2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

E-benzint fejleszt az Audi

Az Audinál nem tettek le a jelenlegi hajtásláncok fejlesztéséről, s egészen új ötlettel rukkoltak elő: nemcsak az erőforrásokat, de magát az üzemanyagot is igyekeznek környezetbarátabbá tenni, ezért megújuló energiából állítanának elő e-benzint. Az alternatív üzemanyagot már javában tesztelik. 

Az Audi partnereivel együtt most először állított elő nagyobb mennyiségben szintetikus benzint. Az e-benzint biomasszából állítják elő, és tulajdonképpen folyékony izooktánról van szó. Első körben gáz halmazállapotú izobutént (C4H8) fejlesztenek, majd ezt hidrogén segítségével alakítják tovább izooktánná (C8H18).

Az így keletkezett e-benzin kéntől és benzoltól mentes, így alacsony károsanyag-kibocsátással jár az égése.

Már tesztmotorokban vizsgálja az Audi mérnökcsapata az e-üzemanyagot, amellyel növelhető a sűrítési arány, ezzel együtt a motor hatásfoka.

A gázolajjal is foglalkoznak, az e-dízelhez az alapanyagot például víz és szén-dioxid szolgáltatta. Az eredmény a Blue Crude volt, amelyet Audi e-dízellé finomítottak. 

Itt készül az Audi új üzemanyaga Fotó: AUDI AG

Az Audi 2013 óta kínál megújuló forrásokból származó e-gázt is, amely részint saját üzeméből származik, és a normál gázár ellenében juthatnak hozzá különböző töltőállomásokon az autósok.

Neked ajánljuk
Sokakat meglepett az Opel újdonsága Akár 1,6 millió kilométert is kibír a Tesla új aksija Fenntartható utakon az Audi Trópusi vihar pusztít Houstonban Kis képes lepkeház – Könyv és művészeti alkotás
Tovább a forrásra: vezess.hu
Vissza
Hírfolyam