2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tesla a zűrben: sok millió éves veterán lesz belőle?

A Torontói Egyetem kutatói úgy saccolják, hogy Elon Musk csodajárgánya még évmilliókon át keringhet az űrben. A legújabb tanulmányok szerint kevés az esélye annak, hogy a méregdrága szuperautó mostanában aszteroidának ütközik, vagy a Földbe csapódik – külseje azonban az idő múlásával „drámaian” megváltozhat, mivel sok apró mikrometeorit tapadhat hozzá.

Február 7. nemcsak Elon Musk, de a világ számára is történelmi jelentőségű volt: a SpaceX ezen a napon bocsátotta fel új óriásűrhajóját, a Falcon Heavyt, amely az űrbe repített egy Tesla Roadstert – erről korábban mi is beszámoltunk, s megmutattuk azt is, hogy hol lehet élőben megnézni, hogy merre jár a különleges villanyjárgány. 

A kutatók úgy kalkuláltak, hogy a kocsi – a vezetőülésbe kötött, űrruhás bábuval – hat százalék eséllyel ütközik a Földnek, 2,5 százalékos eséllyel a Vénusznak a következő évmilliók során – számolt be a BBC hírportálja.

A számítógépes szimulációk alapján igen kicsi a valószínűsége, hogy a kocsi a Nappal ütközik, a Marssal való találkozásnak pedig szinte semmi. A kocsi a Nap körül elliptikus pályára állt, a csillagtól nagyjából akkora távolságra, mint a Mars.

Hanno Rein és kutatócsoportja 240-szer futtatta le a szimulációt, hogy lássák a piros kocsi pályájának alakulását a következő 3,5 millió évben.

Még évmilliókig keringhet az űrben Elon Musk csodajárgánya
Fotó: SpaceX

„Nem tudtuk, mire számítsunk, mert más földközeli tárgyak, aszteroidák, amelyeket az űrben látunk, a Naprendszer távoli régióiból érkeznek. Most azonban az ellenkezője történik” – mondta a BBC-nek Rein, a Torontói Egyetem kutatója.

Mint kiderült, két lehetőség volt: vagy itt marad a sportkocsi a Naprendszer belső bolygóövében, ahol a Föld is kering, vagy továbbszáguld a külső aszteroidavidékre, az úgynevezett Kuiper-övbe. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a Jupiter nagyságú óriásbolygók és az autó közötti hosszú távú gravitációs kölcsönhatások vajon kifelé húzhatják-e a Teslát, ám a számítások nem ezt mutatják. A kocsi pályáját mind a rövid, mind a hosszú időtávokat vizsgálva a Földdel való találkozások uralják, idővel azonban gyakoribbá válik, hogy a Tesla a Vénuszhoz kerül közel.

Azt az aggodalmat is eloszlatták a kutatók, hogy a Marsra zuhanva a földi jármű baktériumokkal szennyezheti be a vörös bolygót. Ha visszazuhanna a Földre, valószínűleg teljesen elégne, talán egy kis része érheti el a talajt.

Rein azt tartja valószínűnek, hogy a piros autó nagyjából 30 évente közelíti meg a Földet, 2091-ben halad el olyan közel, mint a Föld–Hold-távolság.

Neked ajánljuk
Mikor lesznek olcsóbbak az elektromos autók? Önvezetővel kapcsolatos baleset borzolja a kedélyeket az USA-ban Norvégiában lassan teljesen leszoknak a hagyományos hajtásról Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam