2019. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagy dobásra készül a General Motors

Mary Barra, a General Motors vezérigazgatója a cég befektetőinek beszélt arról, hogy 2021-re olyan elektromos autót dobnak piacra, amellyel jelentős profitot termelhetnek majd. Bennfentesek szerint a terv csak úgy jöhet létre, ha saját akkumulátorokkal, nagy volumenben gyártanák le a villanyautókat.

A terv megvalósítása pedig azt is jelentheti, hogy a cég két nagy, egymással párhuzamosan működő operációt futtathat majd:

  • az egyik egy jellemzően benzinmotoros autókat gyártó, az észak-amerikai piacra fókuszáló, elsősorban kisteherautókra és SUV-kra építő cég lesz,
  • a másik pedig egy kínai központú elektromosautó-gyártó operáció, amely többek között robottaxikat is üzemeltetne.
A Chevrolet Bold 2017-es modellje Fotó: Chevrolet

A stratégia megvalósításához szakértők szerint arra is szükség lenne, hogy a GM jelentősen csökkentse az akkumulátoraiban a kobalt mennyiségét, a lítiumion akkumulátorokban használt messze legdrágább nyersanyag ára ugyanis masszívan emelkedett az elmúlt két évben.

A GM azon dolgozik, hogy több nikkelt használjon az akkumulátoraiban, az olcsóbb nikkel használatával ugyanis több áramot tudnának tárolni az új aksik.

A GM szakemberei más fejlesztéseken is dolgoznak, amelyekkel 2021-re 145 dollárról 100 dollár alá csökkentenék az akkumulátorcellák kilowattonkénti árát.

Ez már csak azért is fontos lenne, mert az akkumulátor az elektromos autók egyik legdrágább alkatrésze, például a GM Bolt árának közel harmadát az akkumulátorcsomag teszi ki.

A GM korábbi fejlesztési vezetője, Jon Bereisa szerint a Bolt következő generációjának hatótávja 45 százalékkal lehet nagyobb ugyanolyan akkumulátorköltség mellett.

Neked ajánljuk
Lamborghini, kipufogó nélkül Meglepetéssel indította az októbert a Nissan (videóval) Szlovákiában is óriási összeggel támogatják a villanyautók elterjedését A zene és az emberi test a víz drámájáról is érzékletesen szól Áder János: A magyar vízipari tudástőke exportképes termék
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam