2020. június 3., Klotild
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kerékpárabroncs pitypangból?

Azt már eddig is tudtuk, hogy a pitypangként ismert, de hivatalosan gyermekláncfű nevet viselő növénynek a gyógyászatban is nagy szerep jut – egyebek mellett serkenti az emésztést, és gyulladáscsökkentő hatással is bír –, most azonban egy új szerepben is bemutatkozik. Mégpedig kerékpárabroncsként! Az pedig már csak hab a tortán, hogy jobban tapad az úton, mint a hagyományos bringakülső.

Az Apollo Vredestein vállalat és a holland Wageningen Egyetem és Kutatóközpont  közösen kifejlesztett egy speciális és természetes gumit, amelyhez az alapanyagot a gyermekláncfű egyik fajtájából nyerték ki.

A prototípus már be is mutatkozott, elsőként a németországi Friedrichshafenben megrendezett Eurobike kerékpáros seregszemlén láthatta a szakma és a nagyérdemű. Az egyedülálló gumi, amely az Európai Unió által támogatott DRIVE4EU kutatási program keretében születhetett meg, a Vredestein Fortezza Flower Power nevet kapta feltalálóitól.

 

Az abroncshoz a gyermekláncfű egy Kazahsztánban őshonos fajtáját, az úgynevezett gumipitypangot használták fel, de a növényeket a fejlesztésekhez és a tesztelésekhez Hollandiában termesztették.

A kísérletek során rájöttek, hogyan lehet az új gumi tartós és erős, de egy új előnyt is kovácsoltak: az alapanyagnak köszönhetően nagyobb tapadást tudtak elérni a hagyományos abroncsokhoz képest.

Ezt a tulajdonságát a Fortezza Flower Power annak köszönheti, hogy a növény jóvoltából jóval magasabb koncentrátumban tartalmaz természetes gyantát, mint az eddig ismert gumik. A projekten dolgozók már a tömeggyártásban gondolkodnak, hiszen a találmány megoldást jelenthet a természetes gumi világméretű hiányára, valamint a gumiimport-függőségre is.

Neked ajánljuk
Kerékpárút épül a tatabányai Erőmű-tónál Készen áll az indulásra a világ első villanyrepülője A termálvíz teheti zöldebbé a villanyautókat Értékőrzők – Találkozás Szabó Györggyel, a bükki füvesemberrel Az EU eurómilliárdokkal támogatná a zöldebb közlekedést
Tovább a forrásra: energiatakarekos.hu
Vissza
Hírfolyam