2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az utak királya: elkészült a vízgőzös csőrös

Az amerikai Kenworth a Los Angeles-i CES kiállításon különleges nyerges vontatót mutatott be. A nappali fülkével szerelt T680 külsőre nem sokban különbözik a gyártó többi típusától. Hajtása annál inkább.

Nem vitás, az idei CES (Consumer Technology Association) megannyi figyelemre méltó találmányt sorakoztatott fel. Egyebek mellett itt mutatták be a soha le nem merülő ceruzaelemet, a  Hyundai legújabb üzemanyagcellás crossover modelljét, a Nexót, valamint az árvízfigyelő rendszert is, amely SMS-ben szól, ha baj van. 

A sort tovább gyarapítja az a Kenworth T680 ZECT csőrős teherautó, amely a kaliforniai Déli Part Levegőminőségi Kerületi Hivatal (SCAQMD) Nulla Emissziós Teherszállítás (ZECT) elnevezésű projektjének köszönhetően jött létre.

 

A különleges jármú hajtáslánca sűrített hidrogén és oxigén felhasználásával elektromos áramot állít elő, melyet vagy az 560 lóerős teljesítményű elektromos vontatómotor hajtására használ, vagy pedig eltárolja azt a 100 kWh teljesítményű lítiumionakkumulátor-csomagban.

Ennek köszönhetően az előállított elektromos áram később újból felhasználható. A teherautó hibrid hajtásrendszere ugyanis képes arra, hogy vagy az üzemanyagcellából előállított, vagy pedig az akkumulátorokban eltárolt elektromos energia felhasználását kombinálja a megfelelő működéshez.

A környezetbarát szuperkamionok piacán az utóbbi időben több debütálás volt: az ET-one, valamint  a Tesla Semi is lenyűgözte a világot. 

Neked ajánljuk
Zöldül a Volánbusz flottája Ősszel bemutatják a BMW üzemanyagcellás X5-ösét Az önellátó családok arányán múlhat, mennyire súlyosan érinti egy állam gazdaságát a klímaválság Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: vezess.hu
Vissza
Hírfolyam