazás gyakorlatilag megkerülhetetlen manapság: ez pedig őrjítően unalmas rutinná válhat, különösen, amikor órákat kell ülni a dugóban vagy egy meghibásodás miatt két állomás között reked az ember. Ezen próbál javítani Elon Musk, aki a Boring Company égisze alatt egy teljesen új vákuumvasúton dolgozik, amellyel nemrég sebességrekordot állított fel:

az emberi csőposta 355 kilométer per órás sebességet ért el a legutóbbi teszteken.

Működés közben 

A rekordot egészen december 18-ig sikerült tartani, a Virgin Hyperloop One ugyanis nemcsak átvitte, de le is hagyta Musk korábbi rekordját. A Futurism cikke szerint a Virgin Group mögött álló milliárdos filantróp, Richard Branson vasútja ugyanis 387 kilométer per órás sebességet produkált a tesztpályán. Ráadásul a tesztpályán nemcsak sebességet mértek, hanem egy új mechanizmust is teszteltek: a vonatok a  szabadban is közlekednek majd.

A Virgin Hyperloop rendkívül aerodinamikus, ráadásul mágneses vonatként a sín fölött lebeg, mindezt ráadásul kombinálják a levegőszegény környezettel (a csőben 200 ezer láb [kb. 60 kilométer] magasságnak megfelelő atmoszféra van), ami miatt elképesztő sebességre képes a csővasút. Az ő koncepciója némiképp eltér Musk teljesen föld alatti megoldásától, kérdés az, hogy végül versenytársakként vagy partnerekként reformálják-e meg a tömegközlekedést.

  • Jó tudni: a Hyperloop elnevezést egyébként Musk hozta be a köztudatba, amely vákuumvasutat jelent.
Neked ajánljuk
Közel a valódi önvezető autó? Közel a valódi önvezető autó? A vonat nem vár: Ausztriában a vasút kiválthatja a repülőt A világ minden szegletébe eljut a föld sokszínű erdeinek zsivaja Adománnyal segíti a Szent László Kórház dolgozóit a Sodastream
Tovább a forrásra: privatbankar.hu
Vissza
Hírfolyam