2020. február 20., Aladár, Álmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elektromos komppal zöldít Norvégia

Norvégiáról köztudott, hogy komoly hangsúlyt fektet a környezetvédelemre: nemcsak az elektromos autók és repülőgépek fejlesztését támogatja, hanem a zéróemissziós hajókét is; olyanokét, mint például a Future of the Fjords elnevezésű, teljesen elektromos katamarán, melyet már vízre is bocsátottak.  

A norvég parlament bejelentette, hogy 2026-tól a helyi fjordokban, amelyek az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete Világörökségi Listáján szerepelnek, már kizárólag káros anyagokat egyáltalán ki nem bocsátó hajók, kompok és más járművek közlekedhetnek.

A The Future of the Fjords hajóteste szénszálas anyagokból készült, 42 méter hosszú és 15 méter széles. A hajó 400 utast tud szállítani, és a meghajtásáról két elektromos motor gondoskodik, amelyek teljesítménye egyenként 450 kilowatt.

A környezetbarát monstrum energiaellátását egy hatalmas akkumulátor biztosítja, amelynek a kapacitása 1800 kilowattóra. Ez elegendő lenne 40 Nissan Leaf egyszeri vagy egy Tesla Model S 18-szor való feltöltésére.

A katamarán legfeljebb 16 csomóval halad, maximális hatótávolsága 30 tengeri mérföld, és  évente 700 oda- és visszautat teljesít Flam és Gudvangen között. Azért, hogy a hatalmas akkumulátor gyorsan feltölthető legyen, az üzemeltető a két kikötőben egy-egy hatalmas töltőállomást épített ki. Az egyes töltőállomások akkumulátorának kapacitása 2400 kilowattóra, és képesek mindössze 20 perc alatt teljesen feltölteni a The Future of the Fjords fedélzeti akkumulátorát. 

Neked ajánljuk
Norvégiában már munkára fogták a vizet kipufogó kamionokat New York elektromosra cseréli minden járművét 20 év alatt Nagy teljesítményű villanyautót ígér a Kia Egy „épületes” ötlet, ami nemcsak a lakhatási, de a műanyagválságot is megoldhatja Ausztriában elkezdik visszaváltható üvegben árulni a tejet, a magyar Spar is vizsgálja a lehetőséget
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam