2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az örök késők megmentője? Indiában debütál Elon Musk emberi csőpostája

Maháráshtra kormánya keretszerződést írt alá az amerikai Virgin Hyperloop One-nal, megalapozva a palackposta működési elvén alapuló tömegközlekedési eszköz megépítését Mumbai és Pune város között. Az indiai projekt megvalósulásából származó társadalmi-gazdasági hasznot 55 milliárd dollárra becsülik. A szupergyors vonat 25 perc alatt mintegy 150 kilométert képes megtenni. 

Korábban már mi is beszámoltunk Elon Musk  Hyperloopjáról, vagy ha úgy tetszik Hipervonatáról, amely egy palackposta működési elvén alapuló tömegközlekedési eszköz: képzeljünk el egy több mint száz kilométer hosszú, zárt, alacsony nyomáson tartott csövet, amelynek belsejében egy mágneses hajtású kapszula közlekedik több mint 1000 kilométer per órás sebességgel. 

Így működik a Hyperloop

A Virgin Hyperloop One (továbbiakban VHO) cég 2016 óta teszteli a technológiát.

A prototípus 1,1 másodperc alatt gyorsult 187 km/órára, és 5 másodpercen keresztül száguldott 480 km/órás sebességgel, ami körülbelül feleakkora, mint a végleges változat tervezett sebessége.

 

A VHO közleményében 55 milliárd dollárra becsüli az indiai projekt megvalósulásából származó társadalmi-gazdasági hasznot (időmegtakarítás, károsanyag-kibocsátás, balesetek számának csökkenése, operatív költségek stb.) annak 30 éves működése során. A projekt méretét és fontosságát mutatja az is, hogy Mahárástra India harmadik legnagyobb területű és második legnagyobb lakosságú állama.

A Hipervonat kiépítése két fázisból áll: a VHO pusztán szemléltetés céljából felépít egy rövid szakaszt 3 év alatt. A második fázisban 7 év alatt megépítik a teljes útvonalat. A teljesen funkcionáló Hipervonat becslések szerint évente 150 millió utast fog szállítani a Mumbai kikötő és Pune város között, ráadásul az utasok mellett akár könnyű rakományokat is szállíthat. 

Neked ajánljuk
A kétirányú töltés első nagyszabású kutatása városi körülmények között Használni fogja a visszapillantó fölé szerelt kamerát a Tesla Mihez kezdenél, ha a tiéd lehetne egy hétre egy új Volkswagen ID.3? Műanyaghulladékból mennyei desszertek?! Egy app, amellyel játszva tudatos fogyasztóvá válhat
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam